Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Staffordshire bulterier

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI
  Vrsta in velikost: 3. FCI skupina - terierji, majhen
  Teža: 11 kg - 17 kg
  Višina: 36 cm - 41 cm
  Barva: vse barve razen jetrne
  Dolžina dlake: kratka, priležena, gosta, gladka
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: do 14 let
  Bivalni prostor:  hiša z ograjenim vrtom, stanovanje
  Velikost legla: 4 - 6 mladičkov

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)
  Velikost
  2
  Zahtevnost nege 2
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 4
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 4
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 3
  Čuvaj, ki brani 2

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: družine s starejšimi otroki, aktiven človek

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Gre za relativno novo pasmo. Predniki staffordshire bultererjev so bull terrier, american pit bull terrier in ameriški staffordshire terrier. Namenjeni so bili predvsem za pasje boje, tako z biki, kot tudi z medvedi in celo s petelini. Kasneje, leta 1835, ko so bili pasji boji tudi uradno prepovedani in se je v Veliki Britaniji začelo z uvajanjem zakonodaje za dobro počutje živali, se je postopoma z vzrejo pričel spreminjati tudi temperament te pasme, da je danes primeren tudi za spremljevalca in družinskega psa. Čeprav so pri posameznih pripadnikih pasme še vedno opazne nekatere razlike v osebnostnih lastnostih, pa imajo danes staffordshire bulterierji osnovne skupne značilnosti vrste, kot so nepopustljivost, vztrajnost, pogum in visoko inteligenco. Ne smemo pa pozabiti, da so bili to nekoč vendarle borbeni psi, kar je še danes ostalo v njihovi krvi. Bodite torej prevsem odgovoren lastnik in v javnosti svojega staffordshire bulterierja ne spuščajte s povodca.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Staffordshire bulterierji so pogumni, poslušni in prijazni, neustrašni in radovedni. Ta pes ni priporočljiv za vsakogar, saj mora biti celotna družina pri vzgoji zelo dosledna, samozavestna in mora imeti jasno postavljena pravila, sicer bo pes trmast in neobvladljiv. To so odlični čuvaji svoje družine, ves dan bodo želeli preživeti z njenimi člani, od poležavanja na kavču, do vožnje v avtu, iger in sprehodov. Enostavno obožujejo človekovo družbo.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Z drugimi hišnimi ljubljenčki nima težav, če skupaj odraščajo in so ustrezno socializirani. Paziti moramo pri srečevanju z drugimi psi na sprehodih, saj znajo biti agresivni in napadalni.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Ta pasma je neverjetno zanesljiva in nežna z otroki, zaradi česar jim nekateri pravijo kar »pasja varuška«. Kljub temu pa se ne priporoča družinam z zelo majhnimi otroki, ker bi jih pes lahko nenamerno poškodoval.

  DLAKA
  Staffordshire bulterier ima kratko, gladko in enakomerno dlako po vsem telesu. Na voljo v različnih barvah, z ali brez belih oznak.

  NEGA
  Občasno krtačenje dlake in občasno kopanje bo zadostovalo. Če bomo kožuh podrgnili z mokro brisačo se bo še bolj svetil. Glede na to kje in koliko se bo gibal, je občasno potrebno pristriči kremplje na tačkah. Potrebno je tudi pregledovati in redno čistiti ušesa, da ne pride do infekcije.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Staffordshire bulterier je nagnjen k sivi mreni, displaziji kolkov, epilepsiji in tumorjem. Pogosto imajo težave s plini.

  VZGOJA IN TRENING
  Zaradi prirojene agresivnosti je priporočljiva zelo zgodnja so socializacija in vzgoja v pasji šoli. Mladičke namreč zlahka vzgojimo, da se naučijo hišnega reda in sožitja z drugimi živalmi in ljudmi. Trening je idealen način, kako lahko s svojim psom ustvarite čudovito navezanost in dolgotrajno prijateljstvo. Kot mladički tudi zelo radi žvečijo, zato jim kupite čim več kompaktnih igrač, da se ne bodo znesli na pohištvom ali vašimi čevlji. Psu nikoli ne dovolite (niti mladičku, niti v igri), da grize človeške roke. Lahko tekmujejo v agillityu, niso pa dobri plavalci

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  To so izjemno vzdržljivi psi in potrebujejo dolge dnevne sprehode ali tek. Radi imajo igre, bolj kot so igre grobe, bolj bo ta pes užival. Radi prinašajo žoge, vendar jih moramo naučiti, da žogo tudi spustijo, kadarkoli to ukažemo.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  To ni pes, ki bi lahko bil ves dan sam na dvorišču ali zaprt v pesjak, to je pes, ki želi preživljati čas z družino. Najbolj priporočljivo je, da biva znotraj, skupaj z lastnikom in družino. Čez dan pa bo rad dejaven tudi na manjšem ograjenem vrtu.

  • dog
   Thor
   39
   Staffordshire bulterier
  • dog
   Bella
   39
   Staffordshire bulterier
  • dog
   Bella (3m)
   32
   Staffordshire bulterier
  • dog
   Thor
   32
   Staffordshire bulterier
  • dog
   Bella
   30
   Staffordshire bulterier
  • dog
   Thor
   28
   Staffordshire bulterier
  • dog
   Thor
   27
   Staffordshire bulterier
  • dog
   Ciara
   25
   Staffordshire bulterier
  • dog
   Ras
   10
   Staffordshire bulterier
  • dog
   Tank
   9
   Staffordshire bulterier
  • dog
   Kitana
   7
   Staffordshire bulterier
  • dog
   Jack
   7
   Staffordshire bulterier
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR