Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Svilnati hrt

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI
  Vrsta in velikost: ni priznana pasma
  Teža: 10 kg - 25 kg
  Višina: 46 cm - 61 cm
  Barva: vse barvne različice
  Dolžina dlake
  : dolga, mehka, svilnata
  Odpadanje dlake: minimalno
  Življenjska doba: 14 - 18 let
  Bivalni prostor:  v stanovanju ali hiši, hiša z vrtom
  Velikost legla: 4 - 6 mladičkov

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)
  Velikost
  4
  Zahtevnost nege 3
  Odpadanje dlake 2
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 2
  Čuvaj, ki brani 1

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: aktiven človek, družine s starejšimi otroki

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Prvi mali dolgodlaki hrti so se pojavili v šestdesetih letih 20. stoletja v Ameriki. Rejci so pasmo bazirali na kratkodlakem malem hrtu vipetu in borzoju – dolgodlakem ruskem hrtu, proizvedli pa so gibčno in izredno hitro, relativno zdravo, na pogled pa razkošno in veličastno pasmo.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Gre za zelo inteligentno, radovedno, družabno in zvesto pasmo. Ima zelo močno izraženo željo, da bi ugodil lastniku. Rad pokaže naklonjenost svojim skrbnikom, ter se hitro prilagodi družinskemu življenju. S tujci so običajno prijazni in niso dobri čuvaji. Lahko jih je navaditi na hišno čistočo in če jim je to omogočeno, bodo za to poskrbeli skoraj povsem sami. Imajo močan lovski nagon, posebej pomembno pa je, da so v bližini cest in avtomobilov vselej na vrvici.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Čeprav je precej tekmovalen, se načeloma dobro razume z drugimi psi. Z zgodnjo in obsežno socializacijo pa boste omogočili, da ta kuža mirno in sproščeno sobiva tudi z mačkami, glodavci in ptiči.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Načeloma imajo radi otroke, a le kadar so ti spoštljivi in razumni v ravnanju s psi. Nekateri dobro prenašajo tudi družbo glasnejših in živahnejših otrok. Ko kupujete psa, vzemite otroke s seboj in že pri izbiri bodite pozorni na njegovo obnašanje v njihovi družbi. Zgodnja socializacija lahko pripomore k še boljšemu odnosu z otroki. Otrok pa v njegovi bližini raje nikoli ne puščajte samih.

  DLAKA
  Dvoslojna dlaka svilnatega hrta je srednje dolga, oziroma dolga, lahko pa je povsem ravna ali celo zelo skodrana, po standardih pasme je vse sprejemljivo. Izpada v zmernih količinah. Njena tekstura je mehka in svilnata, gosta podlanka pa mu nudi zadostno toploto ter zaščito pred vremenskimi vplivi.

  NEGA
  Njegov gladki kožuh je razmeroma lahko negovati, potrebuje le tedensko krtačenje in kopanje po potrebi. Poskrbite tudi za primerno zaščito pred notranjimi in zunanjimi zajedavci, redno pregledovanje ušes in oči, ter skrb za negovane kremplje.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  To je ena redkih pasem, ki se lahko pohvali z relativno dobrim zdravjem. Odgovorna in načrtna vzreja je poskrbela, da pasma ne nosi praktično nobenih genetskih bolezni, ki so značilne za njene izvorne pasme.

  VZGOJA IN TRENING
  So zelo poslušna pasma, ki želi ugoditi svojemu lastniku, zato se hitro učijo. Potrebno je skrbeti le za razgibano, zanimivo šolanje, saj se hitro naveličajo ponavljajočih se ukazov in rutine. Šolanje in socializacijo je vselej dobro začeti kar se da zgodaj v mladičkovem življenju.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Svilnati hrti obožujejo tek in potrebujejo kar nekaj dnevne aktivnosti. Daljši sprehodi bodo v kombinaciji z nekaj prostega gibanja zadostovali. Če boste poskrbeli za ustrezno količino aktivnosti na prostem, bodo doma mirno zaspali na kavču ali ob vaših nogah. So odlična družba pri teku in kolesarjenju, vendar s tovrstno aktivnostjo začnite pri psu starejšem od enega leta.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Ograjen vrt je vsekakor idealen za to energično pasmo, vendar se dobro znajde tudi v stanovanju, če mu zagotovimo dovolj gibanja zunaj le-tega. Dobro se prilagodijo vsakemu vremenu. Paziti morate le, da so vselej v ograjenem območju, saj imajo močan lovski nagon in jo lahko zelo hitro »popihajo«, če zavohajo kaj zanimivega.

  • dog
   Bondi
   7
   Svilnati hrt
  • dog
   Liam
   5
   Svilnati hrt
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR