Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Jazbečar, standard - resasti

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI
  Vrsta in velikost: 4. FCI skupina - jazbečarji, zelo majhen
  Teža: 6,5 kg - 8 kg
  Višina: 35 cm - 40 cm
  Barva: rdeča, sivkasta, rjavkasta
  Dolžina dlake: gosta, resasta
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: do 14 let
  Bivalni prostor:  hiša z ograjenim vrtom, stanovanje
  Velikost legla: 1 - 3  mladički

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)
  Velikost
  1
  Zahtevnost nege 3
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 2
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 2
  Čuvaj, ki brani 1

  Primeren za: srednje izkušene
  Idealen lastnik: družine s starejšimi otroki

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Jazbečar je stara pasma, katere predniki naj bi živeli že z Egipčani. Sicer gre za lovsko pasmo, mešanico nemških, francoskih in angleških lovskih psov in terierjev, ki se je pojavila nekje v 16. stoletju v Nemčiji. Prvi jazbečarji so bili veliko večji od današnjih, kasneje pa so jih z vzrejo pomanjšali in uporabljali za lov na manjše živali, predvsem, kot namiguje ime, jazbece. Obstajajo tri različice jazbečarja in sicer: dolgodlaki, kratkodlaki in resasti. Obenem pa so z leti razvili tudi tri velikosti – standardno, pritlikavo in kunčjo različico. Pri velikosti gre predvsem za razliko v obsegu trupa. Obseg trupa pri standardnem jazbečarju je nad 35 cm, pri pritlikavem med 30 in 35 cm in pri kunčjem jazbečarju do 30 cm. Pomanjšani različici so ustvarili za lov na manjše glodavce, na primer, kot namiguje ime zadnjega, kunce. Karakterno in po osnovni telesni zgradbi so si vse različice podobne – gre za psa s kratkimi nogami in dolgim trupom. Kratke noge so odlične pri kopanju, obenem pa je takšna oblika telesa najbolj praktična za plezanje v rove, kjer se skriva njihov lovski plen. Danes se jazbečarji še vedno uporabljajo kot lovski psi, v glavnem pa so eni najbolj poznanih in priljubljenih družinskih ljubljenčkov.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Gre za radovednega, živahnega, prijaznega, brihtnega, zabavnega in pogumnega psa. V zadnjem času so priljubljeni predvsem kot družni psi, kar gre pripisati njihovemu ljubeznivemu in družabnemu karakterju. So izredno pogumni in se najverjetneje ne zavedajo svoje velikosti, zato se bodo postavili v bran tudi proti trikrat večjemu psu. Zaradi močnega lovskega nagona bodo stekli tudi za vsako ptico ali drugo prostoživečo živaljo, zato jih imejte vselej na vrvici ali poskrbite, da so v varnem, ograjenem prostoru. So zelo igrivi in potrebujejo ogromno človeške pozornosti, zato so odlični za družine, ki imajo veliko časa in so pripravljene psa vključiti v svoje dnevne aktivnosti. To pa ni pes, ki bi bil pripravljen ves dan sam sedeti doma in čakati, da se lastniki vrnejo. Če se zdolgočasi, lahko postane destruktiven, zato potrebuje nenehno zaposlitev in stimulacijo.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Ni primeren za gospodinjstva, kjer že žive večji psi, izključno zaradi njihove velikosti. Z drugimi, manjšimi ljubljenčki se bo brez težav razumel, zlasti, če bo v obdobju mladička z njimi obsežno in primerno socializiran.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  To je pasma, ki ni primerna za družine z zelo majhnimi otroki, saj ga ti lahko nenamerno poškodujejo. S starejšimi, obzirnimi otroki pa se bo odlično razumel in rade volje tekal in igral. Poskrbite za zgodnjo socializacijo z otroki, njih pa naučite ravnati z manjšim občutljivim psom. Med igro jih vedno nadzorujte.

  DLAKA
  Pri jazbečarju obstajajo tri različice dlake. Prva različica je kratkodlaki jazbečar, katerega kožuh je kratek, gladek, svetleč in enake dolžine po celotnem telesu. Dolgodlaki jazbečar ima daljšo, gladko, lahko malce valovito dlako, ki je nekoliko gostejša in daljša na trebuščku, ušesih, prsih in tacah. Resasti jazbečar je edini od treh, ki ima dvojno dlako. Zgornja dlaka je resasta in trda, podlanka pa tanjša in mehkejša. Ima tudi daljšo dlako na bradi in obrveh, dlaka na ušesih pa je krajša in bolj gladka kot drugod po telesu. Možne so različne barve, kombinacije barv in vzorci.

  NEGA
  Zahtevnost nege je pri jazbečarju odvisna od tega, katero različico dlake ima. Dolgodlaki jazbečar potrebuje največ nege. Vsakodnevno česanje je nuja, da preprečimo vozle. V daljši in mehkejši dlaki na trebuščku, tacah in ušesih, se radi naberejo drobci umazanije, zato je pregledovanje in odstranjevanje le-teh nujno. Resasti jazbečar ne potrebuje veliko nege, občasno krtačenje bo zadostovalo, zato pa potrebuje profesionalno striženje oziroma trimanje, vsaj dvakrat letno. Kratkodlaki jazbečar je precej nezahteven, tedensko krtačenje bo poskrbelo za odmrlo dlako in umazanijo, ter da bo kožuh ostal sijoč in zdrav. Vsem tri različicam dlaka zmerno izpada in z rednim česanjem lahko omejite prisotnost le-te na vašem pohištvu in oblekah. Vse tri različice lahko občasno zbrišete z vlažno krpo, kopanje pa ni potrebno.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Pri jazbečarju se pojavljajo resne težave s hrbtenico. Ker imajo izredno dolgo hrbtenico in kratek prsni koš, je hrbtenica pri gibanju izredno obremenjena in zato so ti psi, bolj kot katera druga pasma, nagnjeni k zapletom kot je na primer ukleščenje diska, ki lahko povzroči delno ali popolno paralizo. Zato je pomembno, da psa zgodaj naučite, da ne sme skakati, predvsem pa da po stopnicah hodi umirjeno in počasi ter tako dodatno ne obremenjuje svoje hrbtenice. Tudi vi se morate naučiti pravilnega ravnanja, prijemanja in dvigovanja jazbečarja. Ker so težave s hrbteničnimi vretenci v veliki meri podedovane, je pomembno, da psa kupite pri odgovornem vzreditelju in zmanjšate možnost tovrstnih obolenj. Poleg tega problema pa so jazbečarji nagnjeni še k: boleznim srca, težavam s sečevodom in diabetesu. S starostjo se umirijo in zaradi nižje aktivnosti pogosto zapadejo v prekomerno telesno težo. Ker debelost povzroča bolezni h katerim je pasma že sicer nagnjena, obenem pa skrajša življenjsko dobo psa, raje poskrbite za uravnoteženo prehrano in zadostno količino gibanja.

  VZGOJA IN TRENING
  Jazbečarji znajo biti trmasti, zato je lahko šolanje trd oreh. Težje se navadijo tudi na hišno čistočo. Pri šolanju bodite odločni in dosledni, predvsem pa vztrajni. Jazbečarji so občutljiva bitja, zato se raje poslužujte pozitivnih metod, spodbude in nagrajevanja. Socializirajte jih kar se da zgodaj in čim bolj obsežno, da ne bi bili plašni v družbi neznancev. So primerni tudi za bolj neizkušene lastnike, vendar se o ravnanju s psi in postopki šolanja že pred nakupom psa dobro poučite.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Ker je to majhna pasma, ki ne zahteva veliko dnevne aktivnosti, bodo dnevni sprehodi zadostovali. Za dopolnitev in spremembo bo jazbečar užival tudi v igri z družino. Poskrbite, da pes ne bo pretirano skakal in tekel, saj ima občutljivo hrbtenico. Z leti se jazbečarji polenijo in so nagnjeni k debelosti, zato jih morate nekoliko spodbuditi k dnevni aktivnosti. Vaša naloga je, da poskrbite za zadostno količino gibanja vašega psa, da ta ostane zdrav in zadovoljen.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Jazbečarji so zelo primerni za življenje v stanovanju, saj ne potrebujejo veliko prostora. Ker so dokaj aktivni znotraj doma, bodo zadovoljni tudi brez vrta. Če imate vrt, si zapomnite, da izredno dobro kopljejo in poskrbite, da je vaš vrt dobro ograjen ter da se jazbečar iz njega ne more izkopati. Na vrtu ga raje ne puščajte brez nadzora.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR