Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Primerna prehrana kunca je ključna za njegovo dobro počutje in zdravje.
 1. Pravilna prehrana za kunca

  Kunci in zajci so herbivori, ki večino svojega časa preživijo ob žvečenju trave, sena in listnate zelenjave. Le primerna vrsta in sestava hrane, količina ter razmerje hranil bo privedla do dobrega stanja gastrointestinalnega in urinarnega trakta, zob, preprečevala debelost in slabo počutje živali.


  Vrste diet


  Trava
  Vsebuje približno 20-40% surovih vlaknin, 2-3% maščobe, 15% proteinov, vitamine in minerale. Je odlična vrsta diete, ki jo dopolnimo in popestrimo z čim bolj raznovrstno listnato zelenjavo.

  Seno
  Lahko ga ponudimo namesto trave ali kot popestritev k obroku. Ponudimo ga na različnih mestih v kletki ter odprtega ne hranimo predolgo, saj tako izgublja na hranljivosti. Seno vsebuje približno 29-36% surovih vlaknin in 6-17% proteinov.

  Koncentrati
  Med koncentrate spadajo mešanice z muesliji, ekstrudirani briketi in peleti. Muesliji vsebujejo malo vlaknin in veliko ogljikovih hidratov (predvsem škrob) ter so tako visoko energetski. Omogočajo selektivno hranjenje in ne omogočajo zadostne obrabe zob. Lastniku omogočajo enostaven način hranjenja. Peleti in briketi vsebujejo nekoliko več vlaknin, vendar še vedno ne dovolj, da bi se zagotovile dnevne potrebe. Lahko so preveč energetski in ne omogočajo zadostne obrabe zob. Lastniku omogočajo enostaven način hranjenja. Selekcioniranje hrane ni mogoče.

  Zelenjava
  Priporoča se listnata zelenjava. Ta vsebuje veliko vode in malo vlaknin. Ko jo prvič ponudimo kuncu, jo uvedemo postopno, da se navadi in adaptira mikroflora v cekumu. Listnata zelenjava naj bo raznolika. Katero sadje in zelenjavo mu lahko ponudimo, preberi TUKAJ.  Sestava obroka

  Najbolje bi bilo, da 70% obroka sestavlja kvalitetna trava oz. seno. 28% obroka naj bo listnate zelenjave, zelišč oz. plevela. Le 2% obroka (1-2 mali žlički na dan) naj predstavljajo peleti oz. briketi. Voda naj bo kuncu vedno na voljo.

  Zaradi škodljivih vplivov na zdravje se hranjenje kuncev z dieto, ki vsebuje samo mueslije ne priporoča. Najbolj priporočljivo je, da kunca hranimo s kvalitetnim senom oz. travo (70% obroka), listnatno zelenjavo, zelišči oz.plevelom (28% obroka) ter peleti ali briketi kot priboljšek (1-2 mali žlički na dan).  Mavricija Magister

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR