Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Kako ob poplavi pasjih posod na tržišču izbrati najbolj ustrezno.
 1. Posodici za vodo in hrano

  Natržišču so na voljo številne posodice za vodo in hrano, ki jihlahko dobite v različnih velikostih, oblikah, barvah in materialih: od plastičnih, keramičnih, do kovinskih… Omislite si lahkopreproste modele ali elegantne stvaritve. Toda preden skočite v trgovino in kupite tisto posodico, ki vam je najbolj všeč, morate imeti v mislih predvsem individualne potrebe vašega psa.

  Razmislite o sledečih lastnostih za pasjo skledico: posodica naj bo enostavna za čiščenje, varna za uporabo v pomivalnem stroju, narejena iz trajnega in neprepustnega materiala, varna za psičkovo uporabo in primerne velikosti. Pri izbiri prave posodice upoštevajte starost, velikost in pasmo vašega pasjega ljubljenčka.
  Mladički bodo potrebovali male in plitve skledice, medtem ko bo za večjega psa bolj udobna uporaba dvignjene posode, saj le-te zmanjšajo obremenitev kolkov in pomagajo pri prebavi. Psi z velikimi in povešenimi uhlji potrebujejo ozko posodico, tako pri jedi nenamakajo uhljev v posodo. Če vaš kuža pri hranjenju hlasta in hrano prehitro požira, si lahko pomagamo s posebno posodico, ki upočasni hranjenje.

  Velikost sklede za hrano mora biti sorazmerna s količino hrane in velikostjo psa, skleda za vodo pa mora biti dovolj velika, da kužku ne bozmanjkalo vode, medtem ko vas ne bo doma. Koristno za lastnika in psa je tudi, da je posodica težka in nedrseča, tako je štirinožni navihanec zlepa ne bo prevrnil. Razmislite o kraju uporabe – bokuža imel posodici v hiši ali zunaj na prostem? Če pri hranjenju packa okrog sklede, je priporočljivo skledo postaviti na trpežno pralno podlago.  Plastične pasje posodice so na voljo v skoraj vseh možnih oblikah, velikostih in barvah. Vendar pa plastična posodica ni najboljša izbira za vse pse. Sklede, izdelane iz mehkejše plastike lahko marsikateri kuža zlahka prežveči ali opraska. Poleg tega se lahko pri nekaterih kužkih pojavi alergija na plastiko, ki se lahko pokaže kot blaga kožna reakcija na smrčku ali po celem obrazu. Takšno skledo pes tudi zlahka prevrne in povzroči pravi nered. Pozitivni vidik plastičnih skled je, da so po navadi zelo poceni, lahke, pralne vpomivalnem stroju in se ne bodo razbile, če vam slučajno padejo potleh.

  Keramične pasje skledice so odličen način, da izrazite svoj slog, saj so pogosto okrašene z zabavnimi motivi ali so celo ročno delo umetnika. Zaradi svoje zaščitne glazure so enostavne za čiščenje,nekatere pa lahko operete tudi v pomivalnem stroju. So tudi dovolj težke, da jih pes ne more zlahka prevrniti. Slabost keramičnih posodic je v tem, da lahko počijo ali se razbijejo. V manjših in manj vidnih razpokah se lahko začnejo nabirati bakterije, zato redno pregledujte te vrste posodic.

  Posodice, narejene iz nerjavečega jekla so daleč najbolj trpežne ter zelo primerne za čiščenje v pomivalnemu stroju. Zelo dobra izbira so tiste, ki so na dnu obdane z nedrsečim gumijastim robom za preprečevanje polivanja. So praktične in ugodne, ter bodo vsekakor prestale test časa. Priporoča jih večina veterinarjev, ker sezaradi neporoznosti materiala zmanjšuje nevarnost nabiranja bakterij, odpravlja se tudi možnost alergijskih reakcij, kot npr. pri plastiki.

  Dvignjene pasje posodice so sestavljene iz dveh plastičnih, keramičnih ali nerjavečih skodelic na stojalu. Stojalo je običajno narejeno izkovine, lesa ali plastike. Strokovnjaki menijo, da je povišano hranjenje bolj zdravo za pse, saj preprečuje prebavne težave in je zanje bolj udobno. Dvignjene posodice so nekoliko dražje, vendar upravičijo svojo ceno.  Avtomatske pasje posodice so standardne (običajno plastične) pasje skledice, ki so povezane z vsebnikom hrane ali rezervoarjem. Zasnovane so tako, da ohranjajo posodici polni tako dolgo, dokler ne zmanjka hrane ali vode v zbirniku. Te sklede so dobra ideja za nenehno dovajanje vode vašemu psu, niso pa priporočljive za dovajanje hrane – nenadzorovano hranjenje lahko vodi do prekomerne telesne teže psa!

  Potovalne pasje posodice so odličen način za hranjenje in dovajanje vode vašemu psu med vožnjo v avtu, izletom v gozd, na počitnicah… Običajno so narejene iz poliestra, plastike ali silikona. Te skledice je mogoče zložiti, zaradi česar so enostavne za prenašanje. Na voljo so po zmernih cenah in so nujne, če radi vzamete kužka s seboj na potepanja.

  Zgornji nasveti vam lahko nekoliko olajšajo nakup pravih posodic za vašega ljubljenčka. Z upoštevanjem zgoraj navedenih dejavnikov in skrbnim iskanjem boste brez težav našli posodice, ki bodo cenovno dostopnein kar najbolj uporabne za vašega psa.

  Urška Repas, Andreja Fegeš

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet Svetovalci

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR