Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Sealyham terier

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 3. FCI skupina – terierji, zelo majhen
  Teža: 8 kg - 10 kg
  Višina: do 31 cm
  Barva: bela, dovoljene barvne lise na glavi
  Dolžina dlake: trda, resasta
  Odpadanje dlake: minimalno
  Življenjska doba: 12 - 15 let
  Bivalni prostor: stanovanje ali hiša z velikim vrtom, ni za v pesjak
  Velikost legla: do 3 mladički

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 1
  Zahtevnost nege 3
  Odpadanje dlake 1
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 3
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 3
  Čuvaj, ki brani 2

   

  Primeren za: manj izkušene
  Idealen lastnik: aktiven človek (športnik), družine s starejšimi otroki

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Pasma izvira iz Walesa, iz sredine 19. stoletja. Te pse so prvotno uporabljali za lov na jazbece, lisice in vidre. Bela barva njihovega kožuha pa je bila v pomoč lovcem, da so ločili svoje pse od plena, zaradi česar je bila pasma med lovci bolj priljubljena od nekaterih drugih terierjev. Je relativno neznana in redka pasma izven svoje domovine, sicer pa sealyhamski terier slovi kot ena najbolj predanih, poslušnih in prijaznih terierskih pasem nasploh.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Ta majhen pes ima izredno močno voljo, je svojeglav in trmast, zato je zgodnje šolanje obvezno. Dominanten značaj lahko pomeni razočaranje za lastnike, ki pričakujejo od psa, da se bo rad učil trikov, zabaval okolico in se crkljal v naročju. Ta pes je bolj samostojen in ukaz izpolni le, če ta ustreza njegovemu počutju. Pasma ima za svojo velikost presenetljivo globok glas, s katerim bo jasno oznanil svoje nezadovoljstvo ali občutek ogroženosti, vendar ne bo »bevskal« brez razloga. Primeren je za izkušene lastnike, ki poznajo teriersko naravo in obvladajo veščine šolanja psov. Ob pravilni, strpni vzgoji je ta pasma lahko izredno predana in zvesta družini. Do tujcev bo vzvišen, vsaj dokler se ne vzpostavi zaupanje. Trmoglavost je obvladljiva s pravilno, dosledno vzgojo, ki naj temelji na pozitivnih spodbudah, pohvalah in nagrajevanju. Gre za zelo inteligentne pse, ki so ponosni in neodvisni, vendar želijo biti aktivno vključeni v družino kot njeni enakopravni člani.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Ponavadi se, ob ustrezni socializaciji, dobro razume z drugimi psi, lovska narava pa jim narekuje, da bodo preganjali in lovili manjše prosto živeče živali in se pri tem zelo zabavali. Uporaba povodca je zato v nevarnih urbanih naseljih obvezna.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Dobro se bo razumel z večjimi, obzirnimi otroki, ki ga bodo spoštovali. Pri druženju z manjšimi otroki je nujen nadzor odrasle osebe, saj lahko pes v afektu tudi ugrizne, če se počuti nadlegovanega.  DLAKA

  Dlaka je dvojna, zgornja je trša, ravna in na otip ščetinasta ter vodoodporna. Podlanka je mehka in gosta. Izpadanje je minimalno, skoraj nično. Barva je lahko snežno bela ali umazano bela, lahko tudi bež, s posameznimi temnejšimi lisami na glavi in ušesih.

  NEGA

  Priporočljiva je redna profesionalna nega, saj dlaka potrebuje trimanje in puljenje odmrle dlake. Krtačenje izvajajte vsaj dvakrat tedensko, da se prepreči vozlanje, saj dlaka zelo malo izpada in jo je potrebno izčesavati. Kopanju se v veliki meri izogibajte, priporočljiv nadomestek je suhi šampon. Dlaka med blazinicami tačk in na nogah zahteva redno krajšanje, nujna pa je tudi nega ušes in oči, da se preprečijo vnetja. Skrb za čiste zobe je potrebna, da bi kuža zobe obdržal čim dlje zdrave in bi jih lahko brez težav uporabljal.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Načeloma ima ta pasma malo zdravstvenih težav, pojavijo pa se lahko alergije na ugrize bolh, kar preprečite z uporabo ustreznih zaščitnih sredstev. Koža je pri tej pasmi lahko zelo občutljiva, zato jo negujte z nežnimi pasjimi preparati. Ti psi so nagnjeni tudi k naglušnosti ter izpahu očesne leče, na kar je potrebno biti pozoren in takoj začeti zdravljenje pri izbranem veterinarju.

  VZGOJA IN TRENING
  Vzgoja te pasme je zagotovo izziv, saj velja za težavno pasmo za šolanje. Ti psi so sicer zelo inteligentni in hitro učljivi, vendar le pod pogojem, da sami želijo sodelovati. Zato je psa potrebno primerno motivirati. Trmoglavost psa pogosto prevlada nad željo po učenju in poslušnosti, zato je z vzgojo potrebno začeti zgodaj. Najboljše se odzivajo na mirno, vztrajno in korektno vzgojo, ki naj temelji na pozitivnih spodbudah in nagrajevanju. Veseli bodo nagrade v obliki igre ali priboljška.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Pasma je po naravi zelo energična, zato potrebuje dovolj dnevne aktivnosti. Intenzivno sodelovanje v 20-40 minutnih igrah bo zadržalo koncentracijo psa na vrhuncu, kasneje pa zbranost popusti. Več dnevnih sprehodov, pa tudi tek ali spremljanje družine pri dnevnih aktivnostih, bo zagotovilo dovolj telesne in psihične dejavnosti za zdrav razvoj in primerno vedenje vašega terierja.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Ta pasma se najboljše počuti v hiši ali stanovanju, kot pa na prostem, zato ni primerna za bivanje v pesjaku. Rade volje pa bo preko dneva tekal po ograjenem vrtu, kjer bo sprostil vso odvečno energijo. Ni dobro, če se pes počuti utesnjenega ali zaprtega, zato je idealna kombinacija hiša z vrtom, med katerima lahko kuža prosto prehaja.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR