Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

 1. Pasma: Škotski jelenar

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 10. FCI skupina – hrti, velik
  Teža: 35 kg– 45 kg
  Višina: minimalno 71 cm (psice) ter 76 cm (psi)
  Barva: temna sivo modra, temno in svetlo siva, tudi peščena ali odtenki rdeče, imeti pa morajo črna ušesa in brke
  Dolžina dlake: srednje dolga
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: povprečno 11 let
  Bivalni prostor: v stanovanju ali hiši, prenočevanje z družino; idealno je ruralno okolje.
  Velikost legla: 4 – 7 mladičkov

   

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 5
  Zahtevnost nege 3
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 4
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 4
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 2
  Čuvaj, ki brani 1

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: fizično aktiven človek (športnik), družine z majhnimi otroki

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Zgodovinski viri pasme segajo v srednji vek, v Veliko Britanijo, kjer so jih škotski poglavarji uporabljali za lov na jelene po gostih gozdovih škotskega višavja. S propadom rodovno urejene družbe v 17. stoletju je bil ogrožen tudi obstoj te pasme, vendar jo je uspešno oživil domači vzreditelj Duncan McNeil. Zaradi izredne hitrosti jelenov, so tudi ti psi izredno hitri in močni. Danes je Škotski jelenar predvsem razstavni pes ali pes spremljevalec. Presenetljivo je, da so ti dostojanstveni psi danes najbolj razširjeni v Južni Afriki, na Škotskem jih je bolj malo. Tudi pri nas so seveda zelo redki.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Škotski veliki hrt je nežen, ljubeč, prijazen, pogumen, predan in zvest. Do ljudi je izredno prijazen in potrpežljiv, dobrodušen, miroljuben in zaradi tega pač ni dober pes čuvaj. Do tujcev je običajno zadržan in sramežljiv, morda celo nekoliko plašen, nikakor pa napadalen. Škotski jelenar ni srečen v domovih, kjer je preveč glasno ali kaotično, saj je to izredno tih pes in le malokrat ga boste lahko slišali lajati. Specifična značilnost te pasme je izbirčnost pri hrani in pri posameznih primerkih izrazita plašnost.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Zelo prijazen bo do drugih psov, vendar pa mu ni pametno zaupati majhnih hišnih živalic ali mačk, saj ima močno izražen nagon za lov in jih bo zato najverjetneje preganjal.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Škotski jelenar je kljub svoji velikosti in izgledu izredno prijazen in potrpežljiv, tudi z mlajšimi otroki. Previdnost je potrebna zgolj zaradi velikosti pasme, ker lahko otroka v igri prevrne in prestraši, vsekor povsem nenamerno. Čeprav je nežen in se bo z otroki igral previdno, je zaradi svoje velikosti nekoliko neroden, zato otroke v njegovi bližini vselej nadzorujte.  DLAKA
  Ima kratko žimasto dlako, ki je ostrejša in daljša na vratu, bradi in brkih, ter krajšo, mehkejšo grivo na glavi, prsih in trebuhu. Dlaka ni posebno težavna za vzdrževanje, odpadanje je zmerno. Barva kožuha je lahko rdeča, srnje barve, siva, črna, progasta.

  NEGA
  Občasno krtačenje je potrebno, da se odstranijo nečistoče in odmrla dlaka. Priporoča se profesionalno striženje dlake pri pasjem frizerju ter redno krajšanje krempljev. Kopanje izvajajte le, če je res nujno potrebno.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Načeloma je to zdrava pasma, potrebna je previdnost v fazi intenzivne rasti, da ne pride do poškodb kosti. Zaradi nagnjena k zasuku želodca, se priporočajo 2-3 manjši obroki dnevno. Nagnjeni so lahko tudi k boleznim srca in kostnemu raku.

  VZGOJA IN TRENING
  Potrebuje odločnega in samozavestnega lastnika, ki bo pokazal mirno, vendar učinkovito avtoriteto nad psom, da bo ubogal vse ukaze. Priporoča se zgodnja socializacija, saj je drugače lahko ta velikan, prav presenetljivo, zelo plašen, zadržan in sramežljiv v odnosu do tujcev in nepoznanih psov.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Škotski jelenar je aktivna pasma in dnevno potrebuje najmanj daljši, živahen sprehod ali še bolje, tek. Zaradi izredno močnega lovskega nagona in ker so to hitri tekači, pa se priporočajo sprehodi na povodcu. Če vam ta pes uide, ga je nemogoče ujeti vse dokler se ne vrne sam.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Lahko živijo v hiši ali večjem stanovanju, vendar pa so redne dnevne aktivnosti na prostem zelo pomembne. Še bolje se bo počutil v velikem ograjenem vrtu, kjer bo lahko svobodno tekal. Priporočljivo je prenočevanje z lastnikom in družino.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR