Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Yorkshirski terier (Yorkie)

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost:
  3. FCI skupina – terierji, zelo majhen
  Teža: do 3,2 kg
  Višina: 15 cm - 18 cm
  Barva: jekleno modra, zlato rumena na glavi, prsih in nogah
  Dolžina dlake: dolga, svilnata, fina, ravna
  Odpadanje dlake: minimalno
  Življenjska doba: 12 - 15 let
  Bivalni prostor: stanovanje ali hiša
  Velikost legla: 2 - 3 mladički

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost
  1
  Zahtevnost nege 4
  Odpadanje dlake 1
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 3
  Primeren za otroke 2
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 1

  Primeren za: manj izkušene
  Idealen lastnik: družine s starejšimi otroki, starostnik

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Poreklo pasme je pokrajina Yorkshire v Angliji. Angleški kmetje so jih uporabljali za lov na miši in podgane. Zanj pravijo, da ima svilnat plašček in levje srce. Je ena izmed najbolj priljubljenih družnih pasem in se odlično odreže tudi na pasjih razstavah.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Yorkie je majhen salonski kuža, a kljub njihovi lepoti, je to še vedno terier. Kot vsi terierji, so tudi ti psi lahko nekoliko trmasti in svojeglavi, pa tudi zelo pogumni, zelo energični, učljivi in igrivi. Zelo rad ima pozornost ljudi, še posebno se naveže na svojo družino in je odličen čuvaj, saj nikoli ne pozabi opozoriti na prihod tujca. Skozi rast in razvoj se yorkieji lahko zelo spremenijo, njegov videz in barva pa se dokončno izoblikuje šele pri tretjem letu.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Z drugimi živalmi se dobro razumejo, v kolikor so ustrezno socializirani. Pri igri z večjimi psi je potrebno upoštevati, da se yorkie ne zaveda svoje velikosti in se bo brez premisleka zagnal tudi v petkrat večjega psa. Tudi z manjšimi, prostoživečimi živalmi jim ne gre zaupati. Z domačimi živalmi pa se bodo lahko odlično razumeli, a le, če so skupaj od malega.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Po naravi so ljubeznivi in igrivi, vendar ne najbolj potrpežljivi kužki. Dobro se razumejo s starejšimi, obzirnimi otroki, ki jih ne vlečejo za rep in ne cukajo za ušesa. Manjši otroci bi lahko to krhko malo pasmo nehote tudi poškodovali, zato jih morate naučiti ravnanja s psom, igro pa vselej nadzorovati. Na splošno pa je ta ljubljenček primernejši za družine z otroki nad desetim letom starosti.  DLAKA

  Yorkie ima dolgo, svilnato dlako, ki ne izpada. Ker je dlaka nad očmi zelo dolga, je običajno speta na vrhu glave v čopek. Zanimivo je, da mu dlaka vseskozi raste in skoraj ne odpada.

  NEGA

  Potrebujejo redno, vsakodnevno krtačenje, da preprečimo vozlanje dlake. Lastniki razstavnih psov jim pustijo rasti dolgo dlako, lastniki yorkiejev, ki pa se ne udeležujejo razstav, pa se pogosto odločijo, da svojega psa postrižejo in si tako prihranijo nekaj dela s česanjem in vzdrževanjem zahtevne dlake. Priporoča se seveda tudi redna nega zob, ušes in krajšanje krempljev.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Nagnjeni so k bronhitisu, vnetju oči, zobni gnilobi, slabi prebavi in slabo prenašajo anestetike. Včasih trpijo za paralizo zadnjih nog, ki jo povzročijo težave s hrbtenico. Padci ali udarci lahko povzročijo zlome kosti, zato je s tem psom potrebno ravnati zelo previdno. Zaradi genetskih zdravstvenih težav je tudi zelo priporočljivo mladiča kupiti pri preverjenem vzreditelju, ki za starše naredi vse veterinarske genetske teste, ki dokazujejo, da morebitnih napak ne bodo prenesli na mladiče in ki opravijo vzrejno dovoljenje.

  VZGOJA IN TRENING
  Potrebujejo nežno, vendar dosledno vzgojo, saj znajo biti trmasti. Zelo hitro se učijo, če jih pohvalimo ali nagradimo, najhujša kazen pa je ignoriranje. Svetuje se obsežna socializacija z drugimi psi in tujci, kar se da zgodaj v mladičkovem življenju.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Zelo radi hodijo na daljše sprehode ali tekajo po dvorišču. Obožujejo igro z družino. Ti psi so kljub svoji majhnosti izredno aktivni. Na mestih kjer lahko pobegnejo ali se izgubijo v množici, naj bo pes obvezno na vrvici.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Ker dlaka ni vremensko odporna, so to psički, ki lahko živijo izključno znotraj. Obožujejo tekanje po dvorišču, zato bodo hvaležni za hišo z vrtom, so pa povsem primerni tudi za manjša stanovanja.

  • dog
   Toy
   202
   Yorkshirski terier (Yorkie)
  • dog
   Tay & Piki
   118
   Yorkshirski terier (Yorkie)
  • dog
   Aiša & Naai
   113
   Yorkshirski terier (Yorkie)
  • dog
   Baci
   111
   Yorkshirski terier (Yorkie)
  • dog
   Zoya
   100
   Yorkshirski terier (Yorkie)
  • dog
   Lucky
   100
   Yorkshirski terier (Yorkie)
  • dog
   Lili Čuka
   100
   Yorkshirski terier (Yorkie)
  • dog
   Luna
   90
   Yorkshirski terier (Yorkie)
  • dog
   Lucky
   90
   Yorkshirski terier (Yorkie)
  • dog
   Ari
   85
   Yorkshirski terier (Yorkie)
  • dog
   Boa&Jack
   80
   Yorkshirski terier (Yorkie)
  • dog
   švarci
   79
   Yorkshirski terier (Yorkie)
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR