Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Zakaj se naše mačke tako rade igrajo?
 1. Pomen igre

  Z mačkami imamo veliko skupnega - radi spimo, jemo, raziskujemo in se igramo. In ravno igra je za mačke, še posebej mladiče, izjemnega pomena, skozi igro pa naš medsebojni odnos najbolj okrepimo.

  Vse mlade živali s pomočjo igre vadijo veščine, katere bodo v odraslem življenju uporabljale za preživetje- lov in iskanje hrane, socialne vezi in obrambo. Naše razvajenke, katerim se za hrano ni treba potruditi več, kot stopiti nekaj korakov do polne posodice briketov, teh veščin sicer ne uporabljajo več toliko kot njihove divje sorodnice, a želja in nagon po igri jim še vedno ostaja.  Mačji mladiči večino budnega časa preživijo v igri. Igrajo se s svojimi bratci in sestricami v leglu, kasneje pa s svojimi novimi lastniki. Predmet igre je lahko karkoli, pa naj bo to najdražja barvita in svetlikajoča se mačja igračka, navaden kos vrvice ali pa celo lasten rep. Za igro si lahko mali nadobudneži pogosto izberejo tudi manj primerne ali celo nevarne objekte, zato moramo mačjega mladiča vedno budno nadzorovati. Iz dosega je potrebno odmakniti za mačke strupene rastline, ostre premete in druge nevarnosti, ki bi na mucka lahko prežale v našem domu.

  V zameno mu lahko ponudimo celo paleto različnih mačjih igrač, ki jih kupimo v trgovini za male živali ali pa jih naredimo sami. Še posebej so pri mačkah priljubljene svetleče žogice, majhne plišaste miške, palice s pernatimi obeski in druge zanimive malenkosti. Dobra investicija je tudi nakup večjega praskalnika, ki ga na različnih nivojih sestavljajo ploščadi, skrivališča, žogice in praskalni stebri. Tako bomo naši mački zagotovili ure in ure skrivanja, plezanja in zabave; ko pa se bo utrudila, bo iz najvišjega ležišča nadzorovala dogajanje pod seboj.

  Čeprav se mačka lahko igra sama, je priporočljivo, da si vsak dan vzamemo nekaj časa in se ji v igri pridružimo. Tako bomo okrepili našo vez in utrdili njeno zaupanje in prijateljstvo.

  Paziti moramo le, da mladičku ne dovolimo, da bi se igral z našimi rokami in nas praskal ter grizel, saj lahko prisrčna nežna igra mladega mucka preraste v bolečo in krvavo izkušnjo. Zatorej igro vedno prekinemo, ko se muc loti naših rok.

  Igra je za mačke zelo pomembna, zato se ji moramo kar največkrat pridružiti. Le kaj je bolj zabavnega od divjih mačjih dirk po stanovanju, ko lovi najljubšo žogico ali s tačkami prikupno skuša ujeti rdečo točko laserja na steni?


  Andreja Fegeš

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR