Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

 1. Pasma: Maltežan

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 9. FCI skupina – družni psi, zelo majhen
  Teža: 3 – 4 kg
  Višina: 20 cm – 25 cm
  Barva: bela, dovoljeni odtenki slonokoščene
  Dolžina dlake: dolga
  Odpadanje dlake: minimalno
  Življenjska doba: 12 – 14 let
  Bivalni prostor: hišni pes, stanovanje ali hiša, redni sprehodi
  Velikost legla: 2 – 4 mladički

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 1
  Zahtevnost nege 3
  Odpadanje dlake 1
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 2
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 4
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 0

   

  Primeren za: začetnike
  Idealen lastnik: fizično manj aktiven človek, družine s starejšimi otroki, starostnik, alergik/astmatik;

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Maltežan izvira iz Italije. Kot pasmo so ga najprej priznali na Malti in od tod izvira njegovo ime. Sodi med najstarejše majhne pse, upodobljen pa je bil celo na grških vazah. V srednjem veku so ga v centralno Evropo prinesli vitezi križarji in je hitro postal priljubljen pes aristokracije. Že takrat je bil priljubljen modni dodatek, saj so ga dvorske dame nosile naokoli v žepih in večjih rokavih. Še danes je to ena izmed najbolj priljubljenih malih pasem.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Maltežan je verjetno najprijaznejši naročni pes. Je ljubeč, igriv, pozoren in dobrovoljen. To je majhen pes z velikim karakterjem in veliko energije. Znan je po izbruhih energije, ko kar naenkrat začne divjati in tekati v krogih. Ta pes je primeren za začetnike, saj je majhen, nezahteven in se hitro naveže na lastnika. Kljub velikosti so ti psi zelo pogumni in zaščitniški. So veliki psi ujeti v majhnem telesu. Glasno bodo naznanili vsakega prišleka in lajali ob vsaki preteči situaciji. Zelo radi skačejo v luže in se umažejo. So razvajeni in izbirčni jedci. Bojijo se samote, zato jih je na to potrebno navajati že od malega.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Maltežan se dobro ujame z vsemi živalmi, ne glede na vrsto ali velikost. Seveda ne pozabite na zgodnjo in obsežno socializacijo.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Maltežani obožujejo otroke, ampak so precej majhni in imajo lomljive kosti, zato niso najboljša izbira za majhne otroke. Ti bi jih hitro lahko zamenjali za plišasto igračko in jih v igri nehote poškodovali. Za večje otroke, ki bodo s psom ravnali previdno, pa je odlična izbira.  DLAKA
  Maltežan ima povsem belo enojno dlako, ki skorajda ne izpada. Dlaka je dolga in mu mora padati na vsako stran telesa s prečko po sredini. Dolga je približno dvajset centimetrov, oz. toliko, da se skoraj dotika tal. Dlako na glavi lahko spnete v čopek ali pustite, da prosto pada. Tekstura dlake mora biti svilnata.

  NEGA
  Maltežanova dolga dlaka zahteva kar nekaj nege. Vsakodnevno ga morate krtačiti, vendar pazite, da niste pregrobi. Nekateri svojega maltežana postrižejo tako, da spomnija na mladička, saj je to ljubko in precej olajša nego. Vsakodnevno mu očistite oči, po jedi pa tudi dlako okoli smrčka, da ta ne bo umazana in se ne sprime. Redno ga kopajte, po kopanju pa mu temeljito posušite dlako. Redno tudi čistite ušesa in pulite dlake, ki rastejo v uho. Dlako na glavi lahko spnete v čopek ali pristrižete, da mu ne sili v oči. Maltežanu dlaka skorajda ne izpada, zato je dobra izbira tudi za alergike.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Maltežan sodi med zdrave pasme, vendar ga pestijo težave, ki so značilne za majhne pse: izpah pogačice, hipoglikemija (nizka stopnja sladkorja v krvi) in občutljivost na anestetike. Nekateri psi so občutljivi na sonce in slabo prenašajo vročino, lahko pa imajo občutljiv želodec in slabe zobe.

  VZGOJA IN TRENING
  Maltežani so inteligentni in se zelo hitro naučijo novih stvari. Znani so po tem, da niso čisti v hiši. Redki bodo lulali tam, kjer jim je lastnik namenil prostor. Obstajajo razne tehnike, da jih navadite čistoče, npr. tehnika s košaro, s papirjem, s priboljški in pohvalo, vendar se uspehi razlikujejo od enega do drugega psa. Ta pes potrebuje vašo družbo in bo postal uničevalen, če se ne boste ukvarjali z njim. Če niso socializirani, bodo postali sramežljivi in agresivni zaradi strahu. Radi lajajo, zato jih morate naučiti, da to ni zaželjeno.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Maltežan je eden redkih psov, ki ne potrebuje ogromno aktivnosti. Zadostovala bo že igra na vrtu in kratek sprehod. Kljub temu pa so nagnjeni k debelosti, zato potrebujejo redno aktivnost. Pred osmim mesecem ne smejo biti pretirano aktivni. Ti psi so odlični za starejše ljudi, tiste, ki se težko gibljejo, alergike in ljudi, ki imajo malo bivalnega prostora.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Maltežan je povsem primeren za bivanje v stanovanju ali v hiši. Znotraj je aktiven in že na tak način izpolni svojo potrebo po gibanju. Ne potrebuje zunanje površine.

  MR. PETOV IZBOR
  • dog
   Elly
   163
   Maltežan
  • dog
   Daiy
   143
   Maltežan
  • dog
   Toby
   134
   Maltežan
  • dog
   Nola
   132
   Maltežan
  • dog
   Maks
   111
   Maltežan
  • dog
   bella
   110
   Maltežan
  • dog
   Oto
   95
   Maltežan
  • dog
   Daisy
   94
   Maltežan
  • dog
   Kaja
   93
   Maltežan
  • dog
   TENA
   81
   Maltežan
  • dog
   Toby
   80
   Maltežan
  • dog
   Đin
   79
   Maltežan
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR