Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Veliki nemški špic

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 5. FCI skupina – špici in pratipski psi, srednje velik
  Teža: 17,5 kg – 18 kg
  Višina: 40 cm – 45 cm
  Barva: bela, črna, rjava
  Dolžina dlake: dolga, gosta, bujna, z gosto podlanko
  Odpadanje dlake: močno
  Življenjska doba: 13 – 15 let
  Bivalni prostor: hišni pes, primeren za bivanje v stanovanju ali hiši z vrtom
  Velikost legla: povprečno 2 mladička

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 3
  Zahtevnost nege 4
  Odpadanje dlake 5
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 3
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 1

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: družine s starejšimi otroki

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Različne vrste nemških špicev (deutscher Spitz) se razlikujejo predvsem po velikosti in barvi kožuha, opisuje jih samo en standard. Obstajajo štiri velikosti: veliki, standardni, mali in pritlikavi.
  Kinologi so sprva menili, da so vsi lisici podobni psi, tipa špic, potom­ci arktičnega volka, vendar ob upoštevanju dejstva, da so že v antičnem času obstajali različni psi z enakimi ali podobnimi telesnimi značilnostmi in so živeli daleč od Arktike, je mogoče domnevati tudi, da gre za potomce starega mostiščarskega ali šotnega psa.
  Sprva je bila pasma vzrejena za lovce, zganjalce živine in čuvaje, kasneje pa so postali tudi odlični spremljevalci in družinski psi. Tudi Veliki nemški špic se pojavlja v različnih barvah, od oranžne, črne, rjave ali volčje sive, pa tudi v beli barvi.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Veliki nemški špic je prikupen na pogled, predvsem pa izredno pripaden svoji družini in lastniku. Do tujcev bo vselej zelo nezaupljiv in bo lastnika na prihod neznancev vselej opozarjal z glasnim lajanjem. Zaradi navedenih lastnosti je seveda predvsem zelo dober čuvaj.
  Značilno za to pasmo je tudi, da zelo radi skačejo in se postavljajo na zadnje tačke, radi so v središču pozornosti in znajo biti zelo zabavni.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Veliki nemški špic je tako navezan na svojega gospodarja, da v hiši ne prenese navzočnosti drugih živali. Zaradi ljubosumja lahko celo zboli. Brez strahu se spopade z drugimi psi, tudi če so veliko večji od njega. Ob ustrezni zgodnji socializaciji bo funkcioniral normalno, kakšnega pretiranega prijateljevanja z drugimi živalmi pa od njega raje ne pričakujte.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Veliki nemški špic se bo dobro razumel z večjimi, prijaznimi in lepo vzgojenimi otroki, pri druženju z manjšimi otroki pa je potrebna prisotnost odrasle osebe, da ne bi prišlo pri igri do nenamernega poškodovanja.  DLAKA
  Nemški špic ima gosto dolgo dvojno dlako. Zunanja plast dlake je ravna in raste stran od telesa, podlanka pa je kratka, debela in mehka.

  NEGA
  Priporočljivo je redno česanje, da se odstranijo nečistoče in odmrla dlaka. Mnogi psi te pasme ne marajo krtačenja in česanja, zato jih je na to potrebno začeti navajati že v obdobju mladička, sicer zna biti postopek težaven in zamuden.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Je relativno zdrava pasma, brez posebnih dedno pogojenih zdravstvenih težav.

  VZGOJA IN TRENING
  Zaradi navezanosti na človeka in želje po ugajanju, je šolanje razmeroma preprosto. Izkušen lastnik, ki obvlada psihologijo psa, bo Velikega neškega špica, ki ima predvsem izjemno dober spomin, brez posebnih težav naučil osnov poslušnosti. Priporoča se uporaba pozitivnih metod, spodbud in nagrajevanja, na grob pristop bo pes reagiral odklonilno.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Veliki nemški špic ne potrebuje veliko gibanja, vendar je pripravljen zvesto slediti lastniku tudi na daljše pohode. Dnevni sprehodi in igra z družino bodo zadostovali za potrebe te pasme.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Enako dobro prenaša vročino in mraz. Dobro se bo počutil v hiši z velikim vrtom, prilagodil pa se bo tudi bivanju v stanovanju, ob ustrezni redni dnevni aktivnosti na prostem. Ta pes nikoli ne pobegne od doma, zato je ta skrb povsem odveč.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR