Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Labradorec

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: FCI skupina - prinašalci, šarivci in vodni psi, velik
  Teža: 25 kg - 36 kg
  Višina: 54 cm - 57 cm
  Barva: črna, čokoladna, rumena
  Dolžina dlake: kratka, trda, gosta, nepremočljiva
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 10 - 15 let
  Bivalni prostor: hiša z vrtom
  Velikost legla: 10 - 12, povprečno 8 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 4
  Zahtevnost nege 3
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 5
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 5
  Čuvaj, ki opozori 3
  Čuvaj, ki brani 3

   

  Primeren za: manj izkušene
  Idealen lastnik: aktiven človek, lovec, družine z majhnimi otroki

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Labradorec je ena najbolj popularnih pasem po vsem svetu. Izvira iz Nove Fundlandije, kjer je bil prvotno namenjen za delo z ribiči, ki so te pse trenirali za skoke v hladno vodo, da so jim pomagali izvleči mrežo. Pasma je nastala s križanjem setra, španjela in drugih prinašalskih pasem, s pomočjo katerih so izboljšali njihov lovski nagon. Labradorec je predvsem zelo učljiva pasma, ki ni le priljubljen družinski pes, pač pa so to tudi odlični lovci, čuvaji, prinašalci, policijski psi za odkrivanje narkotikov, vodniki slepih in invalidnih oseb, terapevtski, iskalni in reševalni psi ter sledniki. Nadpovprečne rezultate labradorec dosega tudi v poslušnosti, agilityju in podobnih spretnostih.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  To so aktivni psi, dobri plavalci, polni energije. So izjemno prijazni in jih zlahka predstavimo novim ljudem, brez strahu pred morebitnim agresivnim vedenjem. Slabost je le ta, da svojo prijaznost nadvse radi izražajo s skakanjem na nove znance, včasih jih celo podrejo na tla, od samega veselja. Labradorci so visoko inteligentni, zelo zvesti lastniku, v pasjem svetu pa veljajo tudi za zabavne in nekoliko hiperaktivne. So srednje veliki, močni, atletsko grajeni, uravnovešeni psi.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Dobro se ujamejo z drugimi psi, saj so izredno neagresivne narave, zato ob primerni socializaciji zlahka dosežemo uspešno sobivanje tudi z drugimi živalmi.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  So čudoviti prijatelji večjim otrokom, previdnost je potrebna zgolj pri malih otrocih, katere bi lahko nenamerno podrli na tla in pri tem poškodovali, zato je potreben nadzor odraslih oseb, predvsem dokler gre za pasjega mladiča. Kasneje, ko je šolanje končano in je labradorec odrasel kuža, pa je s svojo ljubeznivo naravo nadvse primeren za družine z otroki.  DLAKA

  Ta pasma ima dvojno dlako. Zunanja dlaka je gladka, kratka, zelo gosta in groba na otip. Podlanka je mehka, vodoodporna, ščiti psa pred mrazom, vetrom in vodo. Barva kožuha je lahko čokoladna, črna ali rumena. Izpadanje dlake je povprečno.

  NEGA

  Vodoodporna dlaka labradorca je naravno odporna tako, da se čisti sama in zato ne zahteva posebne nege. Dovolj je, da pustite naravi naj opravi svoje delo. Poskrbeti je potrebno le za zaščito pred zajedavci. Kopanje z blagim ali suhim šamponom izvajajte le takrat, kadar ima pes neprijeten vonj in je to nujno potrebno.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Načeloma je to zelo zdrava pasma. Pojavijo se lahko težave kot je displazija kolkov in komolcev, pri starejših psih pa očesna bolezen, ki vodi v delno ali popolno slepoto (Progressive Retinal Atrophy). Pasma ima velik apetit, zato je možna težava tudi prekomerna telesna teža, čemur pa se je moč izogniti tako, da poskrbite za zadostno telesno aktivnost psa.

  VZGOJA IN TRENING
  Labradorca je preprosto trenirati, zgodnje šolanje in socializacija sta priporočljiva zato, ker so ti psi zelo močni in jih je potrebno naučiti, naj ne skačejo po ljudeh in drugih živalih in ne vlečejo na vrvici. S treningom je treba pričeti kar se da zgodaj, saj labradorci že pri šestih mesecih dosežejo svojo odraslo velikost in je s tem učenje nekoliko težje. Osnovna povelja moramo zato psa naučiti čimprej. Glede na visoko inteligenco in željo po ugajanju pa to ne bi smelo predstavljati posebnih težav. Ta pasma se ne odziva na grobe metode, potrebuje korektno, spoštljivo in dosledno vzgojo, ki naj temelji na pozitivni spodbudi, pohvalah in nagrajevanju.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Vdani, energični in hiperaktivni labradorec se bo z veseljem pridružil vsem družinskim aktivnostim: igri z žogo, sprehodom, plavanju ali tekanju po velikem, varno ograjenem vrtu. Privoščite mu vsaj dva sprehoda dnevno, zelo vesel pa bo možnosti za plavanje, kadarkoli se mu bo ta ponudila.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Labradorec se bo dobro znašel tudi v stanovanju, če mu bo zagotovljeno dovolj aktivnosti na prostem, pozornosti in psiho-fizične stimulacije. Najprimernejše bivanje zanj pa bi bila seveda hiša z večjim, ograjenim vrtom. Življenje v bližini reke, jezera, plaže ali druge stoječe vode, v kateri bi lahko dnevno tudi plaval, pa bi bilo zanj idealno.

  • dog
   Aisha
   264
   Labradorec
  • dog
   Erik
   230
   Labradorec
  • dog
   žvau
   186
   Labradorec
  • dog
   Ari
   115
   Labradorec
  • dog
   Zulu
   107
   Labradorec
  • dog
   Aron
   100
   Labradorec
  • dog
   Luna
   95
   Labradorec
  • dog
   Sila
   75
   Labradorec
  • dog
   Neli
   70
   Labradorec
  • dog
   Neli in Lila
   54
   Labradorec
  • dog
   Bu
   52
   Labradorec
  • dog
   Bolt
   32
   Labradorec
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR