Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Puli

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 1. FCI skupina - ovčarski in pastirski psi, srednje velik
  Teža: 10 kg - 15 kg
  Višina: 436 cm - 45 cm
  Barva: črna z rjastim ali belim pridihom, bela, siva, modra, črna maske
  Dolžina dlake: dolga, dlaka tvori vrvice
  Odpadanje dlake: ne odpada
  Življenjska doba: 10 - 12 let
  Bivalni prostor: hiša z vrtom, ruralno okolje
  Velikost legla: povprečno 3 mladički

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 3
  Zahtevnost nege 5
  Odpadanje dlake 1
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 3
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 2

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: družine s starejšimi otroci, alegik

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Zgodovina pulija je zelo zanimiva. V devetem stoletju so nomadski pastirji na Madžarskem udomačili dve vrsti ovčarskih psov. Prvi je večji in masivnejši čuvaj, komondor, ki je ovce čuval ponoči, drugi pa je manjši, živahni puli, ki je ovce zganjal podnevi. Obe pasmi se od večine drugih psov razlikujeta po specifičnem kožuhu, ki je sestavljen iz dreadlocksom podobnih vrvic in se spleta povsem naravno in pulija uspešno ščiti pred najtežjimi vremenskimi vplivi. V času druge svetovne vojne je število teh psov močno upadlo in pasma je skoraj izumrla, toda predani rejci po vsem svetu do zagotovili njen obstanek. Danes je puli predvsem priljubljen in na pogled izredno zanimiv hišni ljubljenček.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Puli je po naravi zelo teritorialen in zaščitniški, saj gre za ovčarskega psa. Je odličen čuvaj, pa tudi zelo inteligenten, nadvse učljiv in naravno poslušen. Je živahen in vesel, predan svoji družini, z gospodarjem pa splete močno čustveno vez. Zlahka se prilagodi življenju v različnih okoljih. Do tujcev ni nikdar agresiven, zna pa se odzvati z opozorilnim lajanjem.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Puli se lahko dobro ujame z drugimi živalmi, če je ustrezno socializiran. Do drugih hišnih ljubljenčkov, ki jih smatra za del svojega tropa bo prav po ovčarsko zaščitniški. Manjše prostoživeče živali pa bo verjetno preganjal.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  S starejšimi, lepo vzgojenimi otroki se bo puli dobro razumel, ne priporoča pa se ga za družine z zelo majhnimi otroki. Puli namreč ne dovoli, da bi ga otroci cukali ali vlekli za vrvice, čemur pa se majhni otroci, fascinirani nad njegovim unikatnim videzom, težko uprejo.  DLAKA

  Posebna dreadlocksom podobna dlaka se začne formirati v starosti šestih mesecev, ko se mehka volnena podlanka začne spletati s tršo zgornjo dlako in tvoriti vrvice. V tem obdobju je zlasti pomembno, da se posamezne vrvice ročno ločuje eno od druge, da se le-te ne bi zavozlale. Dlaka raste in se spleta vseskozi pulijevo življenje in doseže dolžino do tal.

  NEGA

  Puli je načeloma zelo zdrava pasma, ki živi 12 let in več. Občasno se pri tej pasmi pojavlja displazija kolkov ali vnetje oči zaradi draženja dlake.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Poljski nižinski ovčar je pretežno zdrava pasma, ki pa je nekoliko izpostavljena težavam kot so displazija kolkov, epilepsija ter delna ali popolna gluhost. Previdnost je potrebna tudi pri izbiri prehrane, saj ta pasma bolje prenaša dietno hrano, ki ima nizko vsebnost beljakovin.

  VZGOJA IN TRENING
  Zgodnja socializacija, vztrajna in prijazna vzgoja, ki naj temelji na pozitivni motivaciji in nagrajevanju, bo zelo hitro in zanesljivo prinesla želene rezultate. Puli je inteligenten in dojemljiv, ima pa tudi močno željo po ugajanju gospodarju, zato se bosta z lastnikom hitro ujela in uspešno sodelovala.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Puli potrebuje precej gibanja na prostem, v obliki sprehoda ali še bolje teka. Pasma je živahna in uživa v vseh aktivnostih. Nekateri puliji se zabavajo ob plavanju, vendar pri tem niso vsi enako sposobni, zato je pri prvih poskusih plavanja potrebno nekoliko previdnosti in nadzora lastnika.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Puli se bo uspešno prilagodil življenju v kakršnem koli okolju. Stanovanje, hiša ali pesjak, puli lahko prenaša vse vrste ekstremnih temperatur in težkih vremenskih razmer, ne bo pa se branil niti človekove bližine.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR