Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Kerijski beagle

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI
  Vrsta in velikost: ni priznana pasma
  Teža: 15 kg - 27 kg
  Višina: 56 cm - 61 cm
  Barva: črno-bež, bež, belo-modra, lisasta
  Dolžina dlake
  : kratka, gladka, gosta
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 10 – 13 let
  Bivalni prostor:  v stanovanju ali hiši
  Velikost legla: 4 - 12 mladičkov

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)
  Velikost
  3
  Zahtevnost nege 2
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 2
  Čuvaj, ki brani 2

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: fizično aktiven človek (športnik), družine z otroki, lovec

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Ena najstarejših pasem irskih lovcev, imenovana kerijski beagle, izvira iz 18. stoletja. Že keltski lovci so pasmo uporabljali za lov na divjad, perjad in zajce. Skozi zgodovino pa se je pasma začela uporabljati tudi za sledenje, saj jo odlikujejo izredna delavnost, vzdržljivost in vdanost. V zgodnjem 19. stoletju je kerijski beagle skoraj izumrl zaradi nezadostnega interesa za vzrejo, zato je še danes relativno redka izven meja Irske. Današnji kerijski beagli so nekoliko večji in težji od prvotnih, smatrajo se za potomce zajčarja, ameriškega lisičarja in ameriškega črnega rakunarja.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Ker je bila pasma ustvarjena za lov in sledenje, so to resni in neutrudni lovci. Imajo uravnovešen temperament, kar jih odlikuje tudi kot odlične domače ljubljenčke. So zelo energični psi, ki se močno navežejo na svojega lastnika, družini pa so brezpogojno vdani. Okrog tujcev so lahko plašni, zato poskrbite za ustrezno socializacijo. Ker imajo močan lovski nagon, je priporočljivo, da so vselej na vrvici, sicer lahko pobegnejo v lovu za prostoživečimi živalmi.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Manj primerni so za sobivanje z manjšimi psički ali zajčki in drugimi glodavci, saj je njihov lovski nagon premočan, uspešno pa jih lahko navadimo bivati z večjimi psi, saj agresivno obnašanje ni običajno za to pasmo.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Močno se naveže na gospodarja in tudi z otroki se zelo radi igrajo. Primerni so predvsem za večje otroke, saj so zelo živahni in lahko manjše otroke nehote poškodujejo. Med igro naj bo vselej prisotna odrasla oseba.

  DLAKA
  Kerijski beagle ima gladko, ležečo, ščetinasto dlako, ki je na otip relativno trda. Najpogostejša barva kombinacija je črno-rjava, lahko pa so tudi tribarvni, v kombinaciji črne, bele in rjave.

  NEGA
  Njegov kožuh ne zahteva obsežne nege, tedensko krtačenje bo zadostovalo za vzdrževanje higiene in ohranjanja naravnega sijaja dlake. Kopanje se priporoča samo takrat, kadar so zares umazani ali imajo neprijeten vonj.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Specifične zdravstvene težave pri tej pasmi niso znane, to je relativno zdrava pasma. Težave pa lahko povzroči predvsem pomanjkanje telesne aktivnosti in dolgočasje, kar lahko vodi v psihične težave ali celo samopoškodovanje.

  VZGOJA IN TRENING
  Z vzgojo je potrebno začeti zelo zgodaj. Pasma je sicer učljiva in hitro osvoji osnovne veščine. Pri vzgoji uporabljajte nežne metode, predvsem pohvale in nagrade, vendar naj bo avtoriteta jasno vzpostavljena. Ne pozabite na obsežno socializacijo pri mladičku.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Pasma je zelo aktivna in dnevno potrebuje zadostno količino gibanja na prostem. Obvezni so dolgi sprehodi, najmanj dvakrat dnevno, priporočljivo pa je, da jim je omogočeno tudi prosto tekanje v varnem ograjenem prostoru. Imajo res ogromno energije in niso primerni za lastnike, ki si želijo zgolj crkljanja, pač pa potrebujejo zelo aktivne družine, ki jih bodo vključile v svoje dnevne aktivnosti.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Ta pasma je primerna tudi za bivanje v stanovanju, če se ji zagotovi zadostna količina gibanja na prostem. Najbolj zadovoljni bodo v hiši z velikim ograjenim vrtom, kjer bodo lahko varno in prosto tekali naokrog. Lahko bivajo tudi v pesjaku, vendar raje vidijo, če jim je omogočeno bivanje z družino, saj potrebujejo veliko pozornosti.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR