Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Veliki švicarski planšarski pes

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 2. FCI skupina - pinči, šnavcerji, molosi in švicarski planšarski psi, velik
  Teža: 50 kg - 70 kg
  Višina: 60 cm - 70 cm
  Barva: črna z rjavo-rdečimi ožigi in belimi lisami
  Dolžina dlake: kratka, gosta, sijoča
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 10 - 12 let
  Bivalni prostor: hiša z vrtom, stanovanje
  Velikost legla: 4 - 8 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 4
  Zahtevnost nege 3
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 4
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 4
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 4
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 4

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: družine z otroki, aktiven vodnik

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Veliki švicarski planšarski pes izvira iz švicarskih Alp in je največji od štirih švicarskih planšarskih psov. Gre za starodavno pastirsko in čuvajsko pasmo, katere prednik naj bi bil rimski mastif. V začetku 20. stoletja je pasma skoraj izumrla, saj so stroji in druge pasme začeli opravljati delo za katerega je bila prvotno namenjena. V majhnem številu se je uspela ohraniti, vendar je še danes zelo redka.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Veliki švicarski planšarski pes je zelo vdan in zaščitniški, a neagresiven. Po naravi so pogumni in nadvse zvesti lastniku in družini, zato so odlični čuvaji. Radi lajajo, so nezaupljivi do tujcev, obenem pa zelo ljubeznivi družinski psi. Nadvse želijo ugajati in biti vključeni v družinske aktivnosti. Potrebujejo veliko človeške pozornosti. Svojo dnevno potrebo po gibanju bodo z veseljem prilagodili družinskim aktivnostim. Čeprav je pasma zelo inteligentna in dojemljiva, pa je bolj primerna za izkušene lastnike.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Ta pes se odlično razume z vsemi živalmi, ni agresiven in se zelo dobro prilagodi sobivanju z vsemi živalmi. Seveda je potrebna zgodnja socializacija, vendar popadljivost ni v njegovem karakterju.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Je idealen za družine z otroki. Je izredno nežen, pozoren, toleranten in ljubezniv, kljub svoji velikosti zelo previden, predvsem pa zaščitniški do otrok. Manjše otroke v njegovi družbi nadzorujte, saj gre za velikega in močnega psa, ki lahko povsem nehote poškoduje zelo majhne otroke.  DLAKA

  Dlaka je dvojna in tribarvna. Zunanja dlaka je srednje dolga, podlanka pa mehka in gosta, zlasti izrazita na vratu. Izpadanje je srednje močno, dvakrat letno nekoliko močnejše. Barvna kombinacija črne, bele in svetlo rjave je značilna za švicarske planšarje. Kot osnovna prevladuje črna barva, z enakomernimi, simetričnimi belimi lisami. Rjava se pojavlja predvsem okoli oči, na obrazu, prsih, repu in tacah.

  NEGA

  Priporočljivo je redno, tedensko krtačenje, pogostejše v obdobju povečanega izpadanja dlake. Kopanje izvajajte le, če je to nujno potrebno. Zaradi velikosti pasme zna biti kopanje doma težavno, zato se priporoča obisk profesionalnega pasjega salona. Pri uporabi šampona izberite previdno, saj je pasma zelo občutljiva na kožna vnetja. Priporoča se blag, hipoalergen pasji šampon.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Pasma je nagnjena k displaziji kolkov, gastritičnim težavam in zasuku želodca, vraščanju trepalnic, epilepsiji in srčni kapi.

  VZGOJA IN TRENING
  Veliki švicarski planšarski pes potrebuje zgodnjo socializacijo in vzgojo, dokler je še majhen in lažje obvladljiv. Zelo težko se navadi povodca, saj še posebej rad vleče, kar je pri njegovi teži in velikosti lahko zelo neprijetno, zato se navajanja lotite zgodaj v mladičkovem življenju. Na splošno pa je to inteligentna, ubogljiva in učljiva pasma, z močno željo po ugajanju. Izkušenim lastnikom, ki razumejo pasjo samovoljo, bo zagotovo uspelo z uporabo pozitivnih vzgojnih metod, strpnostjo, vztrajnostjo in odločnostjo.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Več redne dnevne aktivnosti kot bo imel, bolj zdrav in zadovoljen bo vaš pes. Poleg fizične aktivnosti potrebuje tudi mentalno stimulacijo in občutek vključenosti v družino. Zelo rad bo sodeloval v vaših dnevnih aktivnostih, zlasti pozimi, ko se bo z otroki veselo igral v snegu. Poleti ne pretiravajte s fizično aktivnostjo, saj je občutljiv na vročino in nagnjen k srčni kapi. Veliki švicarski planšarski psi so dobri plavalci, uživajo v neomejenem gibanju na prostem, radi tekajo, vlečejo vrv, navdušijo pa jih tudi umirjeni dolgi sprehodi.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Ta pes se odlično znajde v ruralnem okolju, prilagodi pa se tudi življenju v stanovanju ali manjši hiši. Potrebno mu je seveda zagotoviti dovolj gibanja, da ostane zdrav in uravnovešen. Vročine ne prenaša najbolje, zato previdno v vročem podnebju, zagotovite mu dovolj vode in senco ali ohlajen prostor, kamor se lahko umakne. Na nizke temperature se bo zlahka prilagodil, zato ga lahko pozimi brez skrbi pustite zunaj.

  • dog
   Baya
   86
   Veliki švicarski planšarski pes
  • dog
   Khaleesi
   77
   Veliki švicarski planšarski pes
  • dog
   Oto
   70
   Veliki švicarski planšarski pes
  • dog
   Bern
   69
   Veliki švicarski planšarski pes
  • dog
   Oto
   47
   Veliki švicarski planšarski pes
  • dog
   Bart
   26
   Veliki švicarski planšarski pes
  • dog
   Dona
   22
   Veliki švicarski planšarski pes
  • dog
   C. Jack
   22
   Veliki švicarski planšarski pes
  • dog
   Floyd
   19
   Veliki švicarski planšarski pes
  • dog
   Mars
   16
   Veliki švicarski planšarski pes
  • dog
   Mars
   13
   Veliki švicarski planšarski pes
  • dog
   Gina
   9
   Veliki švicarski planšarski pes
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR