Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Kanarska doga

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI
  Vrsta in velikost: 2. FCI skupina - pinči, šnavcerji, molosi in švicarski planšarski psi, velik
  Teža: 40 kg - 65 kg
  Višina: 56 cm - 66 cm
  Barva: črna, siva, srebrna, progasta s črno masko
  Dolžina dlake: kratka
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 8 - 12 let
  Bivalni prostor:  hiša z ograjenim vrtom
  Velikost legla: 7 - 9  mladičkov

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)
  Velikost
  4
  Zahtevnost nege 2
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 4
  Potrebna aktivnost 3
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 4

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: družine s starejšimi otroki, poznavalci pasme

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Kanarske doge izvirajo s Kanarskih otokov v Španiji. Prvotno so imeli pse predvsem za pasje borbe in prav zaradi borbenega temperamenta ta pasma nikakor ni primerna za neizkušene lastnike. V napačnih rokah je to lahko zelo nevaren pes, v pravih pa bo lahko odličen družinski pes. Ta močna, kmečka, kratkodlaka pasma, podobna pastirskim psom iz Laboreira (Cao de Castro Laboreiro) je bila znana že v prazgodovini. Angleški kolonialisti v 19. stoletju so križali te pastirske pse Cao de Castro Laboreiro, mastife in buldoge, ter tako, kot rezultat parjenja dobili pasmo Canario Perro de presse, danes uradno poimenovano Dogo Canario. S prepovedjo pasjih bojev leta 1940, je ta pasma skoraj izumrla, vendar se je v zgodnjih 70-ih vrnilo zanimanje za to pasmo in španski rejci so tako tudi nadaljevali z vzrejo kanarskih dog.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  To so izjemno uravnovešeni, dominantni in temperamentni psi. Ne lajajo brez potrebe, kadar pa že zalajajo, je njihov lajež globok in »mehak«. So naravni in telesni stražarji, ki v ta namen ne zahtevajo posebnega usposabljanja. Po naravi so zaščitniški do svoje družine in hkrati izjemno ljubeči. Seveda so tudi zelo dobri čuvaji, saj je že njihov videz grozeč, da o njihovi moči raje ne izgubljamo besed. Do tujcev so nezaupljivi, previdni in se odzovejo na vsako provokacijo.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Kanarska doga, če smo jo tako navadili, nima težav pri sobivanju z drugimi živalmi. Paziti moramo le pri agresivnih psih, kajti provokacija lahko naredi tudi dobro socializiranega psa agresivnega, kot mu to narekuje njegova prvinska narava.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Kanarska doga se dobro razume z večjimi, lepo vzgojenimi otroki, s katerimi živi. Zaradi velikosti psa, pa je priporočljivo, da je vselej prisotna odrasla, izkušena oseba, ki lahko psa v vsakem trenutku obvlada.

  DLAKA
  Kanarske doge imajo kratek in grob kožušček, pod njim pa imajo debelo kožo, ki jih je v preteklosti varovala pred poškodbami med boji. Koža je neobčutljiva, zato, v nasprotju z drugimi pasmami, kanarska doga z njo nima nikoli nobenih zdravstvenih težav.

  NEGA
  Krtačenje s fino krtačo enkrat tedensko bo zadoščalo, dlako pa lahko odstranimo tudi s pomočjo mokre brisače. Kopanje izvajajte le, če je to res nujno potrebno, vendar ne prepogosto.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  To je zdrava pasma, pri kateri ni znanih dedno pogojenih težav. Občasno naletimo na displazijo kolkov in komolcev, ter epilepsijo.

  VZGOJA IN TRENING
  Ljudje smo tisti, ki psu postavljamo pravila in ne obratno, tega se moramo skozi celoten proces vzgoje dobro zavedati in biti pri tem striktni, vztrajni, odločni. Svetuje se zgodnja socializacija in trdna vzgoja, brez grobih metod ali celo tepeža, ker »agresija rodi agresijo« in pri tej pasmi to zagotovo drži.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Kanarska doga dnevno potrebuje vsaj dolg sprehod, da zadovolji svoje migracijske potrebe. Nima posebej visoke potrebe po aktivnosti, zato jo morate nekoliko spodbuditi. Ob primerni motivaciji zelo rade tudi tečejo.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Kljub velikosti, kanarska doga lahko živi tudi v (večjem) stanovanju, vendar pa se bolj priporoča zunanje življenje, v večjem ograjenem dvorišču, kjer se lahko dnevno primerno razgiba. Bolje se počutijo v toplejšem podnebju, ekstremno nizkih temperatur ne marajo.

  • dog
   Staff
   33
   Kanarska doga
  • dog
   Storm
   8
   Kanarska doga
  • dog
   Malla
   6
   Kanarska doga
  • dog
   Torino De Cielo.
   0
   Kanarska doga
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR