Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Irski mehkodlaki pšenični terier

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: FCI skupina - terierji, srednje velik
  Teža: 16 kg - 21 kg
  Višina: 46 cm - 48 cm
  Barva: vsi odtenki med svetlo pšenično in rdeče-zlato barvo
  Dolžina dlake: dolga, mehka
  Odpadanje dlake: minimalno
  Življenjska doba: 10 - 12 let
  Bivalni prostor: hiša z vrtom, stanovanje, ni za zunanje bivanje
  Velikost legla: povprečno 5 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 3
  Zahtevnost nege 3
  Odpadanje dlake 1
  Zahtevnost vzgoje 2
  Potrebna aktivnost 3
  Primeren za otroke 4
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 2

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: aktiven človek, družine s starejšimi otroki

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Mehkodlaki pšenični terier izvira iz Irske in je verjetno ena izmed najstarejših irskih pasem. Pasma je v sorodu s Kerry blue terierjem in irskim terierjem. Nekoč je to bila pasma revežev, psi so pa služili kot ovčarji, čuvaji in lovilci majhne divjadi in glodavcev. Nekatere izmed sposobnosti irskega mehkodlakega pšeničnega terierja so lov, straženje hiše, iztrebljanje glodavcev in varovanje živine.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Irski mehkodlaki pšenični terier ni ravno tipični terier, kar se tiče temperamenta, saj ni tako samosvoj in trmast kot ostali terierji. Sicer ima nekaj teh lastnosti, vendar se z vzgojo dajo popraviti. Ta pes je po srcu mladiček, ki se bo z veseljem igral še na svoja stara leta. Zelo se naveže na družino in je najbolj zadovoljen v aktivnostih z njimi. Sicer je lahko nekaj časa sam, vendar je najbolj srečen, ko je aktivno prisoten pri družinskih dejavnostih. Tudi pretirano lajanje ni značilno za to pasmo. Ta terier bo lajal le toliko, da naznani prihod neznancev. Do njih bo sprva morda nezaupljiv, po nekaj obiskih pa prijateljski.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Irski mehkodlaki pšenični terier se dobro ujame z ostalimi psi, vendar mora biti primerno socializiran. Z mačkam se ne ujame najbolje, razen če je z njimi že od malega. Sicer nima tako močnega plenilskega nagona kot ostali terierji, vendar se nagon v njem prebudi v trenutku, ko mačka naredi hiter gib ali skuša pobegniti. Tudi ostale majhne živali so pred tem psom v nevarnosti.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Irski mehkodlaki pšenični terier je odličen pes za otroke in se z njimi dobro ujame, seveda pod pogojem, da tudi otroci spoštujejo njega. Ti terierji niso podvrženi pretirani vzkipljivosti in ne grizejo. Otroke skušajo zaščititi in poslušajo njihove ukaze, zaradi česar so odlični družabniki v igri.  DLAKA

  Dlaka irskega mehkodlakega terierja je enojna, svilnata, relativno dolga in valovita ter enake dolžine po vsem telesu. Biti mora valovita in ne kodrasta, niti ne sme biti ravna ali puhasta. Ti psi imajo značilno »brado«. Barva dlake mora biti pšenična. Pasma je primerna za alergike, saj ji dlaka izpada minimalno.

  NEGA

  Enojna dlaka irskega mehkodlakega terierja zahteva relativno malo nege. Nekajkrat na teden ga pokrtačite, da preprečite nastajanje vozlov. Dlake naj ne bi strigli. Ker je dlaka tega psa enojna, mu skoraj nič ne izpada in zaradi tega je pes primeren za alergike in astmatike. Kopajte ga le, ko je to potrebno, uporabljajte pa le pasje šampone, saj druga sredstva vzdražijo občutljivo pasjo kožo. Redno mu čistite zobe in ušesa.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Pasma je razmeroma zdrava, težave, ki se sicer zelo redko pojavijo, pa so: zmanjšano ali povečano izgubljanje beljakovin (ledvična bolezen), alergije na bolhe, displazija kolkov, von Willebrandtova bolezen oz. pasja hemofilija in progresivna retinalna atropija (napredujoča slepota).

  VZGOJA IN TRENING
  Irski mehkodlaki pšenični terier je inteligenten in hitro bo dojel, kaj od njega pričakujete. Ker ni samosvoj kot ostali terierji, bo njegova vzgoja nekoliko lažja. Rad se igra in zganja norčije, zato je najbolje, da se z njim igrate pred in po treningu. Ne mara pretiranega ponavljanja. Primeren je za lovska tekmovanja in agility. Z vzgojo začnite že zgodaj, pomembno pa je, da imate pozitiven pristop in potrpežljivost.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Ta pes zelo uživa v igri in bo v njej vztrajal tako dolgo, kolikor boste le zmogli. Tudi aktivni dnevni sprehodi so priporočljivi. Sicer je zelo aktiven že sam od sebe, vendar bo najbolj užival v igri z otroki ali ostalimi psi, prenese pa tudi malo bolj grobo igro. Raje ima aktivnosti v hladu, toplote ne prenaša preveč dobro. Ob daljši neaktivnosti postane nemiren.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Irski mehkodlaki pšenični terier je primeren za bivanje v stanovanju. Tudi znotraj je nekoliko aktiven, zadovoljen pa je že z manjšim ograjenim vrtom. Zaradi plenilskega nagona mora biti vselej v ograjenem prostoru. Vročine ne prenaša najbolje.

  • dog
   Kimmie
   10
   Irski mehkodlaki pšenični terier
  • dog
   Mr. Clint
   8
   Irski mehkodlaki pšenični terier
  • dog
   Rea
   5
   Irski mehkodlaki pšenični terier
  • dog
   Rea
   5
   Irski mehkodlaki pšenični terier
  • dog
   Lucy - mladiček
   4
   Irski mehkodlaki pšenični terier
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR