Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Jack russell (kratkodlaki)

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 3. FCI skupina – terierji, zelo majhen
  Teža: 6 kg – 8 kg
  Višina: 25 cm - 30 cm
  Barva: bela z rjavimi in/ali črnimi oznakami po glavi in/ali na korenu repa
  Dolžina dlake: srednje dolga, resasta, trda, žimasta
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 12 – 15 let in več
  Bivalni prostor: hišni pes, stanovanje ali hiša;
  Velikost legla: 4 – 8, povprečno 6 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 1
  Zahtevnost nege 2
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 4
  Potrebna aktivnost 5
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 1
  Čuvaj, ki opozori 2
  Čuvaj, ki brani 2

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: fizično aktiven človek (športnik), lovec, družine s starejšimi otroki

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Jack russell terier izvira iz 18. Stoletja iz Velike Britanije. Pastor John Russell je ustvaril linijo foksterierjev, ki je ustrezala njegovi potrebi po psu, ki lahko teče z lisičarji, lahko pa tudi lovi pod zemljo in prežene lisice in drugo divjad na plano. Prav tako je danes to postal odličen spremljevalec aktivnih ljudi. Obstajata dve različici Jack russell terierja: kratkodlaki in resasti.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Jack russell terier je majhen, kompakten, igriv pes, poln energije, hkrati pa neustrašen, neodvisen in pogumen. Ti psi so polni energije, zato znajo biti tudi pretirano samozavestni. Nikakor ne prenesejo »sedečega življenja«, v katerem se nič ne dogaja. Potrebujejo nenehne aktivnosti in predvsem človekovo pozornost, v nasprotnem primeru bodo zanesljivo storili kaj neprijetnega, da bodo to pozornost tudi dobili. Jack russell terierji so hkrati zelo ljubeči in zvesti družinski psi, nekateri so celo nekoliko posesivni do svoje družine. Ni priporočljivo, da jih dlje časa puščamo same, saj zahtevajo lastnika, ki se jim bo posvečal skozi ves dan.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Običajno so agresivni do drugih psov, tudi z mačkami in drugimi manjšimi hišnimi ljubljenci se ne bodo razumeli, še manj pa s prosto živečimi živalmi, ki jih bodo lovili.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Dobro se bodo razumeli z večjimi otroki, če se bodo ti vedli nežno in ljubeče, za manjše otroke pa pasma ni primerna, saj nima tolerance do grobega in neprimernega ravnanja z njo.  DLAKA
  Ima dvojen kožušček. Zunanja dlaka je srednje dolga, trda, žimasta in ima videz grobe, resaste dlake po celem telesu, obrazu in repu. Dlaka je prav tako vodoodporna, kot pri kratkodlaki različici, prevladujoča barva je bela, s črnimi ali čreslovinastimi oznakami, ki so lahko v različnih odtenkih, od svetle do temno kostanjeve barve.

  NEGA
  Nega ni posebno zahtevna, priporoča se tedensko krtačenje, da se odstrani odvečna dlaka, potrebno je trimanje dvakrat letno. Kremplje prirezujte po potrebi, kopanje pa izvajajte le, kadar je nujno potrebno.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Jack russell terierji so nagnjeni k gluhosti, epilepsiji, alergijam in težavam s kožo. Zato moramo mladiča kupiti pri preverjenem vzreditelju, ki ima zdravstvena potrdila za njegove prednike.
  Pozornost je potrebna tudi pri prehrani, saj so zelo ješči in lahko hitro pridobijo odvečno telesno težo, da to preprečimo se priporočajo dva do trije manjši obroki dnevno.

  VZGOJA IN TRENING
  Zgodnja socializacija in šolanje je nujno potrebno, ta pasma namreč potrebuje trdo disciplino in vzgojo. Če jih ne bomo vzgojili mi, bodo oni vzgojili nas. Jack russell terier ni primeren za lastnike brez izkušenj, ker je to svojeglav, odločen, hiperaktiven in zelo pameten pes, katerega ni preprosto obvladati. To so v prvi vrsti lovski psi, ki radi lajajo, sledijo vonjem in pohajkujejo.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Aktivni dnevni sprehodi so nujni, čim daljši in če se le da, tudi večkrat dnevno. Pasma je izjemno energična in je ne bomo zlahka utrudili, zato se priporoča čim več aktivnosti na prostem.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Zaradi hiperaktivnosti ni priporočljivo, da živi izključno v stanovanju. Najbolje se bo počutil v hiši, z velikim, varno ograjenim dvoriščem, kjer bo lahko tekal. Vendar moramo paziti, da bo ograja dovolj močna in visoka, saj so ti psi odlični tudi pri pobegih.

  MR. PETOV IZBOR
  • dog
   Pablo
   112
   Jack russell terier - kratkodlaki
  • dog
   Jack
   68
   Jack russell terier - kratkodlaki
  • dog
   Jack
   43
   Jack russell terier - kratkodlaki
  • dog
   Džini
   32
   Jack russell terier - kratkodlaki
  • dog
   Jack
   31
   Jack russell terier - kratkodlaki
  • dog
   Jack
   26
   Jack russell terier - kratkodlaki
  • dog
   Jack
   26
   Jack russell terier - kratkodlaki
  • dog
   Jack
   26
   Jack russell terier - kratkodlaki
  • dog
   Jan Jack
   19
   Jack russell terier - kratkodlaki
  • dog
   Lumpi
   15
   Jack russell terier - kratkodlaki
  • dog
   Nori
   12
   Jack russell terier - kratkodlaki
  • dog
   Jack
   8
   Jack russell terier - kratkodlaki
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR