Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Kitajski goli pes - neodlakan

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 9. FCI skupina – družni psi, zelo majhen
  Teža: do 5,5 kg
  Višina: 23 cm - 33 cm
  Barva: vse barve
  Dolžina dlake: šopi mehke, dolge dlake na glavi, repu in šapah
  Odpadanje dlake: minimalno
  Življenjska doba: 10 - 12 let
  Bivalni prostor: hiši pes, življenje z družino, občutljiv na vremenske razmere
  Velikost legla: 2 - 4 mladički

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 1
  Zahtevnost nege 4
  Odpadanje dlake 2
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 2
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 4
  Čuvaj, ki opozori 1
  Čuvaj, ki brani 1  Primeren za: manj izkušene
  Idealen lastnik: aktiven človek, družine s starejšimi otroki, aktivni starostniki

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Izvira iz Kitajske in je zelo priljubljen družni pes. Imajo jih za odlične terapevtske pse. Kitajski goli pes se lahko rodi gol ali dolgodlak in vse to v enem leglu, saj gre za recesivni gen.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Kitajski goli pes je izredno inteligenten, kinologi ga uvrščajo med naj inteligentnejše pasme. Je izredno potrpežljiv, prilagodljiv, živahen in neagresiven. Na sprehodih je živahen, notri pa najraje drema. Kot nezaželen pojav se lahko pojavi pretirana plahost. Niso dobri čuvaji, saj na tujca ne bodo nujno lajali, bolj verjetno je, da bodo do njega plahi in zadržani. Če se vaš pes trese in ni mraz, pomeni da je razburjen ali navdušen. Ti mali psički so zelo navezani na človeka in priporočljivo je ,da jih ne puščamo samih, saj hoče biti naš spremljevalec kamorkoli že gremo.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Lahko se odlično razume z drugimi živalmi, tudi z mačkami in konji, vendar pa potrebuje zgodnjo in obsežno socializacijo, da ne bi bil plašen in bojazljiv.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Kitajski goli pes je sicer lahko dober družinski pes, vendar moramo biti pozorni, da ga otroci v pretirani vnemi ne poškodujejo. Primernejši je za starejše, odgovorne in skrbne otroke.  DLAKA

  Nimajo neprijetnega pasjega vonja. Kitajski goli pes se rodi kot goli ali dolgodlaki. Neodlakana različica ima dlako le na glavi, vratu, spodnjem delu nog in repu. Odlakana različica ima dolgo, svilnato dvojno dlako, ki zahteva kar precej nege. Odpadanje pa je tudi pri dolgodlaki različici minimalno.

  NEGA

  Dlaka odlakanega kitajskega golega psa je za nego precej zahtevna. Ker ima gosto podlanko, dlaka pa je svilnata in nežna, je obvezno česanje večkrat tedensko. Kopanje se priporoča le. Ko je to nujno potrebno.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Ker hitro pridobijo na teži se priporoča 2-3 manjše dnevne obroke. Ker so brez dlake je potrebno zaščiti kožo pred mrazom (pasje obleke) in opeklinami (sončna krema). Pri brez dlake so nagnjeni k izgubi zob in zaradi tanke kože tudi k urezninam od grobe trave in grmičevja. Večina psov je alergična na volno in lan, na kar moramo biti pozorni pri oblačilih.

  VZGOJA IN TRENING
  Že kot mladičke jih moramo socializirati, da ne bodo ko odrastejo preveč plašni. Vso vzgojo je potrebno izvajati z ljubeznijo, nežnostjo in potrpežljivostjo. Odlični so v agilityu in poslušnosti. Lahko ga naučimo tudi raznih pasjih trikov.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Redne igre vsak dan bodo dovolj za tega psa, čeprav se priporoča vsaj en aktiven sprehod dnevno,da zadovoljijo svojo potrebo po gibanju in da se izognemo debelosti. Paziti je treba pri aktivnostih na prostem,saj moramo psa zavarovati pred soncem ali mrazom.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Bivanje v stanovanju, nikakor ne na prostem, pozimi in poleti pa je obvezna ustrezna zaščita pred vremenskimi vplivi.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR