Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Novofundlandec

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 2. FCI skupina - pinči, šnavcerji, molosi in švicarski planšarski psi, zelo velik
  Teža: 45 kg - 68 kg
  Višina: 65 cm - 71 cm
  Barva: črna, rjava, črno-bela
  Dolžina dlake: dolga, gosta, težka
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 8 - 10 let
  Bivalni prostor: hiša z vrtom
  Velikost legla: 8 - 10 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 5
  Zahtevnost nege 4
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 2
  Primeren za otroke 5
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 4
  Čuvaj, ki opozori 3
  Čuvaj, ki brani 2

   

  Primeren za: manj izkušene
  Idealen lastnik: družine s starejšimi otroki

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Novofundlandcu pravijo tudi »nežni velikan«. Na Novi Fundlandiji je včasih ribištvo predstavljalo najpomembnejšo panogo in na vsaki ladji je bil nepogrešljiv pes, ki je reševal ribiče, če so padli v morje. Novofundlandca ponekod še danes uporabljajo za reševanje iz vode in kot terapevtskega psa.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  To so psi, ki so izjemno navezani na svojo družino. Novofundlandci so pogumni, predani, zvesti in ena izmed najbolj prijaznih pasem. Ni posebej teritorialen, vendar pa njegova velikost lahko odvrne tatove. Ne mara biti ignoriran ali brez pozornosti in če mu je ne bomo zagotovili dovolj bo naredil uničujočo škodo. So čustveno občutljivi in dojemljivi za vaše razpoloženje, kar je eden izmed razlogov zakaj jih uporabljajo kot terapevtskega psa.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Dobro se razume z vsemi domačimi živalmi, zlasti če so skupaj od malega. Potrebna je seveda tudi zgodnja socializacija z drugimi psi.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Z otroki so zelo tolerantni, kljub vsemu pa je treba otroke podučiti da bodo nežni z novofundlandcem. Kljub vsemu se moramo zavedati da je to ogromen pes, ki lahko prevrne kakšnega izmed mlajših otrok, zato se svetuje nadzor.  DLAKA

  Novofundlandci imajo dvojni vodoodporni kožuh. Prekrit je z dolgo gosto dlako, ki je na otip rahlo oljnata. Spodaj pa ima gosto in mehko podlanko. Odpadanje je zmerno. Običajno je dlaka črne barve, lahko pa je tudi črna z modrimi poudarki, rjava ali siva.

  NEGA

  Dnevno krtačenje je priporočeno, dlako ob ušesih in po nogah je potrebno pristriči. Kopanje le ko je izjemno nujno, saj sicer odstranimo zaščitno olje na dlaki.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Nagnjeni so k displaziji kolkov, prekomerni telesni teži in (posledično) boleznim srca.

  VZGOJA IN TRENING
  Vzgojo moramo začeti kar se da zgodaj, saj je pes izjemno močan in prej ko ga naučimo ubogljivosti bolje je za oba - psa in lastnika. Je zelo pokoren in inteligenten, zato se bo hitro naučil ukazov, vendar moramo biti pri vzgoji nežni, potrpežljivi, dosledni in ukaze posredovati z mirnim glasom in dobro mero avtoritete.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Potrebuje redne dnevne sprehode in obožuje biti v naravi. Ker je zelo lenoben ga boste morali prepričevati v aktivnost, vendar se morate zavedati da je to dobro za njegovo zdravje. Radi imajo igre z družino, plavanje in lovljenje žoge.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Svetuje se hiša z večjim ograjenim dvoriščem. Z veseljem bo prenočeval na prostem, tudi v večjem pesjaku. Ker zelo uživa v družbi ljudi pa mu ne pozabite posvečati veliko pozornosti skozi ves dan.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR