Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

 1. Pasma: Srbski trobarvni gonič

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 6. FCI skupina – goniči in krvosledci, srednje velik
  Teža: 20 kg – 25 kg
  Višina: 45 cm -55 cm
  Barva: tribarvna črno –rdeča z belo liso na prsih in notranjem delu tačk
  Dolžina dlake: kratka, trda, priležna
  Odpadanje dlake: minimalno
  Življenjska doba: do 12 let
  Bivalni prostor:  stanovanje ali hiša z velikim vrtom, lahko biva v pesjaku;
  Velikost legla: 3 - 5 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 2
  Zahtevnost nege 2
  Odpadanje dlake 1
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 2
  Čuvaj, ki brani 1

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: fizično aktiven človek (športnik), lovec, družine s starejšimi otroki;

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Srbski trobarvni gonič je ena najstarejših balkanskih lovskih pasem. Izvira iz Srbije in obstaja na Balkanu že relativno dolgo. To je ena izmed treh lovskih pasem, ki je bila razvita na ozemlju nekdanje Jugoslavije. Današnje ime je dobil po razpadu nekdanje Jugoslavije (pred tem Jugoslovanski tribarvni gonič), kot samostojna pasma pa je bila uradno priznana leta 1961. So vztrajni lovci, lovijo predvsem lisice in zajce, zaradi velike moči pa lahko tudi divje svinje in jelene. Danes je Srbski trobarvni gonič še vedno zelo priljubljen v svoji domovini Srbiji, vendar pa ni razširjen in je izjemno redko opažen zunaj njenih meja.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Srbski trobarvni gonič je zvest, ljubeč in poslušen, zelo prilagodljiv kuža, ki je rad v človekovi družbi. Ima izjemno nežen lajež, s katerim sporoči lastniku, da je našel iskan plen.
  Zaradi svoje sposobnosti, da se zelo močno naveže na lastnika in zaradi svojega zanesljivega značaja, je tudi zelo dober družinski pes, vendar pa ni najboljši pes čuvaj. Do tujcev je rahlo zadržan, vendar ne kaže znakov agresije.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Zelo radi so v družbi drugih psov, tudi z mačkami ob primerni zgodnji socializaciji ni večjih težav. Težave se lahko pojavljajo le pri manjših glodavcih, saj jih zaradi močno izraženega lovskega nagona vidijo kot plen.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Srbski trobarvni gonič ima rad otroke, vendar se priporoča za družine z večjimi, lepo vzgojenimi otroki, ki že vedo, kako pravilno ravnati s psom.

  DLAKA
  Ima bleščečo, kratko krovno dlako in kompaktno podlanko. Dlaka je nekoliko daljša pod repom in na zadnji strani tac. Barva dlake je, kot že ime pove, tribarvna in sicer črno – rdeča z belo liso na prsih in notranjem delu tačk.

  NEGA
  Nega dlake ni zahtevna, nežno krtačenje enkrat tedensko bo zadostovalo, da se odstrani nečistoče in odmrla dlaka. Kopanje izvajajte le, če je to res potrebno. V kolikor bo pes lovil, je obvezna zaščita pred zunanjimi zajedavci (klopi, bolhe), ter skrb za ustrezno dolžino krempljev.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Srbski trobarvni gonič je nagnjen k displaziji kolkov, raku, pogosti mišični napetosti, kriptorhizmu (nespuščeni testisi) in zasuku želodca. Ti psi so občutljivi tudi na anestezijo.

  VZGOJA IN TRENING
  Je izredno ubogljiv in za razliko od drugih lovskih psov, ki morajo biti na povodcu, ta pes lahko samostojno teče. Priporoča se zgodnja socializacija in šolanje, ter izkušen lastnik, po možnosti lovec.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  To so precej aktivni psi, ki potrebujejo vsaj en daljši dnevni sprehod ali tek. Najbolj pa bodo uživali pri svoji primarni dejavnosti - lovu.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Srbski trobarvni gonič lahko živi v stanovanju ali v hiši z vrtom, vendar potrebuje izredno veliko gibanja na prostem. Zato se za to pasmo veliko bolj priporoča primestno okolje, kjer ima pes dovolj zunanjega prostora za prosto tekanje ali sodelovanje pri lovskih aktivnostih z lastnikom.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR