Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Veliko naših družin vključuje več živalskih članov iz različnih živalskih vrst. Najpogostejša kombinacija pa so običajno prav psi in mačke.
 1. Prijateljstvo med psi in mačkami

  Veliko naših družin vključuje več živalskih članov iz različnih živalskih vrst. Najpogostejša kombinacija pa so običajno prav psi in mačke. Že sam pregovor sicer pravi, da sta dva, ko se med seboj ne razumeta ravno najbolje, "kot pes in mačka". Pregovor ni izvit iz trte, saj se res pogosto zgodi, da so mačke in psi med seboj veliki sovražniki. Po drugi strani pa poznamo tudi veliko primerov, ko se psi in mačke spoprijateljijo in razvijejo prav prisrčno tovarištvo.

  Psi in mačke so lahko najboljši prijatelji

  Skrbniki takih pisanih druščin si želimo, da bi se naši ljubljenčki razumeli med seboj. Kako torej doseči harmonijo med našim domačim psom in mačko? Netoleranca med psom in mačko namreč ni nerazrešljiv problem, k njemu moramo pristopiti sistematično in predvsem z veliko potrpljenja.

   

  V osnovi se moramo zavedati, da gre za dve, po svoji naravi, popolnoma različni živalski vrsti domačih ljubljenčkov. Evolucijsko so se psi razvijali ob ljudeh kot družabna bitja; z nami so delili tako življenjski prostor kot hrano. Mačke pa smo udomačili povsem z drugim namenom, da so preganjale škodljivce kot so miši in podgane, zato je naš odnos z njimi drugačen od odnosa s psi. Iz tega izhodišča moramo pristopiti tudi, ko predstavljamo novega prišleka obstoječemu ljubljenčku. Za probleme ob prvih srečanjih so namreč največkrat krivi psi, toda dobra novica je, da imamo lahko nad njihovim vedenjem več nadzora.

   

  Naravni odziv mačke je namreč, da v strahu pred psom zbeži, pes, ki pa je naravni plenilec, pa da se požene v lov za njo. Lovski nagon se prebudi pri večini psov, ko pred njimi teče manjša žival. Za vsako ceno moramo zato preprečiti, da bi se naš pes spustil v lov za mačko. Posledice so lahko hude poškodbe za enega ali drugega. Mačke, ki se skrivajo pred psom ali pa psa celo ustrahujejo in pa psi, ki kažejo znake posesivnega vedenja (npr. varovanje hrane), eden drugemu ne zaupajo. Opozorilne znake moramo njihovi skrbniki znati pravočasno prepoznati in jima pomagati pri razvijanju odnosa v pravo smer.  Ko predstavljate novega prišleka ''staroselcu'', se zato velja držati nekaj pravil:

   

  1. Na začetku novega in obstoječega ljubljenčka fizično ločite v dva prostora, da se sprva navadita vonja eden drugega. Vsak naj ima v svojem prostoru vse, kar potrebuje, od hrane in vode pa do ležišča, igrač in drugega. V sobo z mačko je priporočljivo dati tudi nekaj z vonjem po psu, da se tega navadi in obratno.

   

  2. Ko je mačka mirna in ne kaže znakov strahu, kljub temu, da voha psa na drugi strani, je čas za njuno srečanje. Takrat morate omejiti gibanje psa, najenostavneje s povodcem, in ga zamotiti, hkrati pa mački pustiti svobodo, da sama razišče novo situacijo. Opazujte obe živali in spodbujajte želeno vedenje z odločno besedo, pohvalo, igro in priboljški.

   

  3. Psa naučite, da mačke nikoli ne sme preganjati. Skrbnik mora psa naučiti poslušnosti in samokontrole pri mačkah. Ko pride mačka v sobo ga zato pohvalite za prijateljsko obnašanje ali ga kako drugače nagradite. Cilj je, da prične mačko povezovati z zanj prijetnimi občutki.

   

  4. Poskrbite, da ima mačka vedno možnost pobega in skrivališča, saj se, ujeta v kot, običajno agresivno brani. Ponavadi so to višji prostori kamor pes nima dostopa in na katerih si mačka lahko poišče počivališče. Pomagate pa si lahko tudi z ograjico za otroke, ki jo bo mačka z lahkoto preskočila, pes pa bo ostal za njo.

  Skupaj se lahko odlično zabavata

  Če v stanovanju nimate primernega višjega prostora, so mačji praskalniki odlična izbira. Poleg brušenja krempljev mački omogočajo tudi višja skrivališča in ležišča.

   

  5. Prilagajanje je veliko lažje, če je prišlek mlada žival. Pasji mladički so veliko manj nevarni mačkam, in mlade mucke so veliko bolj neustrašne ob srečanju s psom. Mladički tako ene kot druge vrste se običajno želijo z drugo živaljo zgolj igrati, toda bodite pozorni na znake dominantnega ali celo agresivnega vedenja, ki ga morate nemudoma pričeti odpravljati.

   

  6. Obema domačima ljubljenčkoma izkazujte enako mero ljubezni, saj so tudi živali podvržene ljubosumnemu in posesivnemu obnašanju.

  V igri se odlično zabavajo

  Pes in mačka sta si lahko dobra družabnika tudi v igri, toda pazite, da ta ne uide izpod nadzora


  Najpogostejše napake, ki se jim lahko izognemo:

   

  1. Nikoli ne izsiljujmo fizične bližine med psom in mačko. Če bomo nepripravljeno mačko prijeli in približali psu, ga ta zna opraskati in se mu tako zameriti na dolgi rok. Pravilen pristop je nadzorovan in počasen, saj imamo le tako čas zaznati potencialne probleme in pravilno odreagirati.

   

  2. Če ne poznamo zgodovine živali, ker z njo nismo od malega, združevanje različnih vrst ni najbolj pametna poteza. Agresivno-destruktivni problemi, ki jih je taka žival lahko razvila v preteklosti, se lahko namreč pokažejo šele ob interakciji.

   

  3. Poskrbimo, da obstoječega ljubljenčka pripravimo na spremembe pred prihodom novega. Tako npr. že predhodno premaknimo mačje stranišče ali pa pričnimo z zapiranjem določenih vrat v prostoru. Spremembe v domačem okolju poglejte iz perspektive vašega ljubljenčka in tako npr. ne nastavite mačje hrane tam, kjer bo mačka vsakokrat morala mimo ležišča psa.

   

  4. Če sta naš pes ali mačka v preteklosti že bila navajena na prisotnost druge vrste, vseeno ne zanemarimo previdnosti. Z drugim psom ali mačko je lahko vse drugače, zato vsaj na začetku pristopimo enako, kot da bi se z drugo vrsto srečeval prvič.

   

  5. Nekatere kombinacije karakterja psa in mačke so med seboj že v osnovi težko združljive. To se zgodi, ko je pes npr. enostavno preveč igriv za plah karakter mačke ali pa ima razvit premočan lovski nagon. Tudi nekatere mačke so že po naravi bolj boječe kot druge in če so poleg tega še agresivne, se pojavi velik problem, ko se srečajo psom, ki se v taki situaciji ne znajde. V takih primerih ju moramo vedno fizično ločevati, ko nismo prisotni. Najbolje pa je, da že v osnovi izberemo komplementarne osebnosti - igriv kuža se bo lepše ujel z igrivo ali pa zelo tolerantno muco npr.

   

  Če boste imeli srečo, se bosta vaš star in novi domači ljubljenček dobro razumela že po nekaj minutah, običajno pa obdobje privajanja traja nekaj dni, lahko celo tednov. Nekatere mačke potrebujejo več časa, da se navadijo na prisotnost psa, in enako lahko traja več časa, da psa naučimo primernega vedenja v bližini mačke. Ob koncu pa je uspeh vsekakor vreden truda. Prijateljstvo med psom in mačko se namreč pokaže skozi vrsto nadvse simpatičnih interakcij kot sta skupna igra in spanje ter številne druge.

  Tudi stisnejo se radi

   Izberite ležišče, dovolj veliko za oba. Mačke in psi, ki se dobro razumejo, radi spijo skupaj.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR