Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Landseer

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 2. FCI skupina - pinči, šnavcerji, molosi in švicarski planšarski psi, zelo velik
  Teža: 60 kg - 70 kg
  Višina: 67 cm - 80 cm
  Barva: bela s črnimi lisami, glava črna
  Dolžina dlake: dolga, rahlo valovita, gosta
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 10 - 12 let
  Bivalni prostor: hiša z vrtom
  Velikost legla: 8 - 10 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 5
  Zahtevnost nege 4
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 2
  Primeren za otroke 4
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 3

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: družine z mlajšimi otroki

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Kljub temu, da mnogo kinoloških klubov meni, da gre preprosto za črno-belega novofundlanca, je landseer priznana samostojna pasma. Prepoznana je bila v 18. stoletju v Nemčiji in Švici, pa tudi v ZDA, Veliki Britaniji in drugih evropskih državah. Ti psi so zelo dobri plavalci, zato so jih sprva uporabljali pri ribolovu, kasneje pa tudi za pomoč utapljajočim. Danes so predvsem družinski psi.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Landseer ima izvrsten karakter. To je pogumen, velikodušen, inteligenten, topel, prijazen, vdan pes, vreden zaupanja. Pasma je poznana predvsem kot miroljubna in izjemno predana svojemu lastniku. Posamezne samice so lahko nekoliko agresivne do drugih samic, vendar ob pravilnem vzgojnem pristopu in sterilizaciji zlahka preprečimo to nezaželeno vedenje.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Vse živali ob katerih se ne bo počutil ogroženega, bo sprejel zelo prijateljsko. Je prilagodljiv, prijazen, zelo družaben pes, zato se bo odlično ujel z ostalimi ljubljenčki, zlasti če bodo skupaj od malega.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Ta pasma je primerna za druženje z otroki, previdnost je potrebna samo pri majhnih otrocih. Predvsem zaradi velikosti psa, naj bo druženje vselej pod nadzorom odgovorne odrasle osebe. Po naravi so ti psi zelo nežni in v družbi otrok nikdar ne izražajo nobene agresije.  DLAKA

  Dlaka je izrazito gosta in močna, na otip nekoliko groba. Je bele barve z različnimi črnimi vzorci. Podlanka tega psa se zamenja dvakrat letno, spomladi in jeseni.

  NEGA

  Dnevno krtačenje je pri landseerju obvezno, da zmanjšate količino izpadle dlake po stanovanju in odstranite umazanijo. Poskrbite za zaščito pred zajedavci in redne preglede pri izbranem veterinarju. Kopanje izvajajte le, če je to nujno potrebno, raje pa uporabite suhi šampon, da ne bi uničili naravnih olj, ki ščitijo njegovo dlako.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Dedne bolezni so lahko: displazija kolkov ter bolezen srca in ožilja, imenovana subaortno zožanje ali stenoza. Pasma mora biti obvezno kardiološko pregledana, ko dopolni starost 8-12 mesecev. Posebno pozornost je potrebno nameniti tudi skrbi za ustrezno telesno težo, saj je pasma nagnjena k debelosti, zaradi svoje velikosti in ješčosti. S skrbjo za redno fizično aktivnost in primerno prehrano se boste uspešno izognili tej težavi.

  VZGOJA IN TRENING
  Landseer je zelo dovzeten predvsem za ton vašega glasu, trening mora biti voden v odločnem, potrpežljivem in prijaznem tonu. Velika zgradba tega psa je razlog za nekoliko počasnejše gibanje, zato včasih deluje lenobno, kar je potrebno upoštevati tudi pri šolanju in tempo prilagoditi njegovim zmožnostim. Šolanje in socializacijo začnite kar se da zgodaj, saj je vedenjske težave, zlasti pri večjih pasmah, toliko težje odpraviti, ko enkrat dosežejo odraslost.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Landseer se ne bo branil lenobnega poležavanja okrog hiše, vendar je vaša naloga, da ga spodbudite k dnevni aktivnosti. Redni daljši sprehodi bodo koristni za zdravje in zadovoljstvo vašega psa. Ta pasma rada tudi plava, zato se bo razveselil ponujene možnosti čofotanja v bližnji reki, jezeru ali drugi stoječi vodi.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Verjeli ali ne, ta velik kuža se bo odlično znašel tako v hiši kot tudi v stanovanju, saj je relativno neaktiven in bo zadovoljno dremal skozi ves dan. Dobro prenaša mraz, slabo pa nanj vplivajo visoke temperature, zato ga poleti ne puščajte na soncu, v avtu ali neklimatiziranih prostorih, zagotovite mu zadostno količino vode, sence in dostop do hladnih prostorov. Če pa imate vrt, naj bo ta dobro ograjen. Landseer sicer lahko biva v pesjaku, a bo bolj zadovoljen v hiši, saj potrebuje veliko človeške interakcije in je najraje v bližini svojega lastnika.

  • dog
   Ela
   5
   Landseer
  • dog
   Max
   4
   Landseer
  • dog
   Miška
   0
   Landseer
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR