Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Samojed

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 5. FCI skupina – špici in pratipski psi, srednje velik
  Teža: 20 kg – 30 kg
  Višina: 50 cm – 55 cm
  Barva: bela ali kremna
  Dolžina dlake: srednje dolga, gosta, dvojna, mehka, nepremočljiva
  Odpadanje dlake: močno
  Življenjska doba: 12 – 16 let
  Bivalni prostor: stanovanje ali hiša z vrtom, lahko biva v pesjaku;
  Velikost legla: 4 – 6 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 3
  Zahtevnost nege 4
  Odpadanje dlake 5
  Zahtevnost vzgoje 4
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 4
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 2
  Čuvaj, ki opozori 2
  Čuvaj, ki brani 1

  Primeren za:
  izkušene
  Idealen lastnik
  : fizično aktiven človek (športnik), družine z majhnimi otroki;


  SPLOŠEN OPIS PASME
  Pasma je dobila ime po sibirskem nomadskem ljudstvu – Samojedih. Gre za prijazne, nežne in občutljive pse, ki so služili mnogim namenom. Med drugim so vlekli sani, zganjali severne jelene ter lovili divje živali, celo polarne medvede. Ponoči so spali skupaj z ljudmi in jih greli s svojo telesno toploto. V 18. stoletju so bili prinešeni v Anglijo, od koder se je pasma razširila po vsem svetu, danes pa je Samojed priljubljen predvsem kot družinski ljubljenček.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Samojedi so zelo ljubeznivi psi, zelo primerni za družine, saj obožujejo človeško bližino in pozornost ter so izredno nežni tudi do otrok. Ker so močno odvisni od človeka, niso radi sami, zato niso primerni za družine, ki so cel dan zdoma. Osamljenost lahko pri tej pasmi povzroči depresijo, prekomerno lajanje ter destruktivno vedenje. Lajanje tega psa je zelo značilno, saj ima Samojed specifično visoko intonacijo, ki je lahko zelo moteča za sosede in okolico v mestnih naseljih. Za čuvaje, kljub visoki inteligenci in učljivosti, niso primerni, saj jim čuvanje ni v naravi in so preveč ljubeznivi do ljudi.
  Mladički so zelo živahni, radi skačejo in tekajo, zelo aktivni so tako znotraj kot zunaj hiše. Nekje do drugega leta starosti se nekoliko umirijo, ostane pa jim dokaj močan lovski nagon. Zaradi močne navezanosti na ljudi so tudi zelo ustrežljivi, zato bo pravilna vzgoja prinesla želene rezultate.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Samojed se slabše ujema z manjšimi, bolj pasivnimi in prosto živečimi živalmi, saj jih bo poskušal loviti in preganjati. Z večjimi psi in mačkami pa se bo dobro razumel, zlasti če bo z njimi odraščal in bo zgodaj socializiran.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Zelo dobro se razume z otroki, saj je nadvse prijazen in ljubezniv po naravi. Pri igri z manjšimi otroki je potreben nadzor odrasle osebe, vendar predvsem zato, da ne bi prišlo do nenamernega poškodovanja zaradi velikosti in mišične mase Samojeda.  DLAKA
  Samojed ima zelo gosto, mehko dlako, ki je dvojna. Zgornja dlaka je dolga, ravna in spominja na levjo grivo. Podlanka je gosta, kratka in mehka, ter psu nudi odlično zaščito pred vremenskimi vplivi. Samci imajo ponavadi nekoliko daljšo vrhnjo dlako od samic. Dlaka je vodoodporna in močno izpada, zlasti dvakrat letno, ko Samojed menja kožuh. Barva dlake je bela.

  NEGA
  Za nego je dlaka precej zahtevna, zato je potrebno mladička že zgodaj navaditi na redno česanje in negovanje kožuha. Razčesavanje Samojeda se izvaja v obeh smereh, tako v smeri rasti dlake kot v nasprotni smeri. V obdobju menjave dlake je potrebno še bolj pogosto krtačenje in odstranjevanje odmrle dlake, da preprečimo vozlanje. Striženje za to pasmo ni priporočljivo, saj naravna oblika in dolžina dlake zagotavlja idealno zaščito tako pred mrazom kot pred vročino in sončnimi opeklinami. Kopanje z blagim pasjim šamponom naj se izvaja enkrat letno.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Samojedi so precej nagnjeni k displaziji kolkov, nekateri pa tudi k diabetesu in kožnim alergijam. Predvsem samice pa so izpostavljene tudi genetski okvari oči, ki lahko povzroči delno ali popolno slepoto (Progressive Retinal Atrophy).

  VZGOJA IN TRENING
  Samojedi so zaradi svoje inteligence in neodvisne narave včasih lahko težavni za šolanje, vendar bo ob potrpežljivi, vztrajni in pravilno izbrani metodi šolanja uspeh zlahka dosegljiv. So visoko inteligentni in radi ugajajo lastniku. Ta pasma je izredno dovzetna za nagrajevanje, učenje pa naj temelji na motivaciji in raznolikih vajah ter vselej poteka skozi igro. Samojedu je pomembno da se zabava in če se bo zabaval, bo z veseljem prisluhnil lastniku.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Samojed je energičen in aktiven pes, ki potrebuje priložnost, da svojo energijo tudi ustrezno sprosti. Dolgi dnevni sprehodi v hitrejšem tempu ali tek, veliko igre z družino in treningi z lastnikom bodo primerna aktivnost za tega psa. Pasma na splošno bolje prenaša hladnejše podnebje, a se prilagodi tudi toplejšim razmeram.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR

  Samojed se dobro počuti v različnih okoljih, glavno je, da je obkrožen z ljudmi. Lahko biva v stanovanju ali hiši, vendar je v urbanem okolju lahko problematično in moteče njegovo lajanje. Nesrečen bo, če ga boste puščali samega na vrtu, zato mu, če mora bivati v pesjaku, preko dneva namenite veliko pozornosti.

  • dog
   Bella
   159
   Samojed
  • dog
   Bella
   113
   Samojed
  • dog
   Light
   106
   Samojed
  • dog
   Lexy
   105
   Samojed
  • dog
   Donna
   87
   Samojed
  • dog
   Light
   80
   Samojed
  • dog
   Naya
   79
   Samojed
  • dog
   Kiro
   79
   Samojed
  • dog
   Bella
   74
   Samojed
  • dog
   Nuumi
   53
   Samojed
  • dog
   Nuumi
   48
   Samojed
  • dog
   Ike
   47
   Samojed
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR