Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Vse, kar morate vedeti o podganah kot hišnih ljubljenčkih!
 1. Podgana kot hišni ljubljenček

  Zadnja leta se podgane čedalje bolj uveljavljajo kot hišni ljubljenčki. Domače podgane so daleč od umazanih in nevarnih divjih podgan, kakšne si jih predstavljamo, so izjemno čiste in družabne živali, ki so lahko v pravih rokah izjemen ljubljenček.


  podgana hišni ljubljenček

  Podgane (znanstveno ime je Rattus) spadajo med sesalce, natančneje med glodavce. Od miši se razlikujejo po tem, da so velike vsaj 12 cm in imajo daljši (skoraj gol) rep. Samice so manjše od samcev in tehtajo med 250 in 450 g, samci pa so večji in tehtajo med 300 in 800 g. Spolno dozorelost dosežejo pri 5-ih ali 6-ih tednih starosti, odrastejo pa pri 4-ih ali 5-ih mesecih. Življenjska doba podgan se giblje nekje od 2 do 4 let.


  So izjemno inteligentne živali, nekateri njihovo inteligenco primerjajo celo s pasjo. Hitro se učijo in lahko jih naučimo številne trike. Z njimi se je potrebno veliko ukvarjati, obožujejo človekovo pozornost in jo aktivno iščejo.


  Podgane so tudi socialne živali, ki nujno potrebujejo družbo lastne vrste, v nasprotnem primeru lahko postanejo depresivne, apatične in celo agresivne. Najboljše je vzeti dve podgani hkrati iz istega legla, saj so druga na drugo navajene, če pa vzamemo različno stari podgani, pa ju moramo počasi in previdno spoznati, saj se lahko med seboj stepejo in poškodujejo. Priporočljivo je lastništvo podgan istega spola, saj se izjemno hitro razmnožujejo!

  Podgane, ki jih imamo sedaj kot hišne ljubljenčke so vzredili iz sive podgane, katera je bila izvrstna plavalka. So nočne živali in so vajene živeti v skupini, katere vodi samec. Zanimivost: V divjini lahko v iskanju za hrano prepotujejo tudi do 3 km. Obstaja 56 vrst podgan.  podgane so družabne

  NEGA, VZGOJA IN UČENJE

  Ko vašega ljubljenčka izpustite iz kletke, jih morate imeti pod stalnim nadzorom, kajti podgane pogrizejo vse kar vidijo. Še posebno bodite pozorni na električne napeljave, kable ter strupene rastline. Podgane so radovedne živali, ki bodo raziskale prav vsak kotiček vašega doma in zagodle marsikatero norčijo!


  Vsaj vsaka dva meseca jim preglejte kremplje. Odstrižete jih lahko kar z klasično ščipalko za nohte, vendar samo konico kremplja. Izogibajte se rožnatemu predelu kremplja – to so žile in živci. Prav tako jim pregledujte zobe, saj jim nenehno rastejo. Če so zobje predolgi, podgane ne morejo jesti in posledično lahko poginejo.

  Ker so podgane inteligentne živali z veliko željo po učenju in pustolovskim duhom, jih lahko naučimo trike, kot so vrtenje okrog svoje osi, skok skozi obroč, položaj 'prosi' in celo odpoklic.

  HRANA

  Hranimo jih s tovarniško pripravljenimi mešanicami ali briketi za podgane ter jim občasno ponudimo sveže sadje in zelenjavo (pri tem moramo paziti, da to ni sparjeno ali preveč ohlajeno), polnozrnat kruh in testenine, rjavi riž, jogurt, bolj poredko pa tudi manj mastno kuhano meso. Sira, oreščkov in semen se izogibajte, saj so mastni in jim lahko povzročajo prebavne težave. Kot posladek jim ponudimo pasji piškot.  podgane so ljubke

  BIVALIŠČE IN PRIPOMOČKI

  Za podgane so najbolj primerne kletke, ki imajo rešetke vzporedno s tlemi. Tako jih lahko uporabi za plezanje in igranje. Lahko jih imate tudi v steklenem terariju, vendar jim morate zaradi slabe zračnosti le-tega pogosteje čistiti. Za podlago lahko uporabite lesne pelete, ki so namenjeni za podgane. V kolikor imate več podgan kot eno, jim lahko kot podlago postavite pralne podloge, brisače, konopljin nastilj ali podoben vpojen posip.


  Ker podgane zelo rade tudi plezajo, lahko njeno prebivališče opremite tudi z lesenimi vejami, z več nadstropji ali tudi z vrvmi. Prav tako jim lahko ponudite tudi koščke lesa za žvečenje, tulce toaletnega papirja ali papirnatih brisač, ter igrače- le te naj bodo lesene in ne plastične. Ker so podgane zelo pametne živali, se igrač hitro naveličajo, zato jim ponudite eno do dve igrači naenkrat, ter jih pogosto menjajte. Nekatere podgane obožujejo vrtljiva kolesa, nekatere pa sploh nočejo preizkusiti vožnje na njih. Če boste podgani ponudili kolo, pazite, da nima rešetk. Med rešetke se pogosto zataknejo z repom ali tačko, kar je lahko boleče ali celo nevarno. Posoda za hrano naj bo težka (keramična ali glinena), posoda za vodo pa v obliki napajalnika. Kletko postavite v sobo s sobno temperaturo kjer se pogosto zadržujete, vendar v malo mirnejši kotiček (na primer v dnevni sobi stran od televizorja) ter v senco. Kletka naj bo dvignjena, saj se tako podgane počutijo bolj varne. So nočno aktivne živali, zato vas bodo v spalnici zagotovo nekoliko motile med spancem!


  Kje kupiti podgano?

  Ko se odločimo podgano sprejeti v naš dom in smo že nakupili vse potrebščine potrebne za njeno udobno življenje, se lahko končno odpravimo tudi po živalco! Podgano lahko kupimo v specializiranih prodajalnah Mr.Pet Ljubljana Celovška in Mr.Pet Ljubljana BTC kjer so vse živali pred prodajo veterinarsko pregledane in pridobljene od preverjenih rejcev. Druga možnost pa je, da po spletu pobrskamo za drugimi uveljavljenimi rejci, saj bomo le na tak način našli zdravo žival, ki bo z nami še dolgo srečno živela.


  Podgane so čudoviti ljubljenčki, ki pa potrebujejo veliko nege in pozornosti, pomembno pa je tudi, da imajo družbo lastne vrste. S podganami vam zagotovo ne bo nikoli dolgčas!

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR