Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

 1. Pasma: Francoski buldog

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 9. FCI skupina – družni psi, zelo majhen
  Teža: 6 kg – 12 kg
  Višina: 30 cm
  Barva: črna, rjavkasta, ali bela s progastimi lisami
  Dolžina dlake: kratka, mehka, sijoča
  Odpadanje dlake: minimalno
  Življenjska doba: 10 – 12 let
  Bivalni prostor: v stanovanju ali hiši, ne prenaša najbolje mraza, ni za bivanje v pesjaku
  Velikost legla: 3 – 5 mladičkov

   

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 1
  Zahtevnost nege 2
  Odpadanje dlake 1
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 2
  Primeren za otroke 5
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 4
  Čuvaj, ki opozori 2
  Čuvaj, ki brani 0


  Primeren za:
  začetnike
  Idealen lastnik: fizično manj aktiven človek, družine z majhnimi otroki, starostnik;

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  To je francoska pasma, pri kateri obstaja veliko špekulacij kako je nastala. Po eni različici je bil mali buldog pri Francozih doma od nekdaj, po drugi strani pa naj bi se pojavil nekje konec 18. stoletja.
  Različica te zgodbe pravi, da so se čipkarice in klekljarice iz mesta Notthingham v Angliji sprva ukvarjale z vzrejo svoje lastne, manjše različice buldoga, ki naj bi jim služil zgolj za druženje in zabavo, za nekakšno živo »igračo«, nato pa naj bi posamezne razseljene klekljarice v času industrijske revolucije to vrsto miniaturnega buldoga prinesle s seboj v Francijo, kjer so se Francozi takoj zaljubili v njih in nadaljevali z vzrejo, ter poimenovali pasmo kar Francoski buldog. Spor o njihovem poreklu še naprej traja, saj Angleži trdijo da je francoski buldog podvrsta njihovega angleškega buldoga. Francoski buldog je sicer res podvrsta angleškega buldoga, vendar ni izključeno, da sta pri ustvarjanju te pasme sodelovala tudi mops in mali brabandec. Francoskega buldoga danes uvrščamo med male molose, pravo poreklo pa je težko dokazati.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Francoski buldog je družaben, prikupen in bistroumen spremljevalec za nešportne ljudi. Zelo rad je del družine, močno se naveže na lastnika, je igriv, radoveden, živahen, ni pa pretirano zagret za čuvanje in lajanje. Ti psi niso samo zelo občutljivi na ton vašega glasu, zelo hitro ugotovijo tudi slabo razpoloženje v vaši hiši. Vsak francoski buldog ima svojo lastno in edinstveno osebnost, največkrat so neodvisni misleci, inteligentni, z malce nagajivo platjo. Čeprav imajo občasne napade izjemne energije, bodo večino časa raje spali in poležavali. Zaradi konstrukcije majhne glave imajo nekoliko ovirane dihalne poti in ne oddajajo toplote, zaradi česar francoski buldogi tudi hropejo in slabše prenašajo visoke temperature. Večina teh psov sploh ne laja na vsiljivce, zato so idealni hišni ljubljenci za družine v urbanih naseljih, blokih in manjših stanovanjih, če spregledamo dejstvo, da se zelo slinijo, smrčijo in spuščajo vetrove.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Zelo dobro se razumejo z večino domačih živali, včasih sicer lahko pride do kakšnih nepričakovanih nesporazumov z mačkami, vendar jih je tega, z zgodnjo socializacijo in učenjem mogoče odvaditi.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  So zelo mili in ljubeznivi do otrok, včasih celo posesivni. Najbolje se razumejo s starejšimi otroci, ki znajo upoštevati tudi njihovo potrebo po počitku in lenobnem poležavanju.  DLAKA
  Imajo zelo kratko in gladko dlako, gosto, svetlečo in mehko na dotik. Barva je črna, progasta, jelenje rjava, bela s črnimi lisami, krem, lahko tudi tribarvna. Prepoznavna posebnost pasme je tudi v tem, da ima vedno belo liso pod vratom, ne glede na to, kakšne osnovne barve je kožuh.

  NEGA
  Za vzdrževanje dlake zadostuje redno krtačenje z gumijasto rokavico za ščetkanje in kopel največ enkrat na mesec, še bolje na dva meseca. Paziti je potrebno, da redno očistimo tudi kožo pod gubami, kjer se nabere in zadrži največ nečistoče, da ne bi prišlo do nepotrebnega kožnega vnetja.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Zaradi kratkih smrčkov moramo biti pri francoskih buldogih zelo pozorni, da se ne pregrejejo, v vročih poletnih dneh se najbolj priporoča zadrževanje psa v klimatiziranih prostorih. Nagnjeni so tudi k težavam s hrbtenico, srčnim napakam in težavam z očmi. Pogost pojav je prekomerna telesna teža, ker pasma ni dovolj fizično aktivna, zato priporočamo 2-3 manjše obroke dnevno.

  VZGOJA IN TRENING
  So učljivi psi, vendar trmasti. Njihova najljubša naloga je ležanje v naročju, tako da se pripravite deliti svoj najljubši stol in kavč. Ne prenesejo grobosti, pri učenju ukazov je potrebna vztrajnost in nežnost, pozitivna spodbuda in motivacija.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Čeprav francoski buldog rad hodi, mu telesni napori ne ustrezajo najbolj, tek ali jogging pa mu celo škoduje. Zelo pa se rad sonči. Paziti je potrebno, da se ne pregreje, poleti se izogibajte sprehodom v opoldanskem času in imejte vedno dovolj vode s seboj, da se pes odžeja ali ohladi. Za te pse bo dovolj že sprehod okoli bloka, čeprav se iz zdravstvenih razlogov priporoča malce več gibanja.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  To so psi, ki morajo živeti z družino, v hiši ali stanovanju. Biti privezan na verigi ali v pesjaku enostavno ni okolje za te male razvajence.

  MR. PETOV IZBOR
  • dog
   Aiša
   222
   Francoski buldog
  • dog
   Charlie
   154
   Francoski buldog
  • dog
   Vinčl
   137
   Francoski buldog
  • dog
   Oliver
   135
   Francoski buldog
  • dog
   Nacho
   113
   Francoski buldog
  • dog
   Winny
   108
   Francoski buldog
  • dog
   Didi
   104
   Francoski buldog
  • dog
   Didi
   104
   Francoski buldog
  • dog
   Axel
   104
   Francoski buldog
  • dog
   Bella
   103
   Francoski buldog
  • dog
   Didi
   101
   Francoski buldog
  • dog
   Cico
   91
   Francoski buldog
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR