Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

 1. Pasma: Rodezijski grebenar

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 6. FCI skupina – goniči in krvosledci, velik
  Teža: 29 kg – 37 kg
  Višina: 61 cm - 69 cm
  Barva: pšenično rumena, lisičje rdeča
  Dolžina dlake: kratka, gosta, gladka, sijoča
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 9 – 15, povprečno 12 let
  Bivalni prostor: hiša z vrtom, ni primeren za znanje bivanje
  Velikost legla: 7 – 8 mladičkov 

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK

  Velikost 4
  Zahtevnost nege 2
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 2
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 3

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: fizično aktiven človek (športnik), družine s starejšimi otroki

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Rodezijski grebenar je posebna pasma, ki izvira iz Rodezije v južni Afriki, današnjega Zimbabweja. Pasma se je pojavila že v 14. stoletju, predvsem kot lovski spremljevalec pri lovu na leve in druge divje zveri. Rodezijski grebenarji so izredno dobri sledniki ter čuvaji in se zlahka prilagodijo ekstremnim temperaturnim spremembam. Tropska vročina preko dneva in hladne, vlažne noči so jih naredile zelo odporne.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  To so inteligentni, hitro učljivi psi, ki so zaščitniški do lastnika in se dobro prilagodijo družinskemu življenju. Do tujcev so plašni in nezaupljivi. So aktivni in ljubeznivi ljubljenčki, ki pa bodo neizkušenega in nedoslednega lastnika zlahka dominirali. Zaradi trmoglavosti in močnega karakterja to ni pasma za vsakogar. Lastnik rodezijskega grebenarja mora imeti trdno voljo, vztrajnost ter stoodstotno predanost šolanju in vzgoji, ter zagotavljanju nenehne psiho-fizične stimulacije za tega psa.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Ob primerni in zgodnji socializaciji se dobro ujame z vsemi živalmi. Do drugih ljubljenčkov v gospodinjstvu bo ljubezniv in zelo zaščitniški.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Ne priporoča se za družine z zelo majhnimi otroki, z večjimi, lepo vzgojenimi otroki pa bo nežen, ljubezniv in zaščitniški.  DLAKA
  Glavna značilnost rodezijskega grebenarja je pravzaprav njegova dlaka. Po vsej dolžini hrbta ima tako imenovani greben, kjer dlaka raste v nasprotni smeri kot drugod po telesu. To značilnost ima le majhno število pasem, ki se uvrščajo v skupino grebenarjev. Dlaka je sicer kratka, gosta, svetleča in gladka. Barva je lahko sivo-modra, rdečkasto-rjava ali bež. Dlaka na grebenu je običajno nekoliko svetlejša od tiste po telesu psa.

  NEGA
  Redno krtačenje dlake je potrebno, da se odstrani odmrla dlaka in nečistoče. Enkrat letno pes menja dlako in takrat je potrebno pogostejše krtačenje, s čimer tudi omejimo količino izpadle dlake v svojem bivališču. Preko leta je izpadanje dlake povprečno. Rodezijski grebenar se smatra kot relativno nezahteven za nego in večina lastnikov grebenarja neguje kar sama doma. Kopanje izvajajte le v kolikor je to nujno potrebno, redno pozornost pa posvetite negi ušes in zob.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Najbolj pogosta težava pri rodezijskem grebenarju je vnetje kože (Dermoid sinus), sledi pa mu displazija kolkov. Dermoidni sinus je prirojena napaka, ki je za psa boleča in lahko tudi ogrozi življenje psa. Bolezen se opazi že pri mladičku in običajno se izvede operacija. Pri mladičkih katerih se ne da uspešno zdraviti se običajno izvede evtanazija. Ker je bolezen dedna, psov s to napako tudi po uspešni operaciji ni dovoljeno uporabljati za nadaljnjo vzrejo.

  VZGOJA IN TRENING
  Trening mora biti nežen, priporočljivo pa je začeti kar se da zgodaj. Vzgoja naj temelji na pozitivni spodbudi, pohvalah in nagrajevanju. Gre za eno izmed bolj inteligentnih pasem, ki je po naravi zelo vdana ljudem, vendar rada razmišlja tudi s svojo glavo. Vztrajno, odločno in potrpežljivo šolanje, brez znakov agresije bo pripeljalo do uspeha in pomagalo izoblikovati odličnega družinskega psa.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Vsakodnevna aktivnost na prostem je pogoj za tega velikega in močnega lovca. Vključuje naj tudi veliko teka v varnem ograjenem prostoru, saj imajo ti psi neverjetno vzdržljivost in se boste vi verjetno utrudili precej pred rodezijskim grebenarjem. Zato mu omogočite tudi prosto raziskovanje in tekanje po domačem vrtu.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Čeprav so to večji psi, se bodo prilagodili tudi življenju v stanovanju, v kolikor jim boste zagotovili zadostno količino gibanja na prostem. Najbolj zadovoljni pa bodo z večjim ograjenim vrtom in možnostjo prostega gibanja med notranjostjo hiše in vrtom.

  • dog
   KEPICA
   41
   Rodezijski grebenar
  • dog
   Neon in Aaron
   28
   Rodezijski grebenar
  • dog
   Kajo
   24
   Rodezijski grebenar
  • dog
   Luna
   12
   Rodezijski grebenar
  • dog
   Arči
   7
   Rodezijski grebenar
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR