Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Valižanski špringer španjel

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 8. FCI skupina - prinašalci, šarivci in vodni psi, srednje velik
  Teža: 16 kg - 20 kg
  Višina: 46 cm - 48 cm
  Barva: rdeče-bela
  Dolžina dlake: dolga, svilnata, valovita
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 12 - 14 let
  Bivalni prostor: hiša z vrtom, stanovanje
  Velikost legla: 4 - 10 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 3
  Zahtevnost nege 3
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 4
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 4
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 4
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 1

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: lovec, družine z otroki, fizično aktiven človek (športnik)

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Valižanski špringer španjel se je razvil v Wales-u, s križanjem različnih vrst španjelov, vodnega španjela, angleškega špringer španjela. V začetku 20. stoletja je bil valižanski špringer španjel priznan kot samostojna pasma. Bogati angleži so ga uporabljali kot večnamenskega lovskega psa, sposobnega tudi za sledenje, saj je bil odličen tako na kopnem, kot v vodi. Značilno zanj je, da je trpežen, se zlepa na utrudi in lahko lovi v različnih pokrajinah in vremenskih pogojih. Danes je valižanski špringer španjel tudi odličen družinski pes, ki lahko spremlja lastnika pri vseh športnih aktivnostih, izkazal pa se je tudi kot zelo dober reševalni pes. Pri nas je pasma zelo redka, v Sloveniji je trenutno registriranih le nekaj primerkov.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Valižanski špringer španjel je zvest, ljubeč, vesel in nagajiv, energičen in zvest, vselej pripravljen za akcijo. Zelo rad preživlja svoj čas z družino in kot senca sledi ljudem. Do neznancev je nezaupljiv, vendar ni nikoli agresiven ali sramežljiv. Z lajanjem vedno opozori na prihod obiskovalcev. Je hitro učljiv in precej dojemljiv kuža, ki ga je moč naučiti zelo veliko že zelo zgodaj v življenju.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Dobro se razume z drugimi psi in tudi domačimi ljubljenčki, ne tolerira pa prosto živečih ptic, glodavcev in drugih manjših živali.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Primeren je za družine z otroki vseh starosti , ker je prilagodljiv in ni agresiven. Kljub vsemu je v družbi zelo majhnih otrok potreben nadzor odrasle osebe, zaradi varnosti obeh, otroka in psa, da ne pride pri igri do nenamernega poškodovanja.  DLAKA

  Valižanski špringer španjel ima mehko, ravno ali nekoliko valovito, srednje dolgo dlako, ki je vremensko odporna in ga ščiti tudi pred trnjem in gostim grmičevjem. Na otip je dlaka svilnata, barva pa je lahko belo-rdeča.

  NEGA

  Redno, tri do štiri krat tedensko, krtačenje bo dovolj, da se odstranijo nečistoče in odmrla dlaka. Pogostejše krtačenje se priporoča le v času menjave dlake, to je dvakrat letno. Nujno je redno pregledovanje ušes, krajšanje krempljev po potrebi, kopanje pa izvajajte le, kadar je to nujno potrebno.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Načeloma so to zelo zdravi, močni in robustni psi, vendar so posamezni primerki lahko nagnjeni k displaziji kolkov in epilepsiji. Prav tako se lahko pojavljajo težave z očmi in vnetja ušes.

  VZGOJA IN TRENING
  Se hitro učijo, vendar so nekoliko svojeglavi. Ker so zelo neodvisni psi, potrebujejo lastnika, ki se mu bo znal približati tako, da bo prevzel vodstvo. Valižanski špringer španjeli so tako občutljivi, da se odzivajo na barvo glasu in se ne bodo podrejali ukazom, če bodo opazili, da so lahko sami bolj trmasti od vas. Ne smemo jih vzgajati s silo, ker to lahko vodi v odklonilno vedenje in agresivnost psa (kljub temu da to ni v njihovem značaju). Potrebna je obsežna zgodnja socializacija, da se izognemo plahosti. Če pa želimo, da bodo usposobljeni za lov, je potrebna zgodnja specialistična vzgoja.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Vsakodnevni redni sprehodi so nujni, saj je to precej aktivna pasma. Obožujejo tudi tek, plavanje in igre z družino. Ta pasma je primerna za aktivne lastnike, ki veliko svojega časa preživljajo v naravi in se ukvarjajo s športnimi aktivnostmi, pri katerih bo lahko kuža sodeloval. Rad pa se bo pridružil tudi lovcu in opravljal nalogo, za katero je bil ustvarjen.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Lahko živijo zunaj ali notri. Najbolje se bodo počutili, če bodo prenočevali z lastnikom, čez dan pa bodo lahko prosti in bodo na večjem, varno ograjenem vrtu lahko porabili svojo energijo.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR