Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Karlov španjel (Angleški toy španjel)

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 9. FCI skupina – družni psi, zelo majhen
  Teža: 3,6 kg - 6,3 kg
  Višina: 25 cm - 27 cm
  Barva: rdeče bela, črno bela, tribarvna
  Dolžina dlake: dolga, svilnata
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: okrog 10 let
  Bivalni prostor: hiši pes, življenje z družino
  Velikost legla: 1 - 3 mladički

   

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 1
  Zahtevnost nege 3
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 2
  Primeren za otroke 4
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 4
  Čuvaj, ki opozori 2
  Čuvaj, ki brani 1

   

  Primeren za: manj izkušene
  Idealen lastnik: družine z otroki, starostniki

   

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  V poznem 15. stoletju so v Angliji parili takratnega karlovega španjela z mopsom, rezultat tega procesa pa je bil manjši pes s krajšim gobčkom in izbuljenimi očmi, ki ga danes poznamo kot karlovega oziroma angleškega toy španjela. Sprva so pse razvili za lov na ptice, toda kmalu so postali priljubljeni pri britanski aristokraciji in od tedaj so primarno v funkciji družnih psov.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Gre za zelo prijazno, ljubeznivo, nežno in očarljivo pasmo. Svojemu lastniku je karlov španjel brezpogojno vdan. Radi so v človeški bližini in ne prenašajo dobro samote. V družbi tujcev so sprva lahko zadržani in plašni, sicer pa so z ljudmi zelo družabni. Niso agresivni in ne lajajo, prav tako se ne počutijo dobro v glasnem, nemirnem okolju. Včasih so malce svojeglavi. Primernejši so za samske ljudi ali družine s starejšimi otroki, odlični ljubljenčki pa so tudi za starejše osebe, saj ne potrebujejo veliko dnevne aktivnosti. S pravo mero pozornosti in ljubezni so lahko idealni ljubljenčki.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Z drugimi živalmi se bo odlično razumel, zlasti če bo njihove družbe vajen od malega.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Ker gre za precej občutljivo pasmo, nekoliko plašno, z izredno nežnim karakterjem, je bolj primerna za družine s starejšimi, obzirnimi otroki.

  DLAKA

  Angleški toy španjel ima obilen in dolg kožuh, ki je lahko raven ali nekoliko valovit, sicer pa sijoč in svilnat na otip. Dolžina in gostota dlake se razlikuje tudi glede na barvo psa. Možne so razne barvne različice in kombinacije.

  NEGA

  V primerjavi z drugimi dolgodlakimi pasmami, nega karlovega španjela ni tako zahtevna. Redno česanje, vsaj dvakrat tedensko, je obvezno, da se v njegovi mehki dlaki ne naredijo vozli. Posebej pozorni bodite na predel za ušesi, komolci in med zadnjimi nogami. Kopajte jih enkrat ali dvakrat mesečno, z nežnim pasjim šamponom. Dnevno čistite tudi oči in ušesa, da bi preprečili infekcije. Če se boste odločili za udeležbo na pasjih razstavah, potem bo kožuh karlovega španjela potreboval še nekoliko več nege, striženje pa v nobenem primeru ni priporočljivo za to pasmo.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Angleški toy španjel je nagnjen k številnim zdravstvenim težavam. Zaradi ploskega gobčka je, podobno kot mops, nagnjen k boleznim dihal ter smrči in ima, zlasti poleti, oteženo dihanje. Poleg tega so pogoste okužbe ušes in oči. Pestijo ga tudi dedne bolezni oči, kot je glavkom in siva mrena. Težave ima lahko tudi z zobmi, zato poskrbite za redno ustno higieno. Ta pasma je nagnjena tudi k boleznim srca in ožilja, zlasti srčne zaklopke. Ker gre za nevarno, prirojeno bolezen, poskrbite, da psa izberete pri odgovornem rejcu in z njim redno obiskujete veterinarja.

  VZGOJA IN TRENING
  Gre za inteligentno pasmo, ki nadvse želi ugajati lastniku, zato šolanje ne bi smelo povzročati prevelikih težav. Zgodaj vzpostavite avtoriteto, pri šolanju pa bodite odločni, dosledni in vztrajni. Ker gre za nežno pasmo se poslužujte zgolj pozitivnih metod šolanja. Pomembno je, da mladička obsežno socializirate s kar se da različnimi ljudmi, da bi preprečili sramežljivost in plahost. Nekoliko več težav zna povzročati navajanje na čistočo in sprehajanje na povodcu. Vendar bodite vztrajni, saj gre za pasmo, ki je ni priporočljivo spuščati z vrvice, saj ima karlov španjel razvit lovski nagon in se bo brez premisleka zapodil za kakšno prosto živečo živaljo.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Gre za mirno pasmo, ki potrebuje minimalno količino gibanja. Dnevni sprehodi, celo tisti krajši, bodo povsem zadostovali. Pretirana aktivnost, zlasti v vročini, za to pasmo ni priporočljiva, saj ima lahko težave z dihanjem. Vsako vrsto povečane aktivnosti v njegovo dnevno rutino vpeljite postopoma.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  So idealni psi za stanovanje, relativno neaktivni in ne potrebujejo veliko prostora. Če imate vrt, poskrbite da bo ta primerno ograjen. Ne prenašajo dobro temperaturnih ekstremov in niso primerni psi za življenje v pesjaku.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR