Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Prehrana in dodatki za različne vrste ptic.
 1. Prehrana ptic

  Hrana je prilagojena kljunu ptiča. Eksoti jedo mešanico različnega prosa, nimfe in agapornisi jedo proso in ostala srednje velika semena. Velike papige jedo večja semena in oreščke.


  Posebnost pri prehrani pa so loriji - ti ne jedo semen, saj imajo ščetinast jezik. Njihova hrana so nektar, frutek ter pasirano sadje. Prehranske mešanice so po sestavi prilagojene tudi glede na izvor papige. Južnoameriškepapige se hranijo predvsem s sadjem, afriške pa bolj s semeni.

  Podobno kot ljudje, imajo tudi ptiči svojo priljubljeno hrano, zato si jo iz mešanice pogosto posebej izberejo. Če s takšno hrano pretiravajo, to lahko privede do težav. Zato je zelo primerna peletirana hrana, kjer ptič ne more izbirati svojih priljubljenih semen, ampak poje celoten uravnotežen obrok. Tudi odpada je tako manj. V tem primeru pa je zelo pomembno, da je ptič na peletirano hrano navajen, saj jo starejši ptiči neradi sprejmejo.
  Solata kupljena v trgovini lahko vsebuje bakterije, zaradi katerih ptiček dobi drisko. Če je na meniju, naj bo temeljito oprana in posušena. Od sadja in zelenjave ponudimo trdno listne solate (radič, endivija…), peteršilj (liste), brokoli, banano, kivi, korenje, regrat (list in cvet), borovnice, maline, jabolko, špinačo, grozdje (brez pešk). Suhe smokve so zelo dobre za prebavo in odpornost.
  Oreščke ponujamo zmerno, saj vsebujejo veliko maščob in se ptica tako lahko hitro zredi… Ponudimo arašide, lešnike, orehova jedrca, indijske oreščke. Arašidove lupine lahko vsebujejo spore plesni, ki, najpogosteje pri sivih žakojih povzročajo bolezni dihal.

  Za zabavo in zaposlitev ponudimo veje sadnega drevja (obvezno neškropljene) in mlade veje smreke. Nujno je, da jih operemo, da na naše ljubljenčke ne prenesemo bolezni prostoživečih ptic. Pticam lahko ponudimo tudi mlečno koruzo, celo ali oluščeno, lahko jo zamrznemo in odtajamo ali skuhamo. Zaradi konzervansov in soli ne dajemo vložene koruze. Ptiču srednje velikosti ponudimo 1 kolobar debeline 3 cm.

  Lahko damo tudi kalčke vseh vrst, saj so dober vir vitaminov in mineralov. Previdni moramo biti pri kaljenju, da se ne razvije salmonela. Dober dodatek je mačja trava iz škatle. Ko trava požene, spustimo ptiča na pašo, vendar pazimo, da je naenkrat ne poje preveč.

  Sicer ptičem lahko ponudimo še trdo kuhano jajce, velikim papigam tudi košček kuhanega piščančjega mesa, košček kuhane testenine, suhega kruha, kuhan riž. Pticam ne dajemo začinjene in soljene hrane, saj lahko to privede do težav.

  Dodatki k prehrani


  - Aktivno oglje: oglje dajemo za vzdrževanje dobre prebave 1-2x tedensko, v primeru driske pa vsak dan do izboljšanja. Lastnik ptiča naj ima oglje vedno doma!

  - Konoplja: vsebuje maščobe omega 3 in 6 in je primerna za oslabljene ptiče. Je zelo kalorična, damo 3-4 semena za ptiča v velikosti nimfe.

  - Jajčna hrana: ponudimo jo obolelim ptičem, v času razmnoževanja, za mlade ptice….

  - Vitaminski dodatki: jih dodamo hrani ali vodi. Večja možnost je, da jo bodo zaužili skupaj z vodo. Pomembno je, da vsak dan pripravimo svežo mešanico. Dodajanje vitaminov je zelo priporočljivo predvsem v času menjave perja, saj je takrat vsa energija usmerjena v “proizvodnjo” perja in ima ptič nekoliko oslabljen imunski sistem.

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR