Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Tibetanski mastif

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 2. FCI skupina - pinči, šnavcerji, molosi in švicarski planšarski psi, velik
  Teža: 64 kg - 78 kg
  Višina: 61 cm - 66 cm
  Barva: črna, črna z rjavo, zlato rjava, siva
  Dolžina dlake: dolga, gosta, gosta podlanka
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 10 - 12 let
  Bivalni prostor: hiša z vrtom
  Velikost legla: 3 - 10 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 4
  Zahtevnost nege 4
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 4
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 4

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: družine s starejšimi otroki, aktiven vodnik

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Te pse so v gorah Himalaje v Tibetu uporabljali za zaščito premoženja. V Evropo jih je pripeljal Marco Polo, ki je dejal, da so ti psi močni kot levi.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Tibetanski mastif je inteligenten, neustrašen, miren, izredno neodvisen, samozavesten, pogumen in radoveden. Je izredno zaščitniški do družine in hiše, zato bo včasih težko pripeljati tujca v hišo. Želeli bodo biti del družine in se bo tesno navezal na vas, kljub temu pa bo ostal previden s svojo naklonjenostjo. Imajo izredno močne zobe in lahko pregrizejo celo vrata ali verigo, vendar bodo poskušali le v primeru da jim je dolgčas. Radi lajajo in imajo globok odmeven glas, ki ga še posebej radi uporabljajo ponoči, zato so lahko težavni v naseljih. Niso najbolj ješči psi in lahko zdržijo brez hrane tudi 4-5 dni.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Pogosto brez večjih težav živijo z drugimi živalmi, ob pravilni socializaciji oz. še boljše če so skupaj odraščali. Težave z manjšimi glodavci, ki jih vidi kot plen. Težave lahko nastanejo pri drugih nepoznanih psih, predvsem če so enakega spola, zato tibetanca nikoli ne spuščajte s povodca.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Niso primerni za družine z majhnimi otroki, saj bo pes v vsem otroškem mahanju, kričanju in igranju videl agresijo in se zna odzvati zelo grobo. Pri starejših otrocih ne bo težav, vendar moramo psa pustiti, kadar se umakne sredi igre. Obvezen je tudi nadzor odraslih.  DLAKA

  Ima dvojno debelo dlako, težko in veliko grivo okoli ter krajšo dlako po glavi. Barve so črna, črna z rumeno-rjavo, zlato rjava, skrilasto siva z ožigi ali brez njih. Odpadanje je zmerno.

  NEGA

  Pasma je precej zahtevna za nego, zlasti zaradi svoje velikosti. Dnevno česanje je potrebno, še posebno med menjavo dlake. Kopanje izvajajte le, ko je to nujno potrebno, zaradi velikosti psa pa se zna to izkazati za težavno, zato ga lahko enkrat letno odpeljete na celovito nego v pasji salon.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Nagnjeni k displaziji kolkov, težavam s ščitnico, kožnim obolenjih in vnetju ušes. Pojavi se lahko tudi nevarna progresivna nevrološka motnja (vnetna bolezen perifernega sistema), ki je lahko tudi smrtna. Poskrbite, da mladička kupite pri odgovornem rejcu in dosledno obiskujte izbranega veterinarja.

  VZGOJA IN TRENING
  Zelo nujno je, da ta pasma dobi obsežno zgodnjo socializacijo, saj je sicer lahko do tujcev napadalna in preveč zaščitniška do svojega ozemlja. Tudi šolanje v poslušnosti začnimo čim prej, saj je pasma velika, močna in trmasta. Sicer vzgoja ni lahka, vendar ga je mogoče naučiti vsega. So precej svojeglavi in ne povsem zanesljivi, zlasti pri odpoklicu.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  So zelo aktivni in potrebujejo redne dnevne sprehode ali tek. Pri mladih psih je potrebno biti pozoren, saj so kosti in mišice še v razvoju in ni priporočljiva daljša bremenitev, temveč raje več krajših dnevnih aktivnosti.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Lahko živijo zunaj ali znotraj. Če jih bomo imeli spuščene na vrtu moramo paziti saj so pravi mojstri pobegov, ki odlično kopljejo in tudi plezajo čez ograje.

  • dog
   Dagpa
   13
   Tibetanski mastif
  • dog
   Okha Bučnovaška
   10
   Tibetanski mastif
  • dog
   Mladički tibetanskih mastifov
   10
   Tibetanski mastif
  • dog
   Luan
   10
   Tibetanski mastif
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR