Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Kratkodlaka čivava

  OSNOVNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: družni psi, zelo majhen
  Teža: 0,5 kg – 2,5 kg
  Višina: 13 cm
  Barva: vse barve
  Dolžina dlake: kratka, gladka, sijoča, priležana
  Odpadanje dlake: minimalno
  Življenjska doba: do 20 let
  Bivalni prostor: hišni pes, v stanovanju ali hiši, najraje je v naročju lastnika, občutljivi za temperaturne spremembe
  Velikost legla: 1 – 4 , povprečno 2 mladička

   

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  • Velikost: 1
  • Zahtevnost nege: 1
  • Odpadanje dlake: 1
  • Zahtevnost vzgoje: 2
  • Potrebna aktivnost: 2
  • Primeren za otroke: 2
  • Se ujame z dugimi živalmi / psi: 2
  • Čuvaj, ki opozori: 3
  • Čuvaj, ki brani: 0

   

  Idealen lastnik: fizično manj aktiven človek, družine s starejšimi otroki, starostnik;
  Primeren za: začetnike

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Za razliko od ostalih malih pasem, katere so vzreditelji namerno ustvarjali s križanjem, je Čivava edina toy pasma, ki je naravno majhna. Arheologi menijo, da sega njena zgodovina v 5 stoletje, za kar so našli dokaze v Mehiki in zahodni Ameriki. Pasma je tako tudi dobila svoje ime, po državi Chihuahua v Mehiki. V Evropo je bila Čivava prinešena v 19. stoletju, zato seveda obstaja tudi druga teorija, ki pravi, da naj bi ta pasma izvirala iz Evrope, ter bila prinešena v Ameriko že v času Columba. Čivava danes spada med 20 najbolj priljubljenih pasem v ZDA, saj je izredno kompakten, majhen družni pes, vse bolj priljubljena pa postaja tudi pri nas.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Čivava ima samosvoj karakter,kar pomeni, da je vsak kuža precej individualen, kljub specifičnim lastnostim vrste. Čivavo opisujejo kot zelo predrzno, pogumno, domišljavo, ponosno žival, ki zna biti tudi ljubosumna, nezaupljiva in samosvoja. Običajno so na svojega lastnika zelo navezane, vendar pa to velja predvsem za enega človeka - lastnika, čeprav imajo rade celotno družino. Čivave obožujejo crklanje in v vašem naročju bodo mirno spale ure in ure. Značilno za Čivavo je, da se trese, kadar jo zebe, je prestrašena ali razburjena. Zaradi majhnosti jih lahko hitro spregledamo, zato moramo biti doma izredno pozorni, preden se usedemo ali naslonimo na kakšno blazino, da je ne bi po nesreči poškodovali. Najbolj zanimivo pri tej pasmi je dejstvo, da čivave njena majhnost sploh ne moti in se je ne zaveda, niti pri srečanju z zelo velikimi psi, kar je zanjo vsekakor lahko nevarno. Čivava zna ohraniti dostojanstvo in samozavest, za njeno varnost pa mora poskrbeti njen lastnik. Zelo previdna je s tujci, nadvse rada in precej glasno tudi laja, kar jo naredi za odličnega psa čuvaja. Kako se ujame z drugimi živalmiČivava se dobro razume z ostalimi živalmi, previdnost je potrebna pri igri z večjimi psi, da se ne poškoduje, saj sama nima občutka, da je zelo majhna in krhka.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Čivava kljub svoji velikosti ni primerna za družine z zelo majhnimi otroki. Prvi razlog je prirojena ljubosumnost, drugi razlog pa njena nežna telesna zgradba. Otroka, ki jo bo dražil lahko celo ugrizne, čeprav se načeloma dobro razume z večjimi, lepo vzgojenimi otroki, kateri bodo z njo spoštljivo ravnali. Priporoča se za posameznike ali tiste družine, ki imajo že starejše, odgovorne otroke.

  DLAKA
  Čivava se pojavlja v dveh različicah in sicer kot kratkodlaka ali dolgodlaka.Pri dolgodlaki različici je dlaka daljša, ravna, včasih kodrasta, s polnim repom. Ima tudi podlanko.Pri kratkodlaki različici je dlaka kratka, ravna, priležena in sijoča.

  NEGA
  Z mehko krtačo jo krtačimo vsakodnevno. Kopamo jo enkrat mesečno z blagim šamponom, pri tem pa moramo biti pozorni, da šampon ne zaide v oči ali ušesa. Priporočljivo je tudi redno ščetkanje zob.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Lahko imajo težave s prekomerno telesno težo, zato se priporočajo 2-3 manjši obroki dnevno. Večkrat se pri čivavah lahko pojavljajo tudi bolezni srca, težave z očmi in zadušitve. Čivava je zelo občutljiva tudi za nizke temperature in mraz, zato je potrebno to pasmo pozimi oblačiti.

  VZGOJA IN TRENING
  Potrebuje veliko vzgoje, saj zaradi svoje trme nekoliko počasneje osvaja ukaze. Začeti moramo v mladosti in sicer s potrpežljivo, konstantno, vztrajno in ljubečo vzgojo, ki naj vselej temelji na pohvalah, nagradah in pozitivnih spodbudah.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Čivava potrebuje dnevne sprehode, primerna telesna aktivnost je nujna, da preprečimo prekomerno težo. Tudi znotraj bivališča so priporočljive aktivne igre. Namesto povodca, ki ji lahko zdrobi vrat, naj se za sprehod te pasme uporablja oprsnica.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Čivava se prilagodi različnim življenjskim okoljem, dobro se počuti tudi v zelo majhnem stanovanju, vendar pa to nikakor ni zunanji pes, zato ne sme bivati na prostem. Rada ima toplo podnebje, mraz pa ji ne ugaja, za njeno zdravje je lahko celo nevaren. Vselej poskrbite za ustrezno zaščito čivave pred mrazom.
   

  • dog
   Čoko
   101
   Čivava - kratkodlaka
  • dog
   Nelly
   87
   Čivava - kratkodlaka
  • dog
   Tiggy
   81
   Čivava - kratkodlaka
  • dog
   Dolly
   72
   Čivava - kratkodlaka
  • dog
   Cubo
   66
   Čivava - kratkodlaka
  • dog
   Lari ❤
   65
   Čivava - kratkodlaka
  • dog
   Tedy
   65
   Čivava - kratkodlaka
  • dog
   Gucci
   61
   Čivava - kratkodlaka
  • dog
   Nike
   59
   Čivava - kratkodlaka
  • dog
   Trixi
   57
   Čivava - kratkodlaka
  • dog
   Rozi
   55
   Čivava - kratkodlaka
  • dog
   Ram
   46
   Čivava - kratkodlaka
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet Svetovalci

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR