Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Norwiški terier

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 3. FCI skupina – terierji, zelo majhen
  Teža: okrog 5 kg
  Višina: idealna višina 25 cm
  Barva: rdeča, pšenična, siva, črna, rumenorjava
  Dolžina dlake: srednje dolga, žimasta, ravna
  Odpadanje dlake: minimalno
  Življenjska doba: 12 - 16 let
  Bivalni prostor: družni pes, v stanovanju ali v hiši
  Velikost legla: 2 - 3 mladički 

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 1
  Zahtevnost nege 3
  Odpadanje dlake 1
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 3
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 3
  Čuvaj, ki brani 1

   

  Primeren za: manj izkušene
  Idealen lastnik: starostnik, družine s starejšimi otroki

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Je avtohtona pasma Norfolka v Angliji. Obstajata dve različici pasme in vsaka ima svoje ime, Norwiški terier s pokončnimi ušesi in Norfolški terier s spuščenimi ušesi. Tako kot njegovega pasemskega brata, so tudi Norwiškega terierja uporabljali pri lovu na lisice in jazbece. Poleg tega pa je bil ta pes tudi maskota študentov iz Cambridgea. To je eden najmanjših terierjev nasploh, po naravi pa ni od muh!

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Čeprav drobni, so to ostri, pogumni, samozavestni, energični, veseli, inteligentni, prilagodljivi, neustrašni in zvesti psi. So izjemno navezani na človeka in so stalno »pod nogami«. Potrebujejo tesno vez s človekom in niso napadalni. Ne lajajo veliko, vendar vas bodo opozorili, da je nekdo pred vrati. Ti psi ne prenesejo ignoriranja in samote, sicer lahko postanejo pravi bevskači.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Dobro se razumejo s hišnimi živalmi, razen s tistimi ki jih bodo imeli za plen (glodavci, ptice). Z mačkami pa jih moramo spoznati še kot mladičke, da se izognemo morebitnim kasnejšim težavam.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Radi imajo otroke, vendar je zaradi njegove majhnosti potrebno biti pazljiv pri mlajših otrocih saj ga lahko poškodujejo. Otroke naučite nežnega in previdnega ravnanja s psom, ter jih vselej nadzorujte.  DLAKA

  Ima grobo ravno dlako, čisto ob telesu, okoli vratu pa tvori nekakšen ovratnik. Ima tudi tanko podlanko kar naredi kožušček skoraj vodo odporen.

  NEGA

  Vsakodnevno česanje je nujno, da se izognemo vozlom in odstranimo odpadlo dlako. Kopamo jih le kadar je to nujno potrebno. Nekajkrat letno ga lahko postrižemo pri pasjem frizerju.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Norwiški terier je odporna in dolgo živeča pasma, vendar lahko trpijo zaradi genetskih okvar oči ali zaradi bolečin v hrbtu

  VZGOJA IN TRENING
  Zaradi izjemne inteligence jih lahko uspešno in hitro naučimo osnov poslušnosti in tudi kakšnega trika. Potrebujejo prijazno in dosledno vzgojo. Zelo radi imajo agility in ostale igre. So zelo svobodno misleči, zato jih moramo imeti vseskozi pod nadzorom.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Potrebujejo dnevne sprehode, čeprav ni potrebno da so zelo dolgi. Radi se igrajo in krajše razdalje tudi tečejo.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Lahko živijo v stanovanju, čeprav bodo zelo veseli tudi kakšnega dvorišča kjer se bodo lahko brezskrbno sprehajali. Prenočevati morajo notri.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR