Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

 1. Pasma: Karelijski medvedar

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 5. FCI skupina – špici in pratipski psi, srednje velik
  Teža: 20 kg – 23 kg
  Višina: 52 cm– 57 cm
  Barva: črna z belimi oznakami na vratu, tacah in konici repa
  Dolžina dlake: srednje dolga, gosta
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 10 – 12 let
  Bivalni prostor: zunanji pes, hiša z velikim vrtom, lahko biva v pesjaku
  Velikost legla: 5 – 9 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 3
  Zahtevnost nege 3
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 5
  Potrebna aktivnost 5
  Primeren za otroke 1
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 0
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 5

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: fizično aktiven človek (športnik)

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Pasma izvira iz Finske, iz družine Špicev. Med njegovimi predniki je tudi Ruska lajka, vendar je Karelijski medvedar mnogo bolj udomačena pasma. Posebej poznana pa je po tem, da je sposobna odlično loviti na kakršnemkoli terenu, v vsakih vremenskih razmerah, zato je nadvse uporabna za lov na lose, volkove, jelene, zajce in seveda - medvede. Karelijske medvedarje so in še vedno uporabljajo za zaščito pred medvedi v ameriških nacionalnih parkih in povsod, kjer bi ti lahko prišli v stik z ljudmi. Po svetu je pasma na splošno precej redka in nepoznana.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Karelijski medvedar je izredno zabaven, občutljiv, neodvisen, inteligenten, spreten in energičen. Ta pes je izredno navezan na svojo družino in lastnika, če je lastnik sposoben prevzeti vodstvo, izraziti svojo avtoriteto in pozna način komunikacije s psom. Ta pasma ni primerna za neizkušene lastnike, saj potrebuje ravno pravšnjo mero avtoritete in pohvale, predvsem pa nepopustljivost, vztrajnost in veliko znanja.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Po naravi je lovec, pripravljen se je bojevati za zaščito svoje družine in lastnika do smrti. Do drugih psov je po naravi agresiven, vendar je s primerno zgodnjo socializacijo in vzgojo mogoče ta naravni nagon usmeriti v želene oblike vedenja. Karelijski medvedar lahko živi skupaj z drugimi živalmi v družini le, če je z njimi od malega.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  V prisotnosti otrok je vedno potrebna prisotnost odrasle osebe. Ne zato, ker je pes agresiven do otrok, ni podatka, da bi ta pasma že kdaj ugriznila človeka, pač pa zato, ker je kuža velik, izredno močan in je vedno pripravljen ubijati vse druge živali, če bi se mu za trenutek zazdelo, da ogrožajo otroka (človeškega mladiča) v njegovi bližini. Pasma je zelo teritorialna, za vsako ceno bo branil svoje območje bivanja in družino.  DLAKA
  Dlaka je kratka, gosta, dvojna in vodoodporna, podlanka je mehka in gosta. Vrhnja dlaka je trda, ravna. Barva je črno-bela, kar je neobičajno za družino Špicev. Osnovna, prevladujoča barva je črna, z belimi oznakami na glavi, vratu, prsih, trebuhu in nogah. Odpadanje dlake je povprečno.

  NEGA
  Vodoodporna dlaka za nego ni zahtevna, redno krtačenje s kovinsko krtačo bo odstranilo nečistoče in odmrlo dlako, zagotovilo sijaj in lep videz.
  Dlako menja dvakrat letno, takrat je potrebno bolj pogosto krtačenje, prilagodite ga potrebi vašega psa. Redno pregledovanje ušes bo preprečilo težave in morebitne infekcije, skrb za redno krajšanje krempljev je potrebna, kot pri večini drugih pasem. Kot vsi ostali arktični psi, pa tudi Karelijski medvedar nima značilnega pasjega vonja. Kopanje izvajajte le, če je res nujno potrebno, veliko raje pa se mu preprosto izognite.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Pasma nima znanih dednih zdravstvenih težav, je zelo zdrava, s povprečno življenjsko dobo 10 – 12 let.

  VZGOJA IN TRENING
  Karelijski medvedar potrebuje zgodnjo socializacijo, s šolanjem pa je potrebno začeti že zelo zgodaj. Potrebuje izkušenega, dominantnega lastnika, ki se bo lotil šolanja z vztrajno, neagresivno, spoštljivo, vendar nepopustljivo roko.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Karelijski medvedar je zelo visoko aktiven pes, z veliko energije, zato potrebuje najmanj redne dnevne sprehode, ki ne smejo biti krajši od ene ure. Zelo rad bo tudi spremljal lastnika s tekom ob kolesu in drugih športnih aktivnostih, vendar pa nikoli ne pustite Karelijskega medvedarja na prostem brez povodca, ker bi izkoristil vsak trenutek za lov na prostoživeče živali, v kar ga sili njegov močan lovski nagon. Tudi če imate veliko ograjeno dvorišče, previdnost ne bo odveč, da bi se kuža ne izmuznil in se podal lovskim avanturam naproti.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Pasma nikakor ni primerna za življenje v stanovanju, vsaj hiša s srednje velikim vrtom mu mora biti zagotovljena, še bolje zanj pa je življenje v ruralnem okolju, na kakšni veliki kmetiji, kjer bo imel dovolj prostora za vse svoje dnevne aktivnosti. Karelijski medvedar se ne počuti dobro, če je utesnjen, lahko pa seveda živi zunaj, v primernem pesjaku.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR