Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Norveški losovec

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 5. FCI skupina – špici in pratipski psi, srednje velik
  Teža: do 15 kg
  Višina: 40 cm – 52 cm
  Barva: različni odtenki sive; črna
  Dolžina dlake: srednje dolga, gosta, nepremočljiva, volnena na otip
  Odpadanje dlake: močno
  Življenjska doba: 12 – 15 let
  Bivalni prostor: hiša z velikim vrtom, lahko pesjak;
  Velikost legla: 7 – 14 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 3
  Zahtevnost nege 4
  Odpadanje dlake 5
  Zahtevnost vzgoje 4
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 0
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 2
  Čuvaj, ki opozori 5
  Čuvaj, ki brani 3

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: fizično aktiven človek (športnik);

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Sivi lososovec je norveški nacionalni pes, kot samostojna pasma pa obstaja tudi v črni barvi. Današnji standard pasme je bil priznan že v 19. stoletju. Norveški losovec zelo rad ob človeku, kar je eden izmed razlogov zakaj ga uporabljajo kot terapevtskega psa. Imajo zelo dober vonj in vonjajo lahko več kilometrov daleč. Prvotno so ga uporabljali za lov.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Norveški losovec je zvest, ljubeč, dobrosrčen, inteligenten, prijazen in pogumen. Je odličen družinski pes, ki si želi biti del družine in ne le pes. Ni agresiven, vendar pa budno ščiti svojo družino in premoženje, kar ga naredi za odličnega varuha doma. Ob kakršni koli nenavadni situaciji bo glasno zalajal. Ima zelo močan glas, tudi sicer ti psi zelo radi lajajo. Mogoče ga je zelo dobro vzgojiti, vendar zaradi svoje prirojene samovoljnosti, pa ta pes ni nikoli povsem poslušen.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Ker je v preteklosti preživel veliko časa na kmetiji, mu lahko brez težav zaupamo kmečke živali. S hišnimi ljubljenci in mačkami pa bodo težave, saj jih bo želel loviti. Ne razume se dobro niti s psi istega spola.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Teh psov ne priporočajo za družine z otroki.  DLAKA
  Dlaka je sestavljena iz dveh plasti. Zunanja dlaka je odporna proti vremenskim vplivom, trda, gosta in gladka. Podlanka je gosta, mehka in volnene teksture.

  NEGA
  Dvakrat do trikrat tedensko česanje bo dovolj, da se odstrani odmrla dlaka, večkratno česanje je potrebno le ko se dvakrat letno menja dlaka. Kopanje se priporoča le dvakrat letno, saj imajo kožuh ki se sam čisti.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Nagnjeni so k displaziji kolkov in lojnim cistam. Paziti moramo tudi na prehrano, saj se zlahka zredijo, za kar se priporoča 2-3 manjše dnevne obroke.

  VZGOJA IN TRENING
  Priporoča se zgodnja socializacija in vzgoja. So izjemno inteligentni, vendar pa so trmasti in svoje misleči psi, ki ne ubogajo slepo. Zato je treba že kot mladičku pokazati, da smo mi njihovi šefi in ne obratno. Ti psi slabo prenašajo tepeš in krut način treninga, zato moramo biti dosledni in čvrsti, vendar nežni. Dobro se odrežejo v agilityu, sledenju, lovu in drugih pasjih športih.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  So energični psi in potrebujejo redne aktivne dnevne sprehode. Zelo bodo uživali tudi v planinarjenju, teku in plavanju.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Niso primerni za bivanje v stanovanju. Priporočljivo je bivanje na kmetiji ali večjem ograjen dvorišču, kjer mora biti ograda, saj drugače sledi novim zanimivim vonjavam. Ti psi imajo rajši hladnejše podnebje.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR