Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

 1. Pasma: Šiperke (schipperke)

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 5. FCI skupina – špici in pratipski psi, zelo majhen
  Teža: 4,5 kg – 7 kg
  Višina: 25 cm – 33 cm
  Barva: črna
  Dolžina dlake: srednje dolga, gosta
  Odpadanje dlake: minimalno
  Življenjska doba: povprečno 15 let, tudi do 18 let
  Bivalni prostor: hišni pes, v stanovanju ali v hiši z vrtom;
  Velikost legla: 2 – 3 mladički

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 1
  Zahtevnost nege 3
  Odpadanje dlake 1
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 3
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 1

   

  Primeren za: začetnike
  Idealen lastnik: družine s starejšimi otroki, starostnik;

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Schipperke je majhna Belgijska pasma, ki je nastala v 16. stoletju. Ker gre za zelo star tip psa menijo, da so njegovi predniki manjše vrste Špicev kot so Volčji špic, Pomeranec, Samojed, Norveški Elkhound, Italijanski špic, Ruska Laika, ter Finski, Japonski, Indijski in Ameriški špic. Vrsto let so potekale številne neformalne razprave in dileme, ali gre za vrsto psa iz družine Špicev ali za miniaturnega pastirskega psa. Ta pasma je bila uradno priznana v 18. stoletju. V angleško govorečih državah ime Schipperke pomeni »mali čolnar«, ta pasma je bila med ljudmi poimenovana tudi kot »mali črni hudič«. V Belgiji so ti psi čuvali hiše, ladje in tovor svojih lastnikov, uporabljali pa so jih tudi za lov. Zaradi svojega poguma in pustolovskega značaja, ter primernih telesnih lastnosti (majhnost in nizko težišče) so to odlični psi za delo na čolnih, zato jih še danes pogosto najdemo kot spremljevalce na križarjenjih in na krovu svetovnih jadrnic. Ta pasma, kot zanimivost, tudi ni nagnjena k morski bolezni.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Šiperke-i so hitri, živahni, temperamentni, energični, zvesti, radovedni, nagajivi, pa tudi samozavestni, povprečno inteligentni psi. Izredno prijazni so do svoje družine, zvesti svojemu lastniku, vendar so toliko bolj zadržani in nezaupljivi do tujcev. To so zelo dobri čuvaji, ki bodo z glasnim lajanjem opozorili na vsak zvonec ali prihod neznancev. Značilno za to pasmo je, da zelo radi tudi tulijo (oz. zavijajo). Imajo izredno dobro razvit lovski nagon.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Sobivanje z drugimi psi ali mačkami ni problematično, ker se načeloma z njimi zelo dobro razume. Druge male živali (miši, hrčki..) pa raje preventivno odstranimo na tako mesto, kjer jih pes ne more doseči, saj bi lahko prevladal močan lovski nagon.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Do otrok so izredno prijateljski, zaščitniški in ljubeznivi. Še posebno dobro se razumejo s starejšimi otroki, ki vedo, kako ravnati s psom. Predvsem mladi psički pred dokončano obsežno socializacijo namreč ne bodo najbolj tolerantni do mlajših otrok.  DLAKA
  Šiperke je zelo čist kuža, zato bo precej skrbi za svojo dlako prevzel nase in se čistil tudi sam. Dlaka je srednje dolga, ostra in ravna, podlanka pa mehka in zelo gosta, še posebno okoli vratu, kar daje videz grive. Dlaka zelo malo odpada, razen v obdobju, ko kuža menja dlako – samice trikrat, samci pa dvakrat letno. Barva dlake je črna.

  NEGA
  Občasno česanje dlake bo dovolj, da se odstranijo nečistoče in odmrla dlaka, razen takrat, ko kuža menja dlako in se priporoča dnevno krtačenje. Kopanja ti psi ne potrebujejo, če pa je že potrebno, se uporablja le suhi šampon, in tudi ta v čim manjših količinah. Redno striženje krempljev je priporočljivo.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Lahko imajo kožne alergije zaradi bolh, uši, strupenega bršljana, rdečega mesa ali konzervansov. Nagnjeni so k epilepsiji, displaziji kolkov, progresivni atrofiji mrežnice in se nagibajo k zdrsu medvretenčnih ploščic. Pazite pri prehrani, saj hitro pridobivajo previsoko telesno težo.

  VZGOJA IN TRENING
  Zgodnja socializacija in šolanje je priporočljivo, da dosežemo želeno poslušnost. Ker imajo povprečno inteligenco, je potrebno nežno, strpno, vztrajno in dosledno usposabljanje.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  So zelo aktivni in neutrudljivi, zato vsak dan potrebujejo najmanj daljši sprehod ali še bolje, tek. Zelo radi se tudi igrajo in prosto tekajo, ter raziskujejo v varno ograjenem dvorišču.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  So zelo aktivni in neutrudljivi, zato vsak dan potrebujejo najmanj daljši sprehod ali še bolje, tek. Zelo radi se tudi igrajo in prosto tekajo, ter raziskujejo v varno ograjenem dvorišču.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR