Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Irski rdeči seter

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: FCI skupina 7 – ptičarji; sekcija 2 - britanski in irski ptičarji in setri
  Teža: 27 kg -31 kg
  Višina: samci 58 – 67 cm; samice 55 – 62 cm
  Barva: mahagonijevo rdeča, brez črne
  Dolžina dlake: srednje dolga, daljša po vratu, prsih in nogah
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 12 – 15 let
  Bivalni prostor: hiša z velikim ograjenim vrtom
  Velikost legla: 8 – 10 mladičkov 

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK

  Velikost: 4
  Zahtevnost nege: 3
  Odpadanje dlake: 3
  Zahtevnost vzgoje: 3
  Potrebna aktivnost: 4
  Primeren za otroke: 4
  Se ujame z drugimi živalmi/psi: 4
  Čuvaj, ki opozori: 3
  Čuvaj, ki brani: 0

   

  Primeren za: srednje izkušene in izkušene
  Idealen lastnik: fizično aktiven človek (športnik), lovec, družine z majhnimi otroki

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Irski rdeči seter je nastal s križanjem Irskega terierja, Irskega vodnega španjela, Angleškega setra, Angleškega ptičarja in Gordonskega setra. Nekoč je bila pasma rdeče in bele barve s krajšimi tacami, s selektivno vzrejo pa je v 19. stoletju nastal povsem rdeč pes. Irski rdeči seter je lovski pes, ptičar in prinašalec, ki se znajde v vsakem terenu. Vzgojen je bil za sodelovanje v lovskih turnirjih. Njegova značilnost je tekanje sem in tja, ko zagleda plen, da bi tako opozoril lastnika. Med njegovimi ostalimi talenti so še agility in tekmovanja v ubogljivosti.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Irski rdeči seter je nežen, prijazen in nevzkipljiv. To je pes z veliko energije, ki potrebuje veliko prostora za gibanje, hkrati pa veliko aktivnosti z družino. Irski rdeči seter je pes za družine in ljubše mu je v družini kot z enim lastnikom. Kot mladički so irski setri impulzivni in kot majhni klovni, ki uživajo v igri z družino. So zelo inteligentni in imajo nagnjenje po samostojnosti. To ni dominantna pasma in tudi ni ravno dober čuvaj, saj je prijateljski do neznancev. Z laježem bo naznanil obisk, vendar ne bo lajal nanje. So samostojni in z vami bodo skušali manipulirati, da dosežejo svoje.

  UJEMNAJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Irski rdeči seter se dobro ujame z vsemi živalmi. Do psov ne kaže agresije, z manjšimi živalmi pa se na splošno tudi dobro ujame, vendar je priporočljiva socializacija že od malega. Ta pasma je idealna, če želite imeti več psov, saj se ujame skoraj z vsako drugo pasmo.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Irski rdeči seter je idealen pes za družine, ki zelo uživa v igri z otroki. Primeren je tudi za najmlajše otroke in pogosto boste vašega setra videli, kako se smuka okoli otrok, samo da bi bil del njihove igre. Če so pravilno vzgojeni, bodo ubogali tudi najmlajše otroke v družini. Imajo neomejeno potrpljenje in ne kažejo nikakršne agresije do otrok ali tujcev.  DLAKA
  Dlaka irskega rdečega setra je srednje dolga, gosta, gladka in mehka na dotik. Je rdeče-rjava in valovita, vendar ne sme biti kodrasta. Pasma ima značilno daljšo dlako na tacah, repu in po trebuhu.

  NEGA
  Dlaka irskega rdečega setra zahteva nekaj nege, vendar ne pretirano. Psi iz delovne linije imajo krajšo dlako, ki potrebuje manj nege, kot pri psih iz razstavne linije. Nega predstavlja redno krtačenje in občasne kopeli, ko je to potrebno, saj ima irski rdeči seter vodoodporno dlako. Načeloma se tega psa ne striže, razen če je dlaka preveč zavozlana. Redno preverjajte ušesa, saj je pasma nagnjena k vnetjem, pa tudi kožne alergije lahko predstavljajo težavo.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Irskega redčega setra pestijo enake težave, kot ostale velike pse. To so displazija kolkov, progresivna retinalna atropija (napredujoča slepota) in zasuk želodca. Displazija kolkov se je pri setrih z ustrezno usmerjeno vzrejo sicer precej zmanjšala, zato je zelo pomembno, da resnično izberete zanesljivega vzreditelja. Pri mladičkih se lahko pojavi tudi epilepsija in hemofilija.

  VZGOJA IN TRENING
  Irski rdeči seter je rad neodvisen, zato z dominantnim treningom ne boste dosegli veliko. Raje razmišljajte o vašem odnosu s psom kot o partnerstvu in ga temu primerno tudi vzgajajte. Ob premajhni stopnji aktivnosti postanejo psi neposlušni, zato se vedno z njim pred treningom igrajte ali ga peljite na daljši sprehod. Šele po fizični vadbi je pripravljen na mentalno. Ukazov se bo naučil hitro, hitro bo tudi dojel ukaze z roko ali z žvižgom. Ker so zelo aktivni psi je aktivno ukvarjanje z njimi nujno!Lahko ga vzgojite za agility tekmovanja in tekmovanja ubogljivosti, saj so ti psi samozavestni in jih ni strah nastopati pred ljudmi.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Irski rdeči seter je zelo aktiven pes, s katerim se morate veliko ukvarjati, drugače bo postal neposlušen. To so idealni psi za aktivne družine, ki rade preživljajo prosti čas v naravi. Dokler se vam bo ljubilo metati žogico ali palico, tako dolgo jo bo vaš Seter prinašal nazaj. Na sprehodih bo z veseljem ovohaval sledi, rad pa tudi plava. V ograjenem prostoru bo zelo aktiven, tudi če vi vedno ne boste imeli časa zanj.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Irski setri so zelo družabni psi, zato priporočamo, da bivajo v hiši skupaj z vami, saj so popolnoma nemoteči. Zaradi svoje družabnosti in navezanosti na človeka so na verigi in v pesjaku zelo nesrečni, zato tak način bivanja zanje ni primeren.

  • dog
   Ruby
   74
   Irski rdeči seter
  • dog
   Pina
   42
   Irski rdeči seter
  • dog
   Pina
   40
   Irski rdeči seter
  • dog
   Kai
   20
   Irski rdeči seter
  • dog
   Kai
   3
   Irski rdeči seter
  • dog
   Lun
   3
   Irski rdeči seter
  • dog
   Lun
   3
   Irski rdeči seter
  • dog
   Aron
   2
   Irski rdeči seter
  • dog
   Jim
   2
   Irski rdeči seter
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR