Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Poljski nižinski ovčar

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 1. FCI skupina - ovčarski in pastirski psi, srednje velik
  Teža: do 15 kg
  Višina: 42 cm - 50 cm
  Barva: vse barve, tudi lisaste
  Dolžina dlake: dolga, gosta, štrleča
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 12 let in več
  Bivalni prostor: hiša z vrtom, ruralno okolje
  Velikost legla: 6 - 8 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 2
  Zahtevnost nege 4
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 4
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 4
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 2

   

  Primeren za: manj izkušene
  Idealen lastnik: fizično aktiven človek, družine z otroci

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Poljski nižinski ovčar izvira iz Poljske, kjer se je pojavil v 13. stoletju. To je robusten, energičen ovčar, ki so ga uporabljali bolj za čuvanje, kot pa zganjanje ovac. V času po drugi svetovni vojni je bila pasma na robu izumrtja, ostala sta zgolj dva samca in ena samica, po zaslugi katerih se je pasma, s pomočjo prizadevnih vzrediteljev, sploh lahko ohranila do danes.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Poljski nižinski ovčar je zaupanja vreden, vdan pes, ki zlahka postane čudovit družinski ljubljenec. Hitro se odziva na povelja in je zelo učljiv, saj ima dober spomin in uživa v učenju. Ljubeznivi in pametni poljski nižinski ovčar se bo zelo trudil ugoditi svojemu lastniku, prav tako pa se bo hitro prilagodil vsakemu okolju. Ta energični pes potrebuje nenehno psiho-fizično stimulacijo.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Poljski nižinski ovčar se dobro razume tako s psi, kot tudi z drugimi živalskimi vrstami. Zgodnja socializacija bo še dodatno pripomogla k odličnemu ujemanju z ostalimi hišnimi ljubljenčki.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Ta pasma je stabilna, samozavestna, zvesta in se zelo naveže na človeka. Z otroki vseh starosti se bo odlično razumel, saj je to nežen, prijazen in umirjen pes. Ker je pogumen in se zlepa ne počuti ogroženega, je strah pred nepričakovanimi reakcijami v bližini otrok odveč. Kljub odličnemu družinskemu karakterju, pa nobenega psa ni nikoli priporočljivo puščati samega z otroki.  DLAKA

  Kožuh je dvojen in ne-svetleč. Zunanja dlaka je gosta, ravna, dolga in trda na otip. Pokriva celo telo, vključno z glavo in očmi. Podlanka je gosta in mehka. Izpadanje dlake je povprečno. Barva kožuha je pretežno bela, s črnimi, sivimi ali rjavimi zaplatami.

  NEGA

  Priporočljivo je dnevno razčesavanje dlake, da bi preprečili vozlanje ter odstranili odmrlo dlako in nečistočo. Kopanje izvajajte samo, če je to nujno potrebno. Skrbite za redno čistočo ušes, oči in zob, potrebna pa je tudi zaščita pred zajedavci in redni obiski pri izbranem veterinarju.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Poljski nižinski ovčar je pretežno zdrava pasma, ki pa je nekoliko izpostavljena težavam kot so displazija kolkov, epilepsija ter delna ali popolna gluhost. Previdnost je potrebna tudi pri izbiri prehrane, saj ta pasma bolje prenaša dietno hrano, ki ima nizko vsebnost beljakovin.

  VZGOJA IN TRENING
  Potrebna je zgodnja socializacija in vztrajno, umirjeno šolanje, ki naj temelji na pozitivni motivaciji in nagrajevanju. Zaradi izjemne prilagodljivosti, dobrega spomina in hitre učljivosti je poljskega nižinskega ovčarja precej lahko šolati. Bodite odločni, a nežni, saj so zelo občutljivi na barvo vašega glasu in se temu primerno tudi odzivajo.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Po naravi je to ovčarski pes, kar pomeni, da ima zelo veliko energije in uživa v svobodnem gibanju. Ti potrpežljivi psi se znajo zamotiti sami, če jim je dana primerna stimulacija, zato v tem primeru ni bojazni, da bi od dolgčasa doma povzročali materialno škodo. Veseli bodo sprehoda po parku, teka ob kolesu ali rolerjih, igre z žogo, pa tudi kakšne igrače, s katero se bodo lahko zamotili v vaši odsotnosti. Zelo radi plavajo, zato mu le privoščite priložnosti za čofotanje.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Ljubše mu je hladno okolje, vendar se bo uspešno prilagodil vsakemu podnebju. Ne počuti se dobro v majhnih zaprtih prostorih ali na verigi, zato je priporočljivo bivanje v stanovanju z izhodom na ograjen vrt in pogostimi sprehodi.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR