Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

 1. Pasma: Italijanski špic

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 5. FCI skupina – špici in pratipski psi, srednje velik
  Teža: do 5 kg
  Višina: 25 cm– 30 cm
  Barva: bela, srnja barva, barva šampanjca ali ingverja
  Dolžina dlake: dolga, obstojna
  Odpadanje dlake: zmerno, sezonsko
  Življenjska doba: 12 – 16 let
  Bivalni prostor: hišni pes, stanovanje ali hiša
  Velikost legla: 1 – 3 mladički

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 1
  Zahtevnost nege 4
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 3
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 2
  Čuvaj, ki opozori 3
  Čuvaj, ki brani 2

   

  Primeren za: začetnike
  Idealen lastnik: družine s starejšimi otroki, starostnik;

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Italijanski špic, kot pove že ime, izvira iz Italije, nekje iz 19 stoletja. Bil je predvsem ljubljenec italijanskih dam iz visoke družbe. Čeprav močno spominja na pomeranca, je ta pasma na področju Italije poznana že veliko dlje, antropologi trdijo, da so najdeni ostanki te pasje vrste stari tudi do 5000 let. Pred nekaj desetletji je pasmi grozilo izumrtje, vendar se je, zahvaljujoč italijanskim vzrediteljem, pasma uspešno ohranila do danes, še vedno pa je precej redka in manj prisotna izven meja Italije.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Italijanski špic je majhen, energičen, ljubezniv, pameten, igriv in zelo zvest kuža, ki se močno naveže na lastnika in družino. Je zelo zaščitniške narave, rad veliko laja in s tem opozarja lastnika na dogajanje v okolici bivališča, težko pa se prilagaja naglim spremembam, ker je precej občutljivega značaja. Dobro se prilagaja različnim podnebjem in je neobčutljiv za temperaturne spremembe. Ker je tudi zelo bister in učljiv, ga je lahko naučiti poslušnosti in hišnih pravil.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Zaradi svoje zaščitniške narave in močno izražene teritorialnosti, je to odličen pes čuvaj, vendar se zato tudi ne bo najbolje ujel z drugimi živalmi, razen seveda, če bo z njimi skupaj že od malega in jih bo sprejel za del svoje družine. Ob ustrezni zgodnji socializaciji se bo dobro razumel s psi in mačkami v okolici, za prostoživečimi živalmi, predvsem za pticami, pa se bo z veseljem pognal in jih preganjal.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Z otroki se dobro razume in je tudi odličen družabnik za igro. Starejši, lepo vzgojeni otroci bodo uživali v njegovi družbi, manjši pa pod nadzorom odrasle osebe prav tako, le naučiti jih je treba primernega ravnanja s tem ljubkim psom.  DLAKA
  Dlaka je gosta, dolga, pokončno štrleča, dvojna, z mehko, gosto podlanko. Posebno gosta je dlaka na vratu, kar daje psu videz grive. Barva je najpogosteje bela, redkeje umazano bela ali kremna. Dlaka je odporna na vodo, ter daje psu dobro zaščito, tako pred mrazom kot pred vročino.

  NEGA
  Bogata krovna dlaka je naravno odporna proti nečistočam, ki preprosto kar odpadejo, zato zadošča že krtačenje enkrat na dva tedna. Pasma menja dlako dvakrat letno, samci na 18 mesecev, samice na 12 mesecev. V tem času je potrebno krtačenje izvajati dnevno, da se odstrani odmrla dlaka in prepreči vozlanje. Kopanje ni priporočljivo, ker pri tej pasmi pospešuje odpadanje dlake. Izvajajte ga s suhim šamponom in le, če je res nujno potrebno.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Načeloma je to zdrava pasma, s povprečno življenjsko dobo med 12 in 16 let. Posamezni primeri zaznanih zdravstvenih obolenj pa so težave s srcem in nastanek sive mrene.

  VZGOJA IN TRENING
  Zgodnja socializacija in vzgoja sta nujno potrebni, saj je to inteligenten, pogumen in zelo teritorialen, do tujcev nezaupljiv kuža, ki pa mu veliko pomeni druženje s človekom in izkazana pozornost. Ko bo spoznal, kdo je glavni v družini, se bo močno navezal na lastnika, mu bo poskušal ugajati, ter bo postal res prijeten, vdan družabnik vsem članom družine.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Italijanski špic je povprečno aktiven, ne posebno zahteven in že redni dnevni sprehodi mu bodo zadoščali. Tudi znotraj bivališča je živahen in igriv, zato tudi ta del dnevne aktivnosti pripomore k dnevni psihofizični potrebi in zdravemu bivanju v vašem domu.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Lahko živi v stanovanju ali v hiši z vrtom, ker pa ni posebno občutljiv na temperaturne spremembe, bi seveda lahko bival tudi zunaj, v pesjaku, vendar pa bo veliko bolj vesel, če ga boste povabili v svojo bližino in mu ponudili mehko blazino za prenočevanje.

  • dog
   Boby
   0
   Italijanski špic
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR