Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

 1. Pasma: Saluki (Perzijski hrt)

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 10. FCI skupina – hrti, velik
  Teža: 13 kg – 30 kg
  Višina: 45,7 cm – 71 cm
  Barva: dovoljene so vse barve in barvne kombinacije
  Dolžina dlake: kratka, gladka svilnata z značilno daljše odlakanimi nogami in ušesi
  Odpadanje dlake: minimalno
  Življenjska doba: 12 – 14 let, tudi do 16 let
  Bivalni prostor: hiša z velikim vrtom, prenočevanje z lastnikom
  Velikost legla: 5 – 7 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK

  Velikost 3
  Zahtevnost nege 3
  Odpadanje dlake 2
  Zahtevnost vzgoje 4
  Potrebna aktivnost 3
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 1
  Čuvaj, ki opozori 2
  Čuvaj, ki brani 1

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: fizično aktiven človek (športnik), družine s starejšimi otroki

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Saluki, z drugimi imeni tudi Gazelji hrt, Arabski hrt ali Perzijski hrt, je ena najstarejših udomačenih čistih pasem na svetu in je družbo delal že Egipčanom. Tesno naj bi bil v sorodu z Afganistanskim hrtom, ki je prav tako prastara pasma. V prazgodovini je veljal za svetega psa, Egipčani so jih celo mumificirali in pokopavali v grobnicah poleg faraonov, Muslimani pa so verjeli, da so poslani od Alaha. Teh psov zato nikdar niso prodajali, ampak vselej darovali v znak spoštovanja in prijateljstva.
  Danes so priljubljeni po vsem svetu, ponekod kot lovci, predvsem pa kot elegantni družni psi.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Saluki je inteligenten, občutljiv, prijazen pes, ki se lahko zelo naveže na svojega gospodarja, vendar se dobro ujame z vsemi člani družine. Po naravi je nežen in umirjen znotraj doma, zunaj doma pa nadvse aktiven, hiter in okreten. Do ljudi nikdar ne kaže znakov agresije. Ker je zelo učljiv, velja, da ga je relativno preprosto šolati.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Ima močan lovski nagon, zato bo prostoživeče živali najverjetneje preganjal, česar ga je tudi težko odvaditi, nikakor pa ni nemogoče. Sicer pa se bo, ob zgodnji socializaciji in primerni vzgoji, dobro razumel z vsemi ljubljenčki, tudi z mačkami.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Ker ne mara grobosti, ni priporočljiv za družine z zelo majhnimi otroki. S starejšimi, obzirnimi, nežnimi in ljubeznivimi otroki pa se bo odlično in brez težav razumel.  DLAKA
  Značilna za Salukija je gladka, svilnata dlaka, ki pada ob telesu. Na ušesih je dlaka nekoliko daljša.
  Dlaka je načeloma kratka in položna, po trebuščku, spodnjem delu repa, nogah in stegnih je lahko kratka in gladka, ali pa daljša in plapolajoča. Barva je bela, bež, zlata, svetlo rjava ali črna. Lahko so tudi večbarvni, v belo-črno-rjavih odtenkih. Izpadanje je zelo močno. Dlaka je brez vonja in razmeroma preprosta za vzdrževanje.

  NEGA
  Kožuh za nego ni posebej zahteven. Priložnostno krtačenje, predvsem okoli ušes ter redno pregledovanje ušes, oči in zob bo zadoščalo za zdrav in negovan videz.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Nagnjeni so k prirojenim okvaram oči ter k rakom. Občutljivi so na sonce ter sončne opekline, kar lahko preprečimo z ustrezno zaščito. Pazljivost je potrebna pri prehrani, saj je pasma neješča in lahko pride do pretirane izgube telesne teže. Načeloma je to zdrava pasma, ki pa ne prenaša nobene vrste anestetikov.

  VZGOJA IN TRENING
  Najboljša je zgodnja socializacija, v kombinaciji z doslednim in potrpežljivim šolanjem, ko je kuža še majhen in lažje obvladljiv. Saluki se hitro uči, dovzeten je predvsem za nežno, strpno vzgojo, ki naj temelji na pozitivni spodbudi, pohvalah in nagrajevanju.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Priporočljiva je velika mera aktivnosti, saj je to lovski pes, ki je po naravi zelo dober v teku na dolge razdalje. Potrebuje možnost za tek ter dolge dnevne sprehode, kjer bo dodobra pretegnil svoje vitke, dolge noge. Pazite pa pri ograjevanju vrta, saj Saluki zelo visoko tudi skoči in zlahka preskoči tudi visoko ograjo. V urbanem okolju je obvezna uporaba povodca, saj Salukija na begu ne boste nikakor ulovili.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Saluki je zelo občutljiv na mraz, zato nikakor ni primeren za bivanje v pesjaku ali na dvorišču. Čeprav se Saluki lepo vede in je po naravi miren pes, pa potrebuje zadostno količino dnevnega gibanja, da ne bi postal destruktiven. Pred soncem ga vselej ustrezno zaščitite in mu nudite tudi dovolj bližine in ljubezni.

  • dog
   Tara Eadlyn
   24
   Saluki (Perzijski hrt)
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR