Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Poljski hrt

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI
  Vrsta in velikost: 10. FCI skupina - hrti, velik
  Teža: 25 kg - 30 kg
  Višina: 68 cm - 80 cm
  Barva: vse razen progaste
  Dolžina dlake: kratka, priležena, gosta
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: do 14 let
  Bivalni prostor:  hiša z ograjenim vrtom, stanovanje
  Velikost legla: 5 - 7 mladičkov

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)
  Velikost
  4
  Zahtevnost nege 2
  Odpadanje dlake 2
  Zahtevnost vzgoje 4
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 2
  Čuvaj, ki brani 1

  Primeren za: srednje izkušene
  Idealen lastnik: družine s starejšimi otroki, aktiven človek

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Poljski hrt izvira iz 13. stoletja, njegovi predniki pa so najverjetneje saluki in drugi azijski hrti. To je visok, vitek lovski pes, ki ga pri teku odlikuje izjemna hitrost. V težkih poljskih klimatskih razmerah se ga še vedno uporablja zlasti za lov na divjad, lisice in volkove.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Poljski hrt je temperamenten, samozavesten, inteligenten in zelo zaščitniški do svoje družine. Je odličen čuvaj, saj je zelo previden okrog tujcev. Močno pa se naveže na svojega lastnika. Izredno pozno dozori, zrelost doseže nekje med tretjim in petim letom starosti, zato je lahko šolanje nekoliko zahtevnejše. Ni primeren za neizkušene ali neaktivne lastnike. Ker ima močan lovski nagon in je zelo teritorialen, potrebuje zgodnjo in obsežno socializacijo, da bi preprečili agresijo do drugih psov.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Zaradi prej omenjene teritorialnosti, ni najbolj primeren za gospodinjstva z več ljubljenčki. Če imate več ljubljenčkov, naj bodo ti v gospodinjstvu že pred poljskim hrtom, saj jih bo tako lažje sprejel kot del svojega tropa. Nove živali bo zavračal kot vsiljivce. Previdnost je potrebna zlasti z malimi psi in prostoživečimi živalmi, saj jih bo zaradi močnega lovskega nagona zagotovo preganjal. Poskrbite, da bo zato vselej na povodcu.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  S starejšimi, obzirnimi in lepo vzgojenimi otroki se bo poljski hrt dobro razumel. V prisotnosti manjših otrok je potrebna večja previdnost. Ne glede na starost otroka, pa je odgovornost staršev, da igro s psom vselej nadzorujejo.

  DLAKA
  Razmeroma kratka dlaka je trša, na otip žimasta in raste položno ob telesu psa. Dlaka na trebuhu je nežnejša in mehkejša, po vsej dolžini hrbta, vključno z repom, pa je nekoliko daljša in trša. Dovoljene so vse barve kožuha.

  NEGA
  Poljski hrt ima kratko dlako, ki ne zahteva veliko nege. Občasno krtačenje ali brisanje z vlažno krpo ali brisačo bo zadostovalo, da iz kožuha odstranite odmrlo dlako in umazanijo. Redno skrbite tudi za higieno ušes in ustne votline, ter krajšanje krempljev.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Gre za relativno zdravo pasmo, pri kateri ni zaznati posebnih dednih težav. Pri posameznih primerih so bile sicer opažene težave srca in rak. Poljski hrt živi razmeroma dolgo, med 14 in 15 let.

  VZGOJA IN TRENING
  Zgodnja socializacija in dosledna vzgoja sta nujni. Šolanje zna biti, zaradi daljše pubertete, dolgotrajno. Obvezna je strpnost, vzgoja pa naj temelji na pozitivni spodbudi in pohvali. Na grobe pristope se bo poljski hrt odzval s trmo, upiranjem in zavračanjem.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  To je zelo aktivna pasma, ki potrebuje izredno veliko prostora za gibanje. Poleg sprehodov mora poljski hrt dnevno dobiti tudi zadostno količino teka, kjer dodobra pretegne svoje vitke, dolge noge. Zato potrebuje aktivnega lastnika, ki ga bo vsakodnevno vključil v svoje športne podvige.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Poljski hrt potrebuje dinamično okolje, kjer bo imel dovolj možnosti in prostora za gibanje in dnevne aktivnosti na prostem. Če mu bo to zagotovljeno, bo zadovoljen tako v stanovanju, kot v hiši.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR