Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Kako se spopasti z zamašenimi analnimi žlezami ...
 1. Praznjenje analnih žlez

  Analne žleze pri psih dandanes ne igrajo več tako življenjske vloge kot v zgodovini. Njihova uporaba izvira iz časov, ko so bili psi prosto živeče živali, ki so z izločki iz teh žlez označevali svoj teritorij. Seveda psi še danes na nek način pri vsakem sprehodu označujejo svojo prisotnost na nekem prostoru za kasnejše obiskovalce, a analne žleze s tem ne služijo več svojemu primarnemu namenu.

  Kje se nahajajo analne žleze in kaj to sploh je?

  Pasje analne žleze se nahajajo pod kožo na levi in desni spodnji strani anusa. Napolnjene so s tekočino neprijetnega vonja in običajno velike kot fižolček. Če se ne izpraznjujejo redno, se lahko povečajo na velikost grozdne jagode. Neredno izpraznjevanje žlez lahko vodi do vnetij, okužb, nastanka ognojkov. V takšnem primeru je seveda potrebno zdravljenje pri veterinarju.  čiščenje žlez pri psih

  Zdravim psom se analne žleze po navadi praznijo kar same med opravljanjem velike potrebe. Drugim morajo pri tem pomagati veterinarji ali zaposleni v pasjih salonih. Ker lahko nevešči lastniki pri opravljanju te naloge povzročimo več škode kot koristi, delo raje prepustimo strokovnjakom.


  Da bi se izognili težavam z analnimi žlezami, je najboljše, da našega kosmatinca hranimo z visokokakovostno hrano. Če bo prehrana pravilna, bodo izločki našega kužka trdi, kar bo posledično povzročilo naravno praznjenje analnih žlez.


  Znaki, da je potrebno tekočino ročno iztisniti so:

  • Kuža vleče svojo zadnjo plat po tleh

  • Konstantno grize in liže okolico svoje analne odprtine

  • Njegovi iztrebki so nečvrsti

  • Iz kosmatinčeve zadnjice še širi neprijeten vonj, podoben vonju po ribah.

  praznenje analnih žlez

  Če se pri kužku pojavi kateri od navedenih znakov, je čas za obisk veterinarja, ki bo iztisnil tekočino iz analnih žlez. Opravila se bo lotil iz notranje ali zunanje strani anusa.


  Kako izprazniti pasje analne žleze?

  Če se nam po obisku veterinarja zdi, da lahko žleze iz zunanje strani naslednjič izpraznimo kar sami, upoštevamo sledeča navodila:


  1. Najprej pripravimo vlažno krpo ali papirnate brisače

  2. Nadenemo si rokavice iz lateksa

  3. Poiščemo analni žlezi, ki se nahajata levo in desno spodaj od anusa; najlažje ju bomo naši, če kužku privzdignemo rep in izboklinici otipamo

  4. Z vlažno krpo ali papirnatimi brisačami pokrijemo zadnjično odprtino

  5. S palcem in kazalcem s čvrstim, a nežnim pritiskom navzgor iztisnemo tekočino iz žlez

  6. postopek ponavljamo dokler iz žlez teče tekočina

  Najlažje je, da se opravila lotimo v kadi, kjer lahko morebitno »packarijo« hitro počistimo. Po končanem praznjenju žlez psu temeljito očistimo zadnjo plat in ga nagradimo s priboljški.


  vnetje analnih žleze


  Priporočljivo je tudi, da se skupaj s kužkom odpravimo v trgovino za male živali, kjer nas čaka velika izbira kakovostne hrane za našega ljubljenca. Iz velike ponudbe hrane pa je pomembno tudi, da znate pravilno prebrati sestavo na deklaraciji, ki se nahaja na zadnji strani embalaže hrane. Čvrst kakec lahko v primeru analnih žlez pomeni veliko spremembo na boljše. Ko gre za zdravje naših štirinožnih prijateljev naj vselej velja, da je vedno boljše preprečiti, kot pa zdraviti.  Helena Jagodic

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR