Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Kraški ovčar (Kraševec)

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI
  Vrsta in velikost: 2. FCI skupina - pinči, šnavcerji, molosi in švicarski planšarski psi, velik
  Teža: 30 kg - 37 kg
  Višina: 57 cm - 60 cm
  Barva: železno siva
  Dolžina dlake: dolga, gosta, dvojna
  Odpadanje dlake: močno
  Življenjska doba: do 14 let
  Bivalni prostor:  hiša z ograjenim vrtom, podeželje
  Velikost legla: 6 - 9  mladičkov

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)
  Velikost
  4
  Zahtevnost nege 4
  Odpadanje dlake 4
  Zahtevnost vzgoje 4
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 4

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: družine s starejšimi otroki

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Kraški ovčar je slovenski nacionalni zaklad in najstarejša avtohtona pasma, prepoznana v 19. stoletju pod imenom ilirski ovčar. Več stoletij stara pasma je bila uporabljana predvsem za čuvanje ovac na slovenskem, predvsem v okolici Pivke. Predniki pasme naj bi izvirali iz grškega molosa, kavkaškega ovčarja, romanskega ovčarja, nemškega ovčarja in šarplaninca. Kraški ovčar je poznan kot odličen čuvaj, bolj kot delovni pes pa je to tudi čudovit družabnik ter prijazen družinski član.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Kraški ovčar je zelo inteligenten, z nadvse močno osebnostjo. Je zelo dober čuvaj, predan tistemu lastniku, ki si je prislužil njegovo zaupanje. Se zelo naveže na lastnika, nikoli pa ne bo pozabil ali oprostil neupravičenega grobega ravnanja. Nezaupljiv je do tujcev, zato potrebuje zelo zgodnjo socializacijo, da bi postal dober družinski pes. Pri vzgoji se mora počutiti predvsem kot enakovreden partner, da bi razvil predanost, zvestobo in poslušnost. Kraški ovčar je delovna pasma in izreden čuvaj.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Ob zgodnji socializaciji in pridobljenem zaupanju se bo dobro razumel z drugimi psi in živalmi, predvsem tistimi, ki žive v istem gospodinjstvu in jih smatra za del svojega tropa.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Kraški ovčar je velik, močan pes, zato je seveda potrebna previdnost pri druženju z majhnimi otroki, saj bi jih s svojo težo lahko nehote poškodoval. Ob ustrezni vzgoji, ki naj temelji na zaupanju, pa je kraševec zelo nežen pes in se bo odlično razumel z večjimi otroki.

  DLAKA
  Dlaka je dolga, gosta, dvojna in vodoodporna. Običajno je kovinsko sive ali temno sive barve. Temne proge na sprednjih tacah so značilnost te pasme, prav tako pa imajo nekateri psi tudi črno obarvan gobček.

  NEGA
  Kraški ovčar potrebuje redno krtačenje, ki zagotavlja zdravo dlako in kožo. Za kopanje pa se odločite izključno takrat kadar je to resnično nujno potrebno, saj lahko pretirana uporaba šamponov uniči njegovo naravno zaščitno plast sicer vodoodporne dlake.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Za kraške ovčarje ni znanih kroničnih bolezni. Ob primerni zdravstveni oskrbi in rednih obiskih veterinarja lahko živijo do dvanajst let.

  VZGOJA IN TRENING
  Kraški ovčarji so izjemno inteligentni in odzivni na strpno, dosledno vzgojo, ki naj temelji predvsem na vzpostavitvi zaupanja. Na pritiske in agresijo se bodo vselej odzvali odklonilno. Ob upoštevanju partnerskega odnosa, pozitivne spodbude in korektnega pristopa k vzgoji, je ponavadi uspeh pri tej pasmi neizogiben.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Kraševec se bo najbolje počutil pri družini, ki ima veliko prostora okoli svojega doma. Dolgi dnevni sprehodi ali tek mu bodo zagotovili potrebno dnevni aktivnost in zdravo bivanje.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Ta pasma ni primerna za bivanje v stanovanju, potrebuje namreč veliko prostora. Ker ima kožuh, ki mu nudi zelo dobro zaščito pred mrazom, vlago in vodo, lahko ostane zunaj skozi vse leto. Zelo vesel bo velikega dvorišča s pesjakom, ki mu bo nudil zavetje, ter občutek varnosti.

  • dog
   Rina
   92
   Kraški ovčar (Kraševec)
  • dog
   PINA SREDNJEDRAVSKA
   67
   Kraški ovčar (Kraševec)
  • dog
   ŠANA SREDNJEDRAVSKA
   59
   Kraški ovčar (Kraševec)
  • dog
   Muri
   59
   Kraški ovčar (Kraševec)
  • dog
   Aki
   54
   Kraški ovčar (Kraševec)
  • dog
   HITA SREDNJEDRAVSKA
   52
   Kraški ovčar (Kraševec)
  • dog
   Oki
   49
   Kraški ovčar (Kraševec)
  • dog
   Tala
   32
   Kraški ovčar (Kraševec)
  • dog
   Sky
   31
   Kraški ovčar (Kraševec)
  • dog
   Tesi
   11
   Kraški ovčar (Kraševec)
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR