Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Nemški ovčar

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 1. FCI skupina – ovčarski in pastirski psi, srednje velik
  Teža: 22 kg – 40 kg
  Višina: 55 cm – 65 cm
  Barva: črna z rjavimi, rumenimi ali sivimi lisami, enobarvna črna ali volčje siva, ali z rjavimi oznakami
  Dolžina dlake: srednje dolga, resasta, nepremočljiva krovna dlaka z gosto podlanko
  Odpadanje dlake: močno
  Življenjska doba: 12 – 15 let
  Bivalni prostor: v hiši z vrtom, lahko v pesjaku;
  Velikost legla: 7- 8 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 4
  Zahtevnost nege 3
  Odpadanje dlake 5
  Zahtevnost vzgoje 2
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 5
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 5

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: fizično aktiven človek (športnik), družine z majhnimi otroki

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Nemški ovčar izvira iz Nemčije. Prvotno je bil mišljen kot ovčarski pes, vendar so ga sčasoma zaradi njegove inteligence začeli uporabljati predvsem kot delovnega psa. Nemški ovčar se namreč odlično obnese kot čuvaj, kot pes spremljevalec, pomočnik ljudem s posebnimi potrebami, vodnik slepih,reševalni pes, uporabljajo ga tudi kot psa terapevta, zelo cenjen pa je tudi v vojski in policiji. Kljub njegovim številnim zmožnostim za delo, pa je tudi izredno zvest in prijazen družinski pes.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Če si boste omislili nemškega ovčarja, boste spoznali, da ste za družabnika dobili izredno inteligentno bitje. Je uravnovešen in zanesljiv, izvrsten čuvaj in do tujcev nezaupljiv. Pazil bo na vas, vašo družino in vaše imetje, vendar pa bo najbolj navezan le na enega gospodarja. Je zvest, drzen, pogumen in ubogljiv pes, ki prinese zadovoljstvo vsakemu lastniku.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Z drugimi živalmi lahko biva brez večjih težav, ključnega pomena pri tej pasmi je le, da psa takoj ob prihodu domov navadimo na sobivanje z drugimi živalmi.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Dobro se razumejo z otroki vseh starosti, tudi pri mlajših otrocih je skrb odveč. Če so del družine jih bo čuval, bo z njimi nežen in potrpežljiv. Prisotnost odrasle osebe se priporoča zgolj zaradi velikosti psa, da bi ne prišlo do nenamernih poškodb.  DLAKA
  Zanimivo je, da ima ta pes lahko 2 različni vrsti dlake. Lahko je kratka ali dolga. Najdete ga lahko tudi v številnih barvnih kombinacijah. Podlanka je srebrno siva, mehka in ne sme biti vidna skozi zunanjo dlako. Zunanja dlaka je gosta in na občutek malce groba.

  NEGA
  Priporoča se krtačenje dlake nekajkrat tedensko, da odstranimo odmrlo in odvečno dlako. Če je dlaka okoli blazinic na stopalih predolga in psa ovira pri teku, mu jo rahlo postrižemo. Kopamo ga redko, 1-2 krat letno, saj ima v dlaki naravna olja, ki dlako ščitijo, s kopanjem pa jih največkrat odstranimo in vzdražimo kožo. Dlaka močno odpada, zato jo boste našli povsod po vašem domu.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Lahko pride do displazije kolkov in komolcev, krvnih motenj, prebavnih težav, epilepsije, kroničnih ekcemov, vnetja roženice in alergij na bolhe, zato je zelo pomembno, da kupimo mladiča pri odgovornih vzrediteljih, ki nam lahko dokažejo dobro zdravstveno stanje prednikov.

  VZGOJA IN TRENING
  Obvezna je zgodnja socializacija, sicer so lahko agresivni do tujcev. Zaradi izjemno visoke inteligence in hitrega tempa učenja, je vzgoja dokaj hitra, vendar pa moramo začeti ko je kuža še mlad. Vseeno pa jo moramo izvajati dosledno in z zelo jasno postavljenimi pravili. Izurjeni nemški ovčarji so zanesljivi in izredno poslušni. Odrežejo se tudi v agilityju, sledenju in drugih pasjih športih.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Dnevni sprehodi so zelo nujni, ne bodo pa se branili tudi kakšnega teka ali drugih visoko intenzivnih aktivnosti. So zelo aktivni psi in potrebujejo veliko zaposlitve, umske in fizične. Zato nemški ovčar nikakor ni pasma za manj aktivne lastnike.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Ta zelo aktiven pes se dobro obnese v vseh okoljih, vendar pa se priporoča vsaj veliko dvorišče, kjer lahko sprosti svojo energijo. Veliko lastnikov ima nemške ovčarje v pesjaku ali na verigah – a to je pes, ki je rad z družino in v primeru pomanjkanja pozornosti in osamljenosti lahko postane agresiven in destruktiven.

  • dog
   Hugo
   429
   Nemški ovčar
  • dog
   Reksi
   319
   Nemški ovčar
  • dog
   Timmy in Filip
   287
   Nemški ovčar
  • dog
   Luna
   245
   Nemški ovčar
  • dog
   Zorro
   210
   Nemški ovčar
  • dog
   Luna
   206
   Nemški ovčar
  • dog
   Timmy in Filip
   201
   Nemški ovčar
  • dog
   Silla
   198
   Nemški ovčar
  • dog
   Rena
   182
   Nemški ovčar
  • dog
   Ozi
   180
   Nemški ovčar
  • dog
   Gaja in mešanček Bruno
   172
   Nemški ovčar
  • dog
   Atos
   165
   Nemški ovčar
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR