Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Lurcher

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI
  Vrsta in velikost: ni priznana pasma
  Teža: 15 kg - 30 kg
  Višina: 55 cm - 71 cm
  Barva: vse barve
  Dolžina dlake
  : kratka do srednje dolga
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 10 – 13 let
  Bivalni prostor:  v stanovanju ali hiši
  Velikost legla: povprečno 4 mladički

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)
  Velikost
  4
  Zahtevnost nege 3
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 4
  Potrebna aktivnost 3
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 2
  Čuvaj, ki brani 2

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: fizično aktiven človek (športnik), družine z otroki

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Lurcher je vrsta, ne pasma psa, saj gre za mešance s specifično genetsko sestavo. Pasma je nastala s parjenjem tradicionalnega hrta in posameznih terierskih pasem ali hrtov in ovčarjev. Na ta način je bil vzrejen pes s kombinacijo najboljših lastnosti iz obeh pasemskih družin. Lurcher je zato zelo dober družinski pes, odlikujejo pa ga tudi lovske in športne sposobnosti. Ker ni priznana pasma, tudi ni predpisanega standarda za velikost, poznamo pa lurcherje velike kot hrt in tudi majhne kot vipet. Iz istega razloga so lahko ti psi zelo različnih barv in barvnih kombinacij ter imajo različne dolžine dlake.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Lastnosti hrta lurcherju prinašajo hitrost in visoko inteligenco, temperament pa povzamejo po eni od drugih pasem, uporabljenih pri parjenju. Lurcher je prijazen, vdan, umirjen in hitro učljiv kuža, idealen družinski ljubljenček.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Manj primerni so za sobivanje z manjšimi psički ali zajčki in drugimi glodavci, saj je njihov lovski nagon premočan, uspešno pa jih lahko navadimo bivati z večjimi psi, saj agresivno obnašanje ni običajno za to pasmo.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Primeren je za družine z otroki vseh starosti, saj je prijazen in nežen kuža. Otroke naj, kljub temu, med igro s psom vedno nadzira nekdo od odraslih.

  DLAKA
  Tip dlake je odvisen od vrste križanih pasem. Dlaka je lahko kratka in gladka kot hrtova, pa vse do ščetinaste in trde, kot je značilna za terierje. Tudi barve varirajo glede na to kateri psi so uporabljeni pri vzreji lurcherja. Tipu dlake je potrebno prilagoditi tudi nego.

  NEGA
  Vse vrste dlake je potrebno redno krtačiti, izpadanje je lahko stalno ali občasno, lahko je obsežno ali minimalno. Striženje prilagodimo po potrebi, prepogostemu kopanju pa se izogibamo.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Lurcher je načeloma zdrava pasma, saj z odgovorno vzrejo rejci poskrbijo, da izločijo večino dednih genetskih bolezni. V nekaterih primerih se lahko pojavijo: pretirana občutljivost na zdravila in anestetike ali zasuk želodca. Zasuk želodca je resno in nevarno obolenje, ki lahko vodi v smrt psa, lahko pa ga preprečimo s hranjenjem psa v obliki več manjših obrokov dnevno in omejevanjem gibanja takoj po jedi.

  VZGOJA IN TRENING
  Obstaja več vrst šolanja, ki jih prilagodimo glede na karakterne značilnosti, ki jih povzame po posamezni pasmi. Zgodnja socializacija, pozitivna spodbuda, vztrajnost in potrpežljivost pa so osnovne smernice za uspeh pri šolanju katerega koli psa.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Lurcher potrebuje veliko aktivnosti na prostem. Zagotoviti mu je potrebno najmanj en daljši sprehod dnevno, užival pa bo tudi v prostem tekanju v varnem ograjenem dvorišču. Z vrvice ga ni priporočljivo spuščati, saj ima močan lovski nagon in je izredno hiter pes.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  To so psi z obilico energije, ki potrebujejo veliko gibanja na prostem, zato se bodo najbolje počutili v ruralnem okolju. Niso primerni za bivanje v pesjaku.

  • dog
   Luna
   5
   Lurcher
  • dog
   Twiggy
   2
   Lurcher
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR