Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Mudi (Madžarski mudi)

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 1. FCI skupina – ovčarski in pastirski psi, srednje velik
  Teža: 8 kg - 13 kg
  Višina: 38 cm - 47 cm
  Barva: črna, rjava, pepelnata, modra merle
  Dolžina dlake: srednje dolga, dvojna, gosta
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: do 14 let
  Bivalni prostor: hiša z vrtom, stanovanje
  Velikost legla: 5 - 10 mladičkov

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 3
  Zahtevnost nege 3
  Odpadanje dlake 4
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 5
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 4
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 2

  Primeren za:
  izkušene
  Idealen lastnik: fizično aktiven človek (športnik), družine s starejšimi otroki

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Mudi je srednje velik ovčarski pes, ki izvira iz Madžarske. Je relativno nova pasma, stara največ 100 let. V svetu je precej nepoznana in redka, celo znotraj svoje domovine. Za to se verjetno lahko zahvali starejšima in bolj priljubljenima ovčarskima sonarodnjakoma, puliju in komondorju. Vendar pa je mudi po pričevanjih najljubeznivejši madžarski ovčarski pes. Poleg tega pa je tudi sposoben ovčarski delovni pes, dober čuvaj, lovec na divjad, na Finskem pa celo priljubljen gorski reševalni pes.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Mudi je neodvisen, pogumen in prijazen pes. Je zelo predan predvsem enemu lastniku, zato je tudi priljubljen družni pes. Tujcem na splošno ne zaupa, vendar ima blag in prijeten značaj, odlikuje ga izjemna inteligenca, dinamičnost in neagresivnost, zaradi česar je dobil status najprijaznejšega ovčarja. Potrebuje veliko psiho-fizične stimulacije, zato je primeren zgolj za aktivne lastnike. Obsežno poznavanje šolanja psov ni pogoj za to pasmo, saj je izredno učljiva in ustrežljiva.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Ker pasma ni agresivna in tudi ne pretirano teritorialna, se lahko dobro ujame z drugimi psi, kakor tudi z drugimi živalmi, če je z njimi od malega oziroma ustrezno socializiran.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Mudi je prijateljsko naravnan do ljudi in se dobro razume tudi z otroki, če ti z njim ravnajo korektno in spoštljivo. Zelo rad se bo pridružil igri z večjimi, lepo vzgojenimi otroki, pri mlajših pa je nujen nadzor odrasle osebe, saj se morajo tudi otroci naučiti ravnanja s psom in ne le obratno.  DLAKA
  Dlaka je srednje dolga, rahlo kodrasta ali valovita po telesu ter vodoodporna. Na glavi in sprednjem delu tačk je krajša, na zadnjem delu tac pa daljša, nekje do 7 cm. Barva kožuha je lahko črna, siva, bela, krem, črna s sivimi lisami ali črna z belimi lisami. Izpadanje je povprečno.

  NEGA
  Za nego kožuh ni zahteven. Priložnostno krtačenje bo dovolj, da se odstranijo nečistoče in odmrla dlaka, ter ohrani lep, negovan videz psa. Kopanje omejite na redke priložnosti, ko je to zares nujno, da ne bi uničili naravne oljne zaščite dlake in z agresivnimi sredstvi razdražili kože.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Gre za zelo zdravo pasmo brez pogostih genetskih bolezni. V redkih primerih se pojavlja displazija kolkov, vendar je ta pojav, v primerjavi z drugimi pasmami, pri mudiju bolj izjema kot pravilo.

  VZGOJA IN TRENING
  Mudi je zelo inteligenten, vodljiv pes, ki se najbolje odziva na mirno, vztrajno, potrpežljivo in korektno vzgojo, ki naj temelji na pozitivnih metodah šolanja. Gre za dinamično, učljivo pasmo, ki se odlično odreže pri agilityju, reševanju, iskanju narkotikov, varovanju, itd. Po naravi je usmerjen k sodelovanju in je zelo pripravljen ugajati gospodarju.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Ta zelo aktivna pasma poleg dolgih dnevnih sprehodov potrebuje tudi druge aktivnosti na prostem, predvsem pa veliko psiho-fizične stimulacije. Z veseljem se bo pridružil vsem lastnikovim aktivnostim, rad se bo igral, prosto tekal in tudi plaval. Ni primeren za neaktivne lastnike, saj je izredno dinamičen delovni pes, pripravljen na številne izzive, učenje in delo s človekom. Nezadostna aktivnost lahko vodi v depresijo in neželene oblike vedenja.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Mudi se dobro prilagodi tako življenju v hiši z vrtom, kakor tudi stanovanju. Pogoj je vselej zadostna količina dnevne aktivnosti.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR