Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Vestfalski brak jazbečar

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 6. FCI skupina – goniči in krvosledci, majhen
  Teža: 14 - 16 kg
  Višina: 30 – 38 cm
  Barva: tricolor, rdečkasto-rjava s črnimi oznakami na hrbtu in belimi oznakami na tacah, prsih in gobčku
  Dolžina dlake: kratka, gosta in na otip groba
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 12 – 14 let
  Bivalni prostor:  hiša z vrtom ali dvoriščem, lahko biva v pesjaku; pes je primeren le za lovce.
  Velikost legla: ni podatka

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 2
  Zahtevnost nege 2
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 4
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 2
  Čuvaj, ki brani 2

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: fizično aktiven človek (športnik), lovec, družine s starejšimi otroki;

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Vestfalski brak jazbečar je lovska pasma, ki izvira iz Nemčije, kjer so jo razvili v 17. stoletju, po predvidevanjih s križanjem jazbečarjev in nemških brakov. Razvili so ga predvsem, da bi opravljal naloge, ki jih večji braki težje opravljajo – odlično sledijo in imajo zelo izostren lovski nagon, njihova velikost pa jim omogoča lov na manjšo divjad tudi v gorskem podrastju. V Nemčiji je pasma že od nekdaj zelo cenjena, poleg odličnega lovskega spremljevalca se vse pogosteje pojavlja tudi v vlogi družabnika. Vendar pa je njihovo število nizko in so precej redki, celo v svoji domovini.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Ta pogumen, prijazen in inteligenten pes je resen in neutruden lovec, pa tudi vdan in prijazen družabnik, ki se dobro vključi tudi v družine. Ima uravnovešen temperament in je odličen družabnik lovcem in aktivnim posameznikom, ki imajo izkušnje s šolanjem psov, zlasti lovskih, in mu lahko omogočijo dnevne aktivnosti, ki zadovoljijo njegove potrebe po raziskovanju, sledenju in lovu.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Po naravi je to prijazen in umirjen kuža, ki se brez težav ujame s psi in tudi drugimi domačimi ljubljenci, v kolikor je z njimi ustrezno socializiran. Nekoliko previdnosti pa ne bo odveč z glodavci, ptiči in prostoživečimi živalmi, saj ima močan lovski nagon.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Večina Vestfalskih brak jazbečarjev je odlična z otroki vseh starosti, zlasti, če se zaveda svojega mesta v družinski hierarhiji in je otrok vajen od malega. Ker gre za pasmo manjše rasti, je primeren tudi za mlajše otroke, če jih naučimo odgovornega ravnanja s psom. Med igro je priporočljiv tudi nadzor odrasle osebe.

  DLAKA
  Ta pes ima kratko in zelo gosto dlako. Na otip je groba, izpadanje je zmerno. Dlaka je nekoliko daljša na vratu, hrbtu in spodnji strani repa. Kožuh je običajno tribarven, v rdečkasto-rumenkastem tonu v kombinaciji s črno na hrbtu ter belo na prsih, tacah, gobčku in konici repa.

  NEGA
  Nega tega psa je precej enostavna, zahvaljujoč njegovi kratki in nezahtevni dlaki. Tedensko krtačenje bo zadostovalo za odstranitev umazanije in odmrle dlake. Pogosto kopanje se odsvetuje, zato to počnite le, ko bo nujno potrebno. Če se pes veliko zadržuje v naravi ga redno pregledujte za klope (in zagotovite ustrezno zaščito!) ter umazanijo med tačkami in v ušesih.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Pri Vestfalskemu brak jazbečarju ni zaslediti nobenih resnejših zdravstvenih težav ali dednih bolezni, zato velja za relativno zdravo pasmo.

  VZGOJA IN TRENING
  Kot vsi lovski pri, tudi Vestfalski brak jazbečar potrebuje odločno vzgojo s strani izkušenega lastnika, po možnosti lovca. Ker ima močan lovski nagon, ga v urbanem okolju ni priporočljivo spuščati z vrvice, v kolikor niste prepričani, da v celoti obvlada odpoklic, ne glede na okoliščine. V osnovi gre za poslušnega psa, vendar potrebuje ustrezno vzgojo in ustrezno količino dnevne aktivnosti.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Kot vsi lovski psi tudi ta pasma potrebuje veliko količino dnevne aktivnosti. Idealna aktivnost zanj bi bila lov, ali aktivnosti, ki spominjajo na lov. Če pes ne dobi dovolj priložnosti, da potroši odvečno energijo, lahko postane destruktiven in neubogljiv. Idealen lastnik za to pasmo bi bil lovec ali alternativno športno zelo aktiven lastnik, ki bi svoje dnevne aktivnosti prilagodil tudi potrebam psa.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Ta pes ni najbolj primeren za stanovanje, zaradi velikosti bi se sicer lahko prilagodil, vendar le pod pogojem, da dnevno dobi dovolj priložnosti za gibanje v naravi. Sicer pa v mestnem okolju potrebuje vsaj večji, dobro ograjen vrt, kjer se lahko mirno sprehaja brez vrvice. Idealno zanj pa bi bilo seveda ruralno okolje, kjer ni mestnih nevarnosti in se lahko pes prosto sprehaja, raziskuje in redno giba v naravi.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR