Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

 1. Pasma: Lagotto romagnolo

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 8. FCI skupina – prinašalci, šarivci in vodni psi, srednje velik
  Teža: 11 kg – 16 kg
  Višina: 41cm – 48 cm
  Barva: temno rumena do temno rjava, tudi beli z oranžnimi ali rjavimi vzorci
  Dolžina dlake: srednje dolga, kodrasta, hipoalergena
  Odpadanje dlake: minimalno
  Življenjska doba: do 16 let
  Bivalni prostor: stanovanje, hiša z večjim vrtom, idealno je v bližini vode, ker zelo radi plavajo
  Velikost legla: 5 - 9 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 4
  Zahtevnost nege 4
  Odpadanje dlake 4
  Zahtevnost vzgoje 2
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 5
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 4
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 1

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: fizično aktiven človek (športnik), lovec, družine z majhnimi otroki, alergik/astmatik

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Lagotto romagnolo prihaja iz Ravene v Italiji, kjer so te pse uporabljali kot prinašalce iz vode in za lov. Je potomec vodnih psov, najbolj edinstvena pa je njegova sposobnost za iskanje tartufov, kar njegovi lastniki tudi danes s pridom izkoriščajo. V glavnem pa gre za prijetnega družnega psa.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  To je delovni pes, z izjemno razvitim vohom in naravnim občutkom za iskanje. Pri iskanju je tako zatopljen v svoje delo, da ga zlepa ne zmoti niti prisotnost divjih ali drugih živali. Ima visoko koncentracijo, velja za nežnega, vdanega, poslušnega psa, ki ga je lahko trenirati. Prirojena mu je sposobnost hitre socializacije, zato je to odličen družinski pes.
  Lagotto romagnolo potrebuje nenehno zaposlitev in veliko aktivnosti, s katero boste zaposlili tudi njegove možgane.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Ob ustrezni in zgodnji socializaciji se bo odlično razumel tako z drugimi psi, kot tudi z ljubljenčki vseh vrst in s prostoživečimi živalmi.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Zelo dobro se obnese v družinah z otroki. Ta pasma je zelo prilagodljiva in se močno naveže na vse družinske člane. Ima izražen čut za pripadnost ter je zelo zaščitniški. Med igro s psom naj bodo otroci vselej pod nadzorom odgovorne odrasle osebe.  DLAKA
  Dlaka je gosta, močno kodrasta in volnena na otip. Je hipoalergena in ne izpada, zato je ta pes zelo primeren tudi za alergike in astmatike.

  NEGA
  Kodrasta dlaka potrebuje posebno nego. Dvakrat letno je potrebno striženje, posebno pozornost pa je potrebno posvečati predvsem preprečevanju vozlanja dlake. Morebitne vozle je potrebno redno odstranjevati, mnenja glede razčesavanja pa so deljena: nekateri vzreditelji to priporočajo, drugi pa menijo, da je potrebno naravne kodre pustiti nerazčesane. Posebno pozornost je potrebno namenjati negi ušes, da pa bi preprečili vnetja, se priporoča tudi puljenje dlak okrog ušesnega kanala. Prav tako je potrebno redno krajšanje dlake okrog oči, da bo vaš kuža lahko dobro videl in da ga dlaka ne bo dražila.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Lagotto romagnolo velja na splošno za zelo zdravo pasmo. Zaznali so le nizko stopnjo nagnjenosti k cerebralnim nepravilnostim in displaziji kolkov ter epilepsiji. Ob redni veterinarski oskrbi ta pasma živi do šestnajst let.

  VZGOJA IN TRENING
  Gre za nadvse učljive ter izjemno inteligentne pse. Ne odziva se na trde vzgojne prijeme, učinkovite pa so metode s pozitivno spodbudo, potrpežljivostjo in nagrajevanjem. Priporočljiva je zgodnja socializacija in navajanje na poslušnost. Pasma je zelo ljubezniva z močno željo po ugajanju lastniku, zato šolanje s pravim pristopom ne bi smelo povzročati nobenih težav.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Ta pes ni primeren za starejše ali drugače neaktivne lastnike, saj je to izredno živahna in delovna pasma, ki lahko zaradi dolgočasja postane destruktivna. Zagotoviti mu je potrebno dovolj dnevne aktivnosti, v obliki dolgih sprehodov in igre, radi pa tudi kopljejo, plavajo, predvsem pa obožujejo blato. Primerni so za aktivne družine, ki bodo lagotta vključile v svoje dnevne aktivnosti in mu namenjale veliko pozornosti.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Niso primerni za življenje v stanovanju, zato potrebujejo bivanje v hiši z velikim ograjenim vrtom, če je le mogoče v bližini vode, v kateri lahko dnevno plavajo. Ker ti psi izjemno radi tudi kopljejo, morate poskrbeti za dobro fiksirano ograjo, da se ne bi izkopali na »prostost«, obenem pa se ne zanašajte na to, da bo vaš vrt z lagottom ohranil svojo prvotno estetsko podobo.

  • dog
   Paco
   57
   Lagotto Romagnolo
  • dog
   Taco
   39
   Lagotto Romagnolo
  • dog
   Taco
   30
   Lagotto Romagnolo
  • dog
   Taco
   24
   Lagotto Romagnolo
  • dog
   Taco
   22
   Lagotto Romagnolo
  • dog
   Pinot
   20
   Lagotto Romagnolo
  • dog
   Arči
   19
   Lagotto Romagnolo
  • dog
   Roma
   16
   Lagotto Romagnolo
  • dog
   Roma
   13
   Lagotto Romagnolo
  • dog
   Luna
   10
   Lagotto Romagnolo
  • dog
   Kan
   8
   Lagotto Romagnolo
  • dog
   Pinot
   6
   Lagotto Romagnolo
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR