Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali

Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Parson russell terier - kratkodlaki

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 3. FCI skupina – terierji, zelo majhen
  Teža: 4 kg - 8 kg
  Višina: 33 cm - 36 cm
  Barva: bela z rjavimi, rjavorumenimi in/ali črnimi oznakami po glavi in korenu repa
  Dolžina dlake: kratka, priležena, gosta, gladka
  Odpadanje dlake: minimalno
  Življenjska doba: 12 - 14 let
  Bivalni prostor: stanovanje ali hiša z velikim vrtom, ni za v pesjak
  Velikost legla: povprečno 4 mladički

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 1
  Zahtevnost nege 2
  Odpadanje dlake 1
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 2
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 2
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 2

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: aktiven človek (športnik), lovec, družine s starejšimi otroki

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Parson russell terier je za spoznanje večja, dolgonoga različica Jack russell terierja, ki je vse od 18. stoletja služil za lov na rdeče lisice in je bil sposoben zlesti v lisičji brlog ter lovil tudi pod zemljo. Kot samostojna pasma je Parson russell terier priznana šele med letoma 2003 in 2008. To je majhen, bel terier, potomec foksterierja, ki ima celo vrsto lastnosti, ki so pri lovu zelo zaželene, pri psu spremljevalcu pa so predvsem moteče, kot na primer kopanje lukenj po vrtu, vohljanje na sprehodu, preganjanje mačk, miši in drugih malih prostoživečih živali, česar pa jih je tudi zelo težko povsem odvaditi.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  To je zelo nepredvidljiva, živahna, inteligentna, neutrudljiva, zabavna in energična pasma, ki nujno potrebuje športni tip lastnika, z ustreznim znanjem in praktičnimi izkušnjami pri šolanju psov. Parson russell terierji namreč odlično kradejo, lažejo, manipulirajo, na koncu pa se delajo, kot da oni sploh niso imeli nič pri tem. Potrebujejo zelo veliko pozornosti in neutrudno preizkušajo mejo vaše tolerance. Gre seveda za prijazno, živahno, ljubeznivo pasmo z ogromno odvečne energije, katero je potrebno znati pravilno usmeriti. Zelo močno se naveže na lastnika, je prijeten, zabaven in dinamičen družabnik, vendar pa ima v osnovi terierski značaj, katerega je potrebno obvladovati z vztrajno, strpno, neagresivno vzgojo in zgodnjim šolanjem. Močan lovski nagon naredi svoje tudi pri Parson russell terierju, zato ga zunaj nikar ne spuščajte s povodca ali brez nadzora. Ti psi namreč zelo dobro tudi plezajo in zelo visoko skačejo, zato ne bo odveč previdnost tudi na lastnem ograjenem dvorišču. Odlično pa se bodo ti psi odrezali pri vseh športnih aktivnostih, pa tudi kot reševalni psi in predvsem kot lovci.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Če bo od malega živel s psi ali mačkami, ki ne bodo kazale agresivnega vedenja, se bo tudi vaš Parson russell terier navadil na sobivanje z njimi, glede prostoživečih živali ali manjših hišnih ljubljenčkov, kot so zajčki, hrčki, morski prašički pa se poskus druženja odsvetuje – nagon je le nagon.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  To ni pes za majhne otroke, saj si ne dovoli grobega ravnanja. Dobro se bo razumel z večjimi, lepo vzgojenimi otroki, ki se bodo do njega vedli spoštljivo in korektno. Z veseljem se jim bo pridružil pri igri in vseh športnih aktivnostih, tudi večje otroke pa je najprej potrebno naučiti, kako naj poteka pravilno druženje in komunikacija s psom.  DLAKA

  Parson russell terier ima kratko oz. zelo kratko dlako, obstajata pa dva tipa: ostra in gladka ali resasta in na videz polomljena, Dlaka ne prepušča vode. Barva je bela s črnimi ali čreslovinastimi oznakami, ki pa so tudi lahko svetlo ali temno kostanjeve barve.

  NEGA

  Dlaka ne zahteva posebne nege, tedensko krtačenje bo dovolj, da se odstrani odmrla dlaka in nečistoče. Odpadanje dlake je zmerno. Občasno trimanje ali puljenje odmrle dlake je priporočljivo, zaščita pred zajedavci ter krajšanje krempljev enako kot pri ostalih pasmah. Kopanje izvajajte le, če je to nujno potrebno, priporoča se uporaba suhega šampona.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Pasma je nagnjena k distrofiji roženice, izpahu pogačice in regresivni bolezni vida (Progressive Retinal Atrophy). Življenjska doba je od 14 – 15 let.

  VZGOJA IN TRENING
  Zgodnja socializacija in šolanje sta nujni, saj je to odločen, svojeglav in inteligenten kuža, z ogromno energije. Primeren je za izkušene lastnike, nikakor pa ne za začetnike, saj mu ne bodo kos.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Zelo aktiven pes, primeren za športnike in lovce, torej aktivne ljudi z veliko energije. Večkrat dnevno potrebuje dnevne sprehode, užival bo v joggingu ali teku ob kolesu, igrah z žogo in ostalih športnih aktivnostih. Potrebuje veliko stalne pozornosti in človekove družbe, ne mara biti sam in če se dolgočasi, lahko postane pravi mali uničevalec predmetov v svoji okolici.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Odlično se privadi bivanju v stanovanju, ob zagotovljeni redni in zadostni dnevni aktivnosti v naravi. Pasma je zelo aktivna tudi znotraj bivališča, zato je tudi doma potrebno poskrbeti, da se ta kuža ne dolgočasi.

  • dog
   Daisy
   34
   Parson rusell terier - kratkodlaki
  • dog
   Indy
   28
   Parson rusell terier - kratkodlaki
  • dog
   Čin
   20
   Parson rusell terier - kratkodlaki
  • dog
   Soraya
   20
   Parson rusell terier - kratkodlaki
  • dog
   Indy
   10
   Parson rusell terier - kratkodlaki
  • dog
   Oly
   7
   Parson rusell terier - kratkodlaki
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR