Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Lakelandski terier

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 3. FCI skupina – terierji, majhen
  Teža: 6,8 kg -7,7 kg
  Višina: 36 cm – 36,8 cm
  Barva: rdeče – mahagonijeva, črno rumeno rjava, modra z rumenorjavo, pšenična, jetrna, modra in črna
  Dolžina dlake: srednje dolga, trda, gosta, nepremočljivana
  Odpadanje dlake: minimalno
  Življenjska doba: 12 – 16 let
  Bivalni prostor: hiša z vrtom, ni za v pesjak, prenočuje z družino veliko aktivnosti na prostem
  Velikost legla: 3 – 5 mladičkov

   

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 2
  Zahtevnost nege 3
  Odpadanje dlake 1
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 4
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 3
  Čuvaj, ki brani 1

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: fizično aktiven človek (športnik), družine z majhnimi otroki;

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Izvorna pasma je bila vzrejena v pokrajini Lake v Angliji, z namenom zaščite velikih farm pred lisicami. Je potomec izbranih pasem, kot so staro-angleški resasti terier, bedlingtonski terier, mejni ovčar in dandie dinmont terier. Zahvaljujoč tej pasmi se je populariziral tudi športni lov na lisice. Pod današnjim imenom je bila pasma priznana v 19. stoletju in je zelo hitro postala priljubljena.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Gre za specifično teriersko avanturistično in energično pasmo. To so naravno zelo inteligentni psi, ki jih je dokaj preprosto šolati, ne glede na vrsto ali tehniko učenja. Radi imajo človeško bližino in ne marajo samote, zato niso primerni za družine, ki so veliko zdoma. Lahko se zamotijo sami, če jim ponudite možnost in psiho-fizično stimulacijo, zaradi dolgočasja pa se lahko zatečejo k uničevalnemu vedenju. So zelo teritorialni in zaščitniški, radi lajajo, tujcev pa ne marajo in ob neprimerni socializaciji lahko razvijejo agresijo. Na splošno so precej družabni in ljubeznivi psi, vendar niso primerni za neizkušene lastnike.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Kljub teritorialnosti bodo lahko, ob primerni socializaciji, z drugimi živalmi v gospodinjstvu uspešno sobivali.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Ta pes preprosto obožuje otroke. Živahni, zabavni in igrivi lakelandski terierji se dobro razumejo z otroki vseh starosti. Potrebno jih je le naučiti, katere igrače so njihove in katere od otrok. Med igro z lakelandskim terierjem naj otroke vselej nadzira odrasla oseba.  DLAKA
  Lakelandski terier ima dvojno dlako. Zunanja dlaka je ščetinasta, trda in gosta. Omogoča zaščito pred vremenskimi vplivi. Podlanka je mehka, položna in rastoča ob telesu. Na pogled je dlaka lakelandskega terierja rahlo valovita, vendar nikoli kodrasta. Je enakomerna in srednje dolžine. Barva kožuha je lahko rjava, v kombinaciji rjave in sive ali rjave in črne. Izpadanje je minimalno.

  NEGA
  Potrebno je ročno puljenje dlake trikrat letno (postopek za psa ni boleč) in trimanje. Nujno je tudi puljenje dlake v ušesih. Redno čistite in krtačite tudi brado pri tej pasmi, kjer se rada nabira umazanija in delci hrane. Za razstavne pse krajšanje dlake na trebuhu in tacah ni dovoljeno, večina lastnikov pa se zaradi lažjega vzdrževanja odloči za krajšanje dlake po vsem telesu. Kopanje izvajajte le takrat kadar je nujno potrebno.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Lakelandski terier je relativno zdrava pasma, ki ni podvržena dednim boleznim. Občasno lahko zbolijo za luksacijo (izpahom) očesne leče in motnjo strjevanja krvi (Von Willenbrandova bolezen), ki jo lahko uspešno odkrijete s preprosto krvno preiskavo in obvladujete s primernimi zdravili. Mladički se lahko rodijo z osteonekrozo kolkov. Izbira odgovornega rejca pa uspešno prepreči pojav prirojenih dednih bolezni, ter poskrbi, da ima mladiček tudi prijazne karakterne lastnosti.

  VZGOJA IN TRENING
  Ti energični psički se najbolje odzivajo na razgibane, raznolike in zabavne učne metode, ki temeljijo na pozitivni spodbudi. So inteligentni, hitro učljivi in pripravljeni ugoditi lastniku, zato šolanje ni zahtevno. Zgodnja socializacija, rutinsko ponavljanje naučenega ter veliko pozornosti, bodo privedle do čudovitega in trajnega prijateljstva med psom in lastnikom.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Ti majhni psički imajo izjemno radi vse aktivnosti na prostem in potrebujejo zadostno količino prostora za tekanje. Prostor naj bo primerno ograjen, pri sprehodih, ki naj bodo ravno tako redni, pa poskrbite, da je kuža vselej na vrvici. Lakelandski terierji uživajo v teku in igri z žogico, prav tako pa radi kopljejo, ter se odlično odrežejo pri agilitiju.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Glede bivalnega prostora niso zahtevni, zabavali se bodo tako v stanovanju kakor tudi v hiši z manjšim vrtom. Za to pasmo je pomembno predvsem druženje s človekom in aktivno vključevanje psa v vse družinske aktivnosti.

  • dog
   Cash
   21
   Lakelandski terier
  • dog
   bob
   17
   Lakelandski terier
  • dog
   Timi
   15
   Lakelandski terier
  • dog
   Taya
   14
   Lakelandski terier
  • dog
   Laki
   8
   Lakelandski terier
  • dog
   Stella
   4
   Lakelandski terier
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR